Skip to content

Document Header

МАТЕМАТИКА, УВЕК ИЗАЗОВ

МАТЕМАТИКА, УВЕК ИЗАЗОВ published on

Удружење „Млади математичар“ основано је 2011. године у Врњачкој Бањи како би се унапредила и популарисала математика. Прве организоване активности била су екипна квиз такмичења, различита од свих до тада спроведених такмичења, по организацији и концепцији. Квиз „Мост математике“, који осим провере знања из градива, омогућава ученицима да испоље креативност у решавању Пројектног задатка, из године у годину све је популарнији, удружење бројније, повећава се број активности, као и број учесника на такмичењима, трибинама и семинарима. Трибину која је одржана 30. октобра текуће године у Скупштини града Београда, већ две године подржава Секретаријат за образовање и дечју заштиту Републике Србије. Основни циљ трибине „Чему још математика?“ је популаризација математичке науке са акцентом на представљање најширој јавности применe математике у свакодневним животним ситуацијама као  решење за све оне који од математике одустају.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је представнике Удружења „Млади математичар“ из Врњачке Бање у градском дому и уводним говором поздравио учеснике трибине „Чему још математика?“. „Желео бих да захвалим и нагласим колико је за једно друштво значајан допринос свих који се баве математиком. У модерном свету, у којем се данас систем вредности поставља на нешто другачије основе, које науку и логичко расуђивање, нажалост, најчешће не стављају у први план, веома је важно остати на путу неговања правих вредности до којих у раду са децом држе најбољи професори. Управо професоре видим као људе који су на првој линији те борбе „– истакао је градоначелник.

Тим поводом градоначелнику је уручена Захвалница за покровитељство и значајан допринос популаризацији математике, науке и технологије.

Градоначелник је свима поручио да младост, памет и таленат наших ученика уливају наду да ћемо у будућности живети у још бољем и просперитетнијем друштву. Свако друштво мора да обрати дужну пажњу свим активностима које подстичу развој интелигенције и логичког размишљања код деце. Како смо чули на скупу, математика је основ свега. Потребно је дати велику подршку људима који се труде да нашу децу уче данас, у условима у којима није лако бити ни професор али ни ђак.

У оквиру научног дела трибине обратили су се представници високе стручне јавности као и председница Удружења „Млади математичар“ професор математике Радица Каровић у име организатора. У име домаћина, учесницима трибине обратио се проф.др Александар Липковски-редовни професор Математичког факултета Универзитета у Београду, Емина Бековић-испред Сектора за информационо друштво МТТ-а , Оливера Тодоровић-помоћница директора Завода за унапређење образовања и васпитања и Драгана Станојевић Тутуновић-руководилац сектора за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Др Раде Живаљевић, научни саветник Математичког института у оквиру САНУ,  наш истакнути тополог, је у оквиру свог предавања  показао како уз помоћ математике избећи завист преговарача у преговорима, у деоби или било којој расподели.

Проф. др Мирослав Марић, редовни професор Математичког факултета Универзитета у Београду, аутор платформе за завршни исипит, указао је на значај математике у рачунараству и дао одговор на питање да ли је баш  математика оно што нас разликује од машина и вештачке интелигенције.

Како прећи пут од ученика до научника, колико је заиста рада потребно и да ли се математичар рађа или то постаје, одговорила нам је др Јелена Ивановић, асистент Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Потписан је Протокол о популаризацији такмичења „Мост математике“ у Грчкој али је била добра прилика да се наша математичка стручна јавност током плодоносне сарадње кроз бројне активности упозна и са оквирима у којима функционише систем образовања и самом начину примене математичке науке у Републици Грчкој. Најзаслужнијима су подељене захвалнице.

„Поносни смо што је наше Удружење било оно које  је увело и организивало такмичења која укључују велики број ученика окупљених око пројектног задатк а за учешће у њему су заинтересоване и екипе из Румуније, Грчке, Франуске и све земље из окружења. Чланови нашег удружења су ученици основних и средњих школа, студенти, универзитетски професори, наставници основних и средњих школа, али и сви други љубитељи математике. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уврстило је такмичење „Мост математике“ у календар такмичења основних и средњих школа“-истакла је председница удружења Радица Каровић.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial