Skip to content

Document Header

МАРИЦА КИЦУШИЋ УЧЕСНИЦА КОЛЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ У ИТАЛИЈИ

МАРИЦА КИЦУШИЋ УЧЕСНИЦА КОЛЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ У ИТАЛИЈИ published on

У Галерији „Картаветра“ у Фиренци 28. маја отворена је уметничка изложба „A doppio filo – Lettered a lontano“ (Дупла нит – Писма из далека), у оквиру пројекта „We love we help“ посвећена илустрацији, штампању, типографији и темама детињства и мултикултурализма, у оквиру које су изложени и радови Марице Кицушић из Врњачке Бање.

Наша уметница користећи сопствену изражајност, представљају свој властити свет, како унутрашњи тако и спољни, цртајући из маште свакодневног живота и традиције, преносећи појам изворне културе чак и у контексту савременог уметничког стваралаштва, питајући се на разиграни начин шта значи припадати националним културним традицијама у глобализованом свету дала је пун допринос реализацији изложбе са још десет аутора. Ка оједан од илустратора, Марица је дала нам драгоцене слике и слике својих земаља порекла, чиме је крајолике, храну, биљни и животињски свет и традиције приближила корисницима пројекта из Анголе, Колумбије, Јапана, Италије и Србије.

– Пројекат је намењен најпре деци чији су родитељи, или један од родитеља рођени ван Италије и који су остали да живе у Италији из било ког разлога те су се интегрисалиу заједницу. Деца таквих родитеља обично познају матерњи језик родитеља, познају културу предака, посећују земљу порекла својих родитеља, „We love we help“ организује радионице упознавања разних земаља, учења језика, размену књига између иностраних библиотека како би се деци омогућио корак ближе упознавању културе родитеља. У сврхе таквих радионица правили смо мапе разних земаља, те сам илустровала мапу Колумбије, Јапана, Италије, Анголе и Србије. На крају су илустрације преточене у календаре и плакате, рекла нам је Марица Кицушић.

Марица Кицушић дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењена графика. Самостални је уметник и члан у УЛУПУДС-а од 2011. године.

Марица је управо завршила илустровање још једне књиге за Креативни центар, са причама Добрице Ерића која ће ове године бити штампана. Тренутно, са тимом завршава прву епизоду анимиране словеначке серије за децу „Twisted Tales“, намењену деци која су дискриминисана на било који начин, а почиње и илустровање персонализоване књиге за децу за Издавачку кућу „Мале Зјале“ из Београда, где се може књизи мењати назив и бирати како ће главни лик изгледати, потом ће се књижица штампати по наруџбини као поклон за дете.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial