Skip to content

Document Header

Међународни дан толеранције- “Дискриминација у Србији”

Међународни дан толеранције- “Дискриминација у Србији” published on

У свету и Србији 16. новембра обележава се Међународни дан толеранције који је установљен ради истицања потребе за толеранцијом у друштву и указивања на негативне ефекте нетолеранције.Medjunar. dan tolerancije1

– Част ми је да у име Црвеног крста Врњачка Бања и у своје лично име отворим трибину, данас кад обележавамо Дан толеранције, са темом „Дискриминација у Србији“. Дискриминација се појављује све више у свету кроз све видове живота, а Србија по том питању, на жалост, не заостаје. Управо из тог разлога сматрам да је наш задатак да се боримо и укажемо на проблеме у времену у коме живимо, рекла је Ивана Радивојевић, професор историје, едукатор Црвеног крста, организатор трибине.

Присутним ученицима, основцима и гимназијалцима, обратила се Светлана Магделинић, професорка психологије и координатор UNESCO клуба, објашњавајући шта је дискриминација и колико може да буде опасна. Она је упозорила младе да увек треба да буду обазриви у доношењу мишљења о другим људима, да воде рачуна о стереотипима, хало ефекту, да избегну предрасуде које воде до дискриминације.medj.dan tolerancije

–Дискриминација може да се врши на разним основама. Може да се врши било где и било кад, а може да буде и намерна и ненамерна, рекла је Светлана Магделинић и напоменула да Гимназија сваке године обележава Дан толеранције.

– Невладина организација „Iuventa“ долази из Шапца. Нисмо из Врњачке Бање, али смо од свог оснивања 2009. године, све наше семинаре и међународне тренинге одржавали управо у Врњачкој Бањи. Захваљујући томе, велики број младих из В. Бање имао је прилику да учествује у програмима „Youth in action“ и „Erasmus +“. Главни циљеви су нам: промоција волонтерског рада, борба против стереотипа, предрасуда и дискриминације, промовисање толеранције… Радимо велике европске пројекте изградње капацитета младих и имамо партнере из готово свих европских држава. Тренутно завршавамо важан, оригиналан пројекат „Примена друштвених игара кроз интеррелигијски дијалог“. Омладинским радницима понудили смо један нови алат у борби против религијске дискриминације, рекла је Дијана Пушкар, координатор НВО „Iuventa“.

Сандра Богдановић, студент журналистике изнела је нека своја искуства везана за дискриминацију. Ученици Гимназије, чланови драмске секције коју води Андријана Радоњић, професорка српског језика, извели су скеч са темом дискриминације чији је текст написала гимназијалка Јана Милошевић. Завршница трибине припала је Катарини и Милици које су отпевале „Дај нам сунце“, као и игрању друштвених игара кроз интеррелигијски дијалог.

Током недеље у Гимназији, у оквиру завршног обележавања Дана толеранције, на великим одморима гимназијалци ће својим другарима изводити скеч о толеранцији, разговараће се о дискриминацији.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial