Skip to content

Document Header

Међународни дан медицинских сестара у “Меркуру”

Међународни дан медицинских сестара у “Меркуру” published on

Међународни дан медицинских сестара у целом свету се обележава 12. маја. Овом дану се прикључила и СБ „Меркур“, где је већ традиционално, као и претходних година  уприличена прослава за запослене.med.sestre.merkur

Медицинске сестре и техничари у „Меркуру“, поред лекара, имају најзначајнију улогу у лечењу пацијената. Њихова улога све је значајнија. Данас су оне високообразоване, а њихов посао један је од најодговорнијих. Највећи су ослонац пацијентима у њиховим најтежим, али и најлепшим тренуцима.

Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носи брига и старање за људски живот основни су захтеви овог занимања. Медицинске сестре спремне су да своју професију подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење, мотивацију и вештину очувања здравља током читавог њиховог живота.

Међународни дан медицинских сестара обележава се у знак сећања на Флоренс Најтингејл, која је рођена у Фиренци 12. маја 1820. године.

Флоренс Најтингејл се читавог  живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања,  пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.

Као међународни симбол сестринства, одабрано је бело срце 1999. године поводом обележевања 100-годишњице Међународног савета сестара.Бело срце је симбол који су прихватиле све сестре света, и оно означава брижност, знање и хуманост који су испреплетани у деловању и духовности сестринске неге. Изабрана је бела боја, јер је основа свих боја и истиче медицинску негу свих људи од стране сестара.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial