Skip to content

Document Header

„МЕРКУР“ ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИОТЕРАПЕУТА

„МЕРКУР“ ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИОТЕРАПЕУТА published on

Међународни дан физиотерапеута – 8. септембар, има за циљ да истакне значај струке физиотерапеута, као експерата за људски покрет, који својим знањима помажу  пацијенатима са различитим обољењима као и здравим људима.

На овај дан, спровођењем различитих  активности, истиче се значај циљане и правилно спроведене физичке активности за побољшање квалитета живота.

У Специјалној болници „Меркур“, ове године уочи Дана физиотерапеута на улазу у „Нови Меркур“ постављен је инфо пулт, где су сви гости, пацијенти и грађани могли да добију савете о физикалној медицини и физичкој активности. Током дана организована је рекреативна вожња „Меркурових“ бицикли како би се симболично подигла свест о  значају покрета за очување здравља људи.

Физикална медицина је једна од најразвијенијих служби у „Меркуру“, где у  модерном физикалном блоку и спа центру ради 60  стручњака ове области. „Меркурови“ физиотерапеути су здравствени радници, квалификовани стучњаци који људима помажу да остану покретни и активни кроз цео живот.

Знамо да физичка неактивност узрокује онеспособљеност и смртност милиона људи годишње, јер може довести до можданог и срчаног удара, дијабетеса и карцинома. Људи који су активни имају веће шансе да одрже своју радну способност и не буду зависни од других. Само пола сата правилно примењене и адекватно дозиране физичке активности сваки дан може битно утицати на побољшање општег здравственог стања.

Прве физикалне терапије датирају са почетка 20. века, а по речима „Меркуровог“ доајена физикалне терапије др Милољуба Симића, извесни Немац је 1919. изградио је прву кинези салу и каду за купање. Данас, спој традиције, лековите воде, савременог медицинског кадра –  пет физијатара и 60 физиотерапеута  сврставају „Меркур“ у један од водећих центара физикалне медицине и рехабилитације.

Ове године глобална тема Међународног дана физиотерапеута је „Рехабилитација и физичка активност као део опоравка од вируса Ковид-19“. Рад физиотерапеута може помоћи у повећању способности  вежбања, и повратак свакодневном животу.

Б.Б.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial