Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „РУСКЕ РОМАНСЕ“

КОНЦЕРТ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „РУСКЕ РОМАНСЕ“ published on

Наступ Катарине Симоновић Иванковић (сопран) и Јелене Дељанин Алексић (клавир)

Са великим задовољством публика је пратила концерт у Замку културе, 30. октобра. Руске романсе Михаела Глинке, Чајковског, Рахмањинова моћним гласом изнела је мр Катарина Симоновић Иванковић, сопран, у пратњи пијанисткиње мр Јелене Дељанин Алексић. За крај концерта публика је била у прилици да чује „Калинку“, а уметнице су на бис извеле руску народну песму „Очи чарне“.

Мр Катарина Симоновић Иванковић, дипломирала на Музичкој академији у Источном Сарајеву, а магистрирала у класи проф. Радмиле Бакочевић. Стручно се усавршавала код еминентних педагога соло певања А. Ивановић, Б. Цвејић и О. Миљаковић. Остварила је преко двадесет солистичких концерта – реситала, од којих се издваја солистички концерт, у Задужбини Илије Коларца у Београду, 2010. године. Наступала је 2005. године у опери На уранку Ст. Биничког, са улогом Станке, и комичној опери Телефон Г. Ц. Менотија са улогом Луси, у Београду и Нишу, као и оперети „Слепи миш“ Ј. Штрауса, са улогом Аделе у Народном позоришту у Нишу. На великој сцени Народног позоришта у Београду наступила је са истом улогом. Као солиста наступала је са хоровима из Сарајева и Ниша, у Србији, БиХ, Грчкој, Шведској, Италији, Америци, Канади и Русији. Успешно је сарађивала са хором и оркестром Факултета уметности, Нишким симфонијским оркестром и оркестром „Constantinus“. Од 2006. године ради на Катедри за соло певање на ФУ у Нишу.

Мр Јелена Дељанин Алексић, основне и магистарске студије завршила на Факултету уметности у Приштини у класи проф. Драгослава Аћимовића. Добитник је признања Истакнути студент за изузетне резултате током студија. Усавршавала се на мајсторским курсевима код врхунских пијаниста и педагога: Н. Штаркман, Ј. Чугајев, А. Куртев, С. Килстром. Наступала је као солиста са различитим камерним ансамблима у земљи, али се представила и публици Италије, Бугарске, Македоније, БиХ и Грчке. Учествовала је на значајним фестивалима: НИМУС, Млади виртуози (Бугарска), Први пијанистички фестивал – Ћустендил (Бугарска), 30. Међународни фестивал – Кардица (Грчка), Међународни музички фестивал Constantinus. Учесник је пројекта Национална концертна сезона (2008) реализованом под покровитељством Министарства за културу Републике Србије. Са оркестром Constantinus је премијерно извела Хајднов концерт за клавир и виолину у Ф-дуру, у Нишу, Скопљу и Сливену (2009). У оквиру међународног обележавања 200 година од рођења Фредрика Шопена у Пољском институту у Софији (2010), била је једини представник из Србије. Снимала је за потребе нишких ТВ и радио станица. Од 2002. године ради на Факултету уметности у Нишу, а од 2014. године је у звању вишег стручног сарадника на Катедри за соло певање.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial