Skip to content

Document Header

„Меркур“ обележио Светски дан борбе против дијабетеса

„Меркур“ обележио Светски дан борбе против дијабетеса published on

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, Специјална болница „Меркур“, као Национални едукативни центар, организовала је низ активности.merkur 2

За грађане и госте Врњачке Бање, у бивети извора Топла вода, организовано је бесплатно мерење нивоа шећера у крви од стране медицинског особља „Меркура“, уз саветовање лекара.

„Меркур“ је августа 2008. године постао први Национални едукациони центар за оболеле од шећерне болести на инсулинској терапији и уједно прва установа таквог типа у овом делу Европе.

Програм едукације у „Меркуру“  траје 10 дана. Сви оболели од дијабетеса старији од 18 година који су на инсулинској терапију имају право да користе програм едукације једном сваке четврте године. Циљ едукације је стицање знања о својој болести и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизање квалитетнијег начина живота. У том смислу је у овој установи спроведен комплексан приступ који обухвата: едукацију, превенцију компликација и лечење у оквиру тимског рада различитих специјалности и ужих специјалности.merkur 1

У тренутку када у свету 415 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 710 000 и када број оболелих убрзано расте, активности о подизању свести широке јавности о значају превенције и контроле дијабетеса свакако су неопходне.

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се данас под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност ” у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес. Тренутно у свету, преко 199 милиона жена живи са дијабетесом. Процењује се да ће до краја 2040. године број оболелих жена порасти на 313 милиона. Дијабетес је девети водећи узрок умирања жена у свету, одговоран за 2,1 милиона смртних случајева годишње.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial