Skip to content

Document Header

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ и у Врњачкој Бањи

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ и у Врњачкој Бањи published on

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије биће реализована и у Врњачкој Бањи од 12. до 21. маја.

zamak
Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ започета је прошле године с циљем да обједини мрежу наше културне баштине и приближи је најширем броју учесника. У свом премијерном издању 2015. године, своја врата је отоврило 67 институција у 35 градова, на 122 локације, док ће ове године, од 12. до 21. маја, бесплатне програме понудити 80 музеја и сродних институција у 55 градова, на 144 локације.

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ обухвата Међународни дан музеја, 12. Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја. Сам назив манифестације, чија је тема „Мој музеј – мој град“ говори да ће иста трајати десет дана, а да ће музеји бити отоврени за публику од 10 до 10, односно од 10 до 22 часа. У Врњачкој Бањи, програм се одвија у Замку Белимарковић, који од 70-их година прошлог века фигурура као Замак културе, а улаз на изложбе и пратеће активности је бесплатан.

Осим сталних поставки, „Спомен соба генерала Белимарковића“, „Лађариште- праисторија Врњаца“, „Инжењер Васа Поповић – ратни фотограф и инжењер врњачки“ , посетиоци манифестације биће у прилици да виде и изложбе које су у току „Ускршњи салон“, изложбу Историјског одељења Завичајног музеја Врњачке Бање „На водопоју“, гостујућу изложбу Народног музеја у Аранђеловцу „Михаило Петров – уметност на поклон“.
Током манифестације биће отоврене две изложбе и то 17.05.2016. у 20 часова „Графике и слике“ Владимира Иванчевића, врњачког уметника који први пут самостално излаже у галерији Замка културе, у оквиру сегмента самосталних изложби пројекта „Врњачки ликовни круг“, док ће 19.05.2016. у 20 часова, бити отворена Биолошка изложба Природњачког музеја Београд „Кроз свет инсеката“.

                       muzeji

У оквиру посебних програма, у четвртак 12. маја 2016. године, у 19 часова, биће одржана премијера представе „Вук међу овцама“, у којој играју ученици Драмске секције ОШ Попински борци“ из Врњачке Бање, коју води наставник Слободан Радаковић, а која је рађена је по сценарију Милана Воркапића и Слободана Радаковића.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial