Skip to content

Document Header

КОНГРЕС НЕУРОЛОГА СРБИЈЕ

КОНГРЕС НЕУРОЛОГА СРБИЈЕ published on

XII/XVIII Национални конгрес неуролога са међународним учешћем, одржан је од 28. новембра до 1. децембра у Врњачкој Бањи.

Датум одржавања конгреса се поклапа са 60 година од оснивања неуропсихијатријске службе у Крагујевцу.

Конгрес су организовали: Друштво неуролога Србије, Клиника за Неурологију Клиничког Центра Крагујевац и Факултет медицинских наука, Универзитета у Крагујевцу. Председник САНУ, академик Владимир Костић отворио је Конгрес неуролога Србије. Учесницима се потом обратио директор КЦ Крагујевац проф. др Предраг Саздановић. Поздравну реч упутили су и проф. др Горан Давидовић, продекан специјалистичких и уже специјалистичких студија ФМН у Крагујевцу, проректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Милисављевић и проф. др Гордана Тончев, директорка Клинике за неурологију у Крагујевцу, у име организатора Конгреса.

Главне теме Конгреса који је окупио преко 600 лекара  неуролога из Србије, Северне Македоније, БиХ, Црне Горе, Америке и Италије биле су: цереброваскуларне болести, механичка тромбектомија у лечењу акутног исхемијског можданог удара, болести малих крвних судова мозга – стара болест новог доба, антикоагулантна терапија у лечењу можданог удара, миопатије, болести моторног неурон, новине у дијагностици и лечењу неуромишићних болести, главобоље и бол у неурологији, болне кранијалне неуропатије и остали болови лица, функционални поремећаји у неурологији и психијатијски коморбидитети. Предавачи на Конгресу били су најистакнутији српски неуролози, као и колеге са простора бивше државе, али и предавачи из Европе.

Конгрес је обухватио и шест мини симпозијума као и оригинална истраживања, приказе најтежих случајева. Организован је и Симпозијум медицинских техничара неуролошке струке са стотинак учесника, а у пратећем програму спроведени су Сателитски симпозијуми фармацеутске индустрије. Постер сесије које приказују резултате рада неуролошке заједнице обухватиле су: цереброваскуларне болести, епилепсије, главобоље, демијелинизационе болести, неуродегенеративне болести, неуромишићне болести, дечја неурологија и општа неурологија. Одржано је и шест едукативних курсева.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial