Skip to content

Document Header

Мере на основу Одлуке о увоиђењу ванредног стања

Мере на основу Одлуке о увоиђењу ванредног стања published on

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, донели су 16. марта 2020. године, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања, која је ступила на снагу.

Од понедељка, 16. марта, у потпуности је обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До краја школсе године неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе. еВртић је доступан на територији целе Србије, док ће еУпис за упис у школе бити активан од 1. априла. Осмаци ће пробни тест за малу матуру полагати он-лине. Настава ће се обављати као настава на даљину путем РТС 3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење.

Ванредно стање значи да су границе Србије затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкиционисано.

Када је реч о грађанима Републике Србије и станим држављанима који имају боравиште у Републици Србији,  а који долазе из Италије, Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затовра. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Посете болницама су забрањене, а болнице у којима се лече оболели од Корона вируса, чува војска. Припадници Војске Србије контролишу и обезбеђују друге јавне објекте и локације, као што су аутобуске и железничке станице, аеродроми, поште, док на граничним прелазима помажу надлежним органима у контроли преласка границе. ПОлиција спроводи појачани надзор над свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа. 

Увођењем ванредног стања на значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу, раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитиних маски и сл.). Влада позива све послодавце у Србији да у максималној мери свим својим запосленима омогући рад од куће и апаелује на послодавце да се понашају одговорно и имају неопходно разумевање за своје запсолене. Ово се посебно однси на грађане чија деца престају да иду у вртиће и школе.

Отаказни су сви културни и спортски догађаји. Радно време угоститељских објеката је ограничено. Укида с еноћни јавни саобраћај и редукује дневни јавни превоз.

Ограничено је повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме, уз строге казне за поскупљење у време ванредног стања. Забрањен је извоз стратешких производа, као што су лекови и прехрамбени, заштитни производи.

Грађанима се препоручује самоизолација – без окупљања, без посета, без изласка из куће без преке потребе. Изузеци се односе на одлазак у продавнице и апотеке, на бацање смећа и на шетање кућних љубимаца.

Препорука за лица старија од 65 година је да строго воде рачуна и уопште не излазе напоље,  придржавају се свих упутстава зарад очувања сопственог здравља и здравља својих најмилијих, а да за све њих неопходне радње обављају млађи чланови породице.

Влада Републике Србије је у потпуности посвећена борби против ширења вируса COVID-19, из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће обавештавати о свему и донети све потребне одлуке у циљу очувања здравља грађана.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial