Skip to content

Document Header

“Меркур” обележио Светски дан борбе против дијабетеса

“Меркур” обележио Светски дан борбе против дијабетеса published on

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, Специјална болница „Меркур“, као Национални едукативни центар, организовала је 14. новембра акцију чији је циљ подизање свести о овој болести.Sv. dan borbe protiv dijabetesa 1

За грађане и госте Врњачке Бање, на Променади Врњачке Бање код Врапца,  организовано је бесплатно мерење нивоа шећера у крви од стране медицинског особља „Меркура“, уз  саветовање лекара.

„Меркур“ је августа 2008. године постао први Национални едукациони центар за оболеле од шећерне болести на инсулинској терапији и уједно прва установа таквог типа у овом делу Европе. Програм едукације у „Меркуру“ траје 10 дана. Сви оболели од дијабетеса који су на инсулинској терапији имају право да користе  програм едукације једном сваке четврте године. Циљ едукације је стицање знања о својој болести и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизања квалитетнијег начина живота. У том смислу је у овој установи спроведен комплексан приступ који обухвата: едукацију, превенцију компликација и лечење у оквиру  тимског рада различитих специјалности и ужих специјалности.Sv dan borbe protiv dijabetesa 2

Од почетка постојања програма у „Меркуру“ је боравило 85.000 оболелих од дијабетеса, а само током 2018. године 7.062 особе, завршно са октобром.

У тренутку када у свету 415 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 710.000 и када број оболелих убрзано расте, активности везане за подизање свести широке јавности о значају превенције и контроле дијабетеса свакако су неопходне. Ове године светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом „Дијабетес се тиче сваке породице“ у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial