Skip to content

Document Header

МАРИЦА КИЦУШИЋ

МАРИЦА КИЦУШИЋ published on

МАРИЦА КИЦУШИЋ НАЈБОЉИ ИЛУСТРАТОР У СРБИЈИ

Књижевну награду „Невен“ за 2019. годину у категорији илустрације, добила је Марица Кицушић за илустрацију књиге „Наша гошћа година“. Ову награду подржава  Министарство културе и информисања. Додела награда лауреатима за три категорије: белетристику, илустрацију књиге – сликовнице и популарну науку  организована је 8. октобра у Свечаној сали Скупштине града Београда, традиционално у току Дечије недеље.

О најбољем илустратору одлучивао је жири који су чинили: Моника Ланг, Мања Радић Митровић и Славимир Стојановић – председник жирија, а ове године у избору је било 24 наслова.

Награђену књигу издао је Креативни центар, а како се наводи у образложењу жирија, стил ауторке је утемељен у најсавременијим светским токовима, разигран, питак, на ивици дизајна, идеалан за интеграцију у ауторску целину дечије књиге.

Такође, наводе и да од једноставних, распеваних вињета, преко интелигентног грађења визуелног карактера ликова до сањивих сцена са друге стране маште, Милица Кицушић подсећа на важност илустрације и неопходност талента развијеног до мајсторства.

– Јако ме је изненадила и обрадовала ова награда, захвална сам што ми је додељена та част да будем илустратор године. Истовремено тренутно осећам и одговорност и подршку да наставим даље да стварам и да цртам… Иако сам од малена била посвећена цртању, сада сам осетила моменат као да је стигла некаква званична подршка извана да сам на правом путу, на свом путу, рекла нам је Марица.

Награда „Невен“, најважније и најстарије признање за стваралаштво за децу у Србији и региону, установљена је 1955. године, а под различитим именима реализује је Организација „Пријатељи деце Србије“, са основним циљем да подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за децу. Први добитници награде „Невен“ су Бранко Ћопић и Душко Радовић.

Награду чине специјална повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ.

Марица Кицушић дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењена графика. Самостални је уметник и члан у УЛУПУДС-а од 2011. Неки од њених области су комбинација примењене и ликовне уметности – анимација, илустрација дечијих књига, дигитална и традиционална графика, дигитални колаж, дизајн плаката, мурал, цртеж. Учествовала је на преко 60 домаћих и иностраних изложби. Добила је мноштво награда, међу којима су и две награде на Сајму књига 2017, обе за књиге у издању Креативног центра: Награда за најлепшу дечју књигу године за издање Путовање по Србији и Награда УЛУПУДС-а за дечју илустрацију за књигу Мале љубавне песме, награда Гомионица на 24. Сајму књига у Бања Луци 2019. године.

Збирка „Наша гошћа година“ настала је седамдесетих година XX века, у време када је Добрица Ерић био члан редакције „Полетарца“, познатог часописа за децу. Прошле године навршило се 60 година од објављивања прве књиге Добрице Ерића. Славећи тај велики јубилеј, Креативни центар припремио је с великом пажњом и љубављу ново издање ове збирке. Марица Кицушић имала је привилегију да илуструје ову књигу и да искаже делић свог раскошног талента који се надовезује на њену машту без граница.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial