Skip to content

Document Header

МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕМоНТ 2019. У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕМоНТ 2019. У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

У Врњачкој Бањи је 24. и 25. јуна одржана 9. међународна научна конференција ЕМоНТ 2019, а расправљала је о примени нових технологија у економији и менаџменту.

Пленарним предавањима шесторо научних радника из земље и иностранства, а затим дискусијом, започео је овај традиционални научни скуп, којем је председавао др Бранислав Драговић, универзитетски професор из Котора и истакнути научни радник. Професор др Бранислав Драговић је анализирао поморски транспорт аутомобила из крагујевачке „Заставе“ преко луке Бар, а изложио је оригинални модел транспорта, који је тестиран у луци Кобе, одлично је функционисао и то на милионима аутомобила. Годишње се морским путем превезе 20 милиона нових аутомобила, а и знатно више половних, па је то шанса за успешно представљање знања у иностранству и остварење профита.

Професор др Влатко Марушић из Славонског Брода је детаљно говорио о иновацијама у оплемењивању сунцокрета, семенарству и производњи јестивог уља и улози науке и нових технологија. Професор др Слободан Нешковић из Београда анализирао је ЦЕФТА споразум, који представља припрему нових чланица за улазак у ЕУ, заснован на принципима рада СТО, о непримењивању истих од стране привремених институција из Приштине и последицама по Србију, као и о садашњој геостратешкој ситуацији у свету и положају Србије.

Др Слободан Радосављевић из Лазаревца, је информисао скуп о искуствима и ризицима пресељења насеља и о проблемима, аспектима и последицама у свим областима по становништво, о могућностима преношења и заштите цркава и других културно историјских знаменитости, као и о пројекту гајења пољопривредних култура на рекултивисаном земљишту. Професор др Томислав Пајовић из Ниша одржао је позивно предавање о соларној енергији, њеној примени у Србији и о светским искуствима. Велику пажњу ово излагање је побудило код бројних учесника, а аутор је обавестио и о раду Лабораторије за соларну енергетику Природно математичког факултета у Нишу и објављеним научним монографијама на ову тему. Андреа Добросављевић, студент докторских студија из Бора, је изложила рад, чији је ментор професор др Снежана Урошевић, о корпоративној друштвеној одговорности у Србији у поређењу са светом и о стању на тржишту радне снаге и последицама флуктуације исте.

Према речима Предрага Дашића, оснивача и председника ЕМоНТ Конференције и власника SaTCIP-a из Врњачке Бање, на овом научном скупу је учествовало 70 научних радника са факултета, високих школа и института из Србије и десетак држава. Зборник радова обухвата 56 саопштења из 10 земаља,  објављен је на енглеском језику, а обрађује област економије и менаџмента заснованих на новим технологијама. На скупу су представљена нова научна сазнања и искуства из земље и иностранства кроз ауторска излагања, вођена је озбиљна научна расправа, а промовисана су и нова научна издања учесника Конференције.

Ж. Миленковић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial