Skip to content

Document Header

“Миграције – реалност и изазови”

“Миграције – реалност и изазови” published on

Од 14. до 22. марта у Хотелу „Лидер С“ у Врњачкој Бањи шведска организација „Association Framtidstaget“ и НВО „Iuventa“ из Шапца реализовали су пројекат на тему „Миграције – реалност и изазови“. Пројекат је подржан од стране Erasmus +програма из Шведске националне агенције.NVO Iuventa

– Учесници пројекта су омладински радници из 16 европских земаља: Шпанија, Италија, Аустрија, Шведска, Француска, Немачка, Хрватска, БиХ, Србија, Црна Гора, Косово*по УН Резолуцији 1244, Албанија, Грчка, Турска, Мађарска и Македонија, укупно 38 учесника. Циљ пројекта је да се размене знања и искуства о миграцијама у омладинском раду, као и едуковање омладинских радника како да користе едукациона средства развијена од стране IOM-a и UNHCR-а (Приручник „Не само бројеви“).

Током пројекта омладински радници су размењивали знања и примере добре праксе на тему миграција. Исто тако, покушали смо приближити разне политике ЕУ према мигрантима. С обзиром да у свету живи више од 200 милиона миграната и да тај број стално расте, сматрали смо да је ово тема од великог значаја и да се сви на неки начин морамо укључити у решавање овог проблема. Овом прилико учесници су из земаља које су најчешће домаћини мигрантима. Кроз овај пројекат, на неки начин желимо разбити и предрасуде према мигрантима и утицати на смањење дискриминације, рекла нам је Дијана Пушкар, председник НВО „Iuventa“ и један од координатора.

Разговарали смо са Кристином Моржевском из Стокхолма из Шведске.

– За мене и моје организацију ово је изазов и потпуно је ново искуство да упознам толико нових учесника, посебно са Балкана. Утисак је веома добар. Чини се да учесници имају ентузијазма и искуства која желе да поделе. Атмосфера је јако добра, као и услови у Хотелу и услуга организације „Iuventa“ која је домаћин, а Врњачка Бања је јако лепа и пријатна. Моје очекивање је да људи не само науче нешто теоретски о миграцијама, него и кроз мини представе да заправо осете шта то носе миграције, да се саосећају са мигрантима, рекла нам је Кристина.

Из Стразбура, из Француске, учесник пројекта био је и Самтен Норбу који је у Врњачкој Бањи већ по трећи пут и који не крије задовољство.

– Врњачка Бања је врло пријатан град, људи су гостољубиви и увек нас јако лепо дочекају. Иако смо смештени у овом хотелу, моје срце је у „Круни“ и „Мекуровом“ Спа центру. Уживам у јутарњим шетњама парком што ми је права релаксација. Имамо врло добру групу која одлично функционише. Још од првог дана људи су повезани и максимално укључени у рад. Добар је баланс између слободног времена и активности, тако да успевамо и да радимо и да се забавимо. Велика је мотивација када радите са људима различитих националности, култура, вера, година… Јако се пријатно осећам у друштву људи из „Iuventе“, закључио је Самтен Норбу.

Охрабрује чињеница да сви ови млади људи веома лако комуницирају и доносе заједничке закључке који надмашују националне интересе. После овог пројекта учесници ће бити спремни за развијање нових пројеката на тему миграција и укључивање младих миграната у њихове активности.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial