Skip to content

Document Header

МАСОНСКА ИЗЛОЖБА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МАСОНСКА ИЗЛОЖБА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

У организацији Регуларне Велике Ложе Србије и Културног центра Врњачке Бање у врњачком Замку културе 29. октобра отворена је изложба „Слободно зидарство у Србији од 1785. до 2015. године“. drustvo masona vrnjacka banjaНакон две изложбе у Београду, једне у Нишу и једне у Трстенику, ово је пети пут да се јавности презентује слободно зидарство у Србији.

Изложбу је отворио проф. др Александар Нагорни.

– Циљ изложбе је да укаже на смисао, значај и циљеве слободног зидарства, да разоткрије вео догми шта је слободно зидарство и да укаже да је основни циљ слободног зидарства хуманитарна делатност и да Регуларна Велика Ложа Србије наставља славне традиције својих чланова. Изложба је конципирана тако да можете да видите како се слободно зидарство развијало у свету и које значајне ствари су учињене у Србији, односно Југославији. Чланови РВЛС су добри људи, на добром гласу, свих профила и професија, различитих вера и националности и различите партијске припадности. Надам се да ћете кроз ову изложбу да отклоните потенцијалне недоумице и негативна размишљања која сте имали о слободном зидарству у Србији и да видите којим се све сегментима у раду баве слободни зидари, рекао је Нагорни.

Значајно место заузима део изложбе посвећен српским масонима међу којима су: Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Петар Петровић Његош, војвода Живојин Мишић, Слободан Јовановић, Стеван Мокрањац, Станислав Бинички, Стеван Сремац, Бранислав Нушић, Јован Дучић, краљ Петар I, краљ Александар Карађорђевић, дугогодишњи председник САНУ Александар Белић, Михајло Пупин, Ђорђе Вајферт и др.

На изложби су представљена достигнућа и допринос српских масона развоју и изградњи српске државе и напретку српског народа. Наглашено је учешће српских масона у креирању Сретењског устава, као и у формирању Краљевине Југославије. Ту су и велики грађевински подухвати које су реализовали масони – данашња зграда Радио Београда, споменик Незнаном јунаку на Авали, Београдски победник…

Поставку изложбе и каталог реализовао је ликовни уметник Мирољуб Филиповић  Филимир, члан Удружења ликовних уметника Србије.

Масонерија је ред заснован на слободи савести. Оно је покрет светских размера који окупља људе свих раса, народа и религија. Циљ организације је лично усавршавање чланова по највишим и најстрожим моралним и етичким нормама. Тиме чини својеврстан философско-етички феномен заснован на моралним начелима садржаним у десет Божјих заповести. Служи усавршавању целокупног људског друштва у циљу моралног и материјалног напретка.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial