Skip to content

Document Header

Конференција за штампу поводом 42. Фестивала филмског сценарија

Конференција за штампу поводом 42. Фестивала филмског сценарија published on

Традиционалана конференција за штампу поводом овогодишњег 42. Фестивала филмског сценарија одржана је у Београду, 2. августа у просторијама Туристичке организације Србије, уз присуство великог броја медија. Охрабрује добро интересовање медија нарочито оних са националним фреквенцијама, на челу са Радио телевизијом Београд, Радио Београдом, РТВ Војводина и Београдом 202-а.42 ffs konferencija

Конференцију је отворио Драгољуб Војнов, председник уметничког савета Фестивала који је поздравио присутне новинаре, представио учеснике конференције и дао реч Мини Станојевић која је обратила испред Туристичке организације Врњачке Бање и укратко представила сва настојања Врњачке Бање да што пригодније обележи годину јубилеја у којој се слави век и по организованог бављења туризмом. Мина је побројала манифестације које су већ одржане, као и оне које следе укључујући и Филмски фестивала уз констатацију да је циљ да Врњачка Бања ове године оствари милион ноћења.

Након Мине Станојевић реч је добио Александар Гајовић, државну секретар министарства за културу и информисање који је изразио своје задовољство што његово министарство подржава  фестивала са тако озбиљном традициојом и репутацијом, какав је врњачки. Гајовић је пожелео успешан рад жирији уз констатацију да неће имати лак посао пошто ће одлучивати између великог броја квалитетних наслова из овогодишње продукције. Осврнуо се и на награду „Славко Лазаревић“ иза које стоји новинарска струка и која ће такође бити додељена.

Следећи се присутним новинарима обратио магистар Иван Велисављевић, председник жирија у којем су ове године и Бошко Руђинчанин, угледни врњачки културни радник и један од оснивача Фестивала, и прошлогодишњи лауреат фестивала Бојан Вулетић. Осим о раду жирија Велисављевић је говорио и о школи драматургије „Слободан Стојановић“ коју води више година уназад и њеном значају у едуковању нових генерација филмских сценариста и филмских критичара. Истакао је и значај пратећих програма фестивала  који су као и сваке године богати и разноврсни и додатно дају на тежини целом Фестивалу.

Испред организатора Културног центра Врњачке Бање обратио се директор  Саша Миленковић који је похвалио добру сарадњу Културног центра и Туристичке организације у креирању великог броја квалитетних програма. Истакао је да ће у официјалном делу програма бити приказано десет филмова, као и још пет филмова ван такмичарске конкуренције. Као и Велисављевић и Миленковић је подвукао значај пратећих програма, који ће ове године осим школе драматургије, садржатии симпозијум, као и промоције неколико врло важних и успешних књига које се баве филмском индустријом, те необавезне и забавне садржаје за учеснике Фестивала.

На самом крају конференције за штампу Драгољуб Војнов је скренуо пажњу на сегмент програма у којем ће бити приказа три тв филма по избору Радио телевизије Београд. Истакао је да реч о делима који су конципирани и снимани управо као тв филмови, а не тв драме, и да они представљају позитиван пример симбиозе телевизије и филма.

Тиме је успешно окончано представљање 42. Фестивала филмског сценарије представницима медија уз позив да се сви пропрате и сам фестивал на лицу места у Врњачкој Бањи од 13. до 18. августа.

 

М.С.

 

42 ffs 2

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial