Skip to content

Document Header

Минерална вода ,,Снежник” стављена у функцију

Минерална вода ,,Снежник” стављена у функцију published on 6 коментара на Минерална вода ,,Снежник” стављена у функцију

Врњачка Бања – Пуштањем у рад новог извора минералне воде “Снежник” у Врњачкој Бањи, Специјална болница Меркур у последњих годину дана реализовала је своју највећу инвестицију вредну више од 11 милиона динара. Тиме је дугорочно решила проблем заштите овог минералног извора, који је последњих десетак година због санитарне неисправности више пута привремено затваран.vrnjacke novine sneznik

У претходних годину дана истраживања за проналажење новог водоносног слоја за овај извор рађена су по пројекту Рударско-геолошког факултета из Београда. Бушење на 180 м, које је за 110 м дубље од претходне бушотине, показало је већу издашност воде чија је стална температура 17 степени. Нову бушотину на употребу је предао државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и оценио да је “Специјална болница, као лидер бањског туризма, овим инвестирањем показала да је и лидер у приступу лечења својих пацијената, али и стварању услова за развој здравствених и туристичких ресурса бање” .

Генерални директор Специјалне болнице Дејан Станојевић подсетио је да се за лековитост воде са овог извора зна још од 19. века и да о њеним “чудотворним дејствима сведоче многобројни дугогодишњи пацијенти Меркура”.

– Према досадашњим сазнањима и подацима из медицинске литературе, вода са “Снежника” успешно се користи као додатно средство у терапији хроничног гастритиса, стања после хируршких интервенција желуца, шећерне болести, гихта – нагласио је Станојевић, који је, за десетак година, са својим тимом од ове установе направио здравственог гиганта са најсавременијом медицинском апаратуром и дијагностиком.

Вода са минералног извора “Снежник” више пута није могла да се користи због присуства фекалних бактерија. Кривица је приписана експанзивној изградњи стамбених објеката и комуналној инфраструктури која то не може да прати. Минерална вода је постала санитарно неисправна и то је натерало Специјалну болницу да уђе у ову велику инвестицију. Ова здравствена установа газдује са четири минерална извора – “Топла вода”, “Снежник”, “Слатина” и “Језеро”. Важи за најуспешније Врњачко предузеће и према подацима из претходног периода у њој годишње борави 30 одсто од укупног броја бањских гостију.

6 коментара

Generalni direktor nije napravio novu bušotinu, već zaposleni u specijalnoj bolnici…..kao i sve ostalo , a što se tiče njega ,preispitati odakle mu bogatstvo koje ima, kao i pravo da proda deo vode privatnoj fabrici vode…..

Драго ми је да “Снежник” поново ради, само би било лепо и рећи чијом кривицом није радио и ко је омогућио изградњу свих тих објеката, током претходних десетак година, на местима где није смело да се ради.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial