Skip to content

Document Header

ЛЕКАРКА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ЗАРАЖЕНА КОРОНАВИРУСОМ

ЛЕКАРКА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ЗАРАЖЕНА КОРОНАВИРУСОМ published on

Лекарка, специјалиста епидемиологије у Заводу за јавно здравље у Краљеву, заражена је коронавирусом. Због тога је 17 њених колега у самоизолацији и они од куће одговарају на позиве грађана и дају савете, сазнајемо 30. марта.

epa08319554 An employee shows a test kit with which employees are tested for the coronavirus at the AMC location in the Amsterdam UMC, The Netherlands, 24 March 2020. The hospital has prepared for the treatment of patients with the coronavirus. EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Докторка се лечи код куће. Испитивања су показала да се коронавирусом вероватно заразила код куће на територији Врњачке Бање, али се ипак цела епидемиолошка служба налази у самоизолацији. Код куће примају позиве грађана и дају им савете.

„Остало је само пар лекара на микробиологији и докторка с хигијене, али смо успели да се организујемо да одрадимо све што је од савета Завода било потребно, чак смо и успели да организујемо резервне екипе за узимање узорака ковида“, истиче Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево.

Званично, за сада је у Краљеву, Врњачкој Бањи и Рашки, које покрива краљевачки Завод за јавно здравље, потврђено седам случајева заразе коронавирусом, а у самоизолацији је око 750 људи.

„Нема опуштања. Изгледа да је људима било потребно да се први случај потврди да би мало били дисциплинованији и оно што ја примећујем је да су људи стварно самодисциплинованији и поштују мере које предузимамо“, напомиње Радован Чеканац, епидемиолог и координатор Штаба за ванредне ситуације Краљева.

Ветеринарско специјалистички институт у Краљеву почеће већ сутра да прима узорке за обраду и проверу на коронавирус, потврдио директор те установе Мишо Коларевић. Он је појаснио да ће покривати пет округа, Рашки, Расински, Шумадијски, Моравички и Златиборски.

(Преузето са сајта rts.rs)

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial