Skip to content

Document Header

Мобилни дигитални мамограф ускоро у Врњачкој Бањи

Мобилни дигитални мамограф ускоро у Врњачкој Бањи published on

Како сазнајемо од др Весне Малићанин, директорке Дома здравља „Др Никола Џамић“ 27. новембра ће у Врњачку Бању стићи мобилни дигитални мамограф или популарни аутобус нишког Центра за радиологију.vesna malicanin

Само један дан је потребно да се он на простору паркинга код књижаре „Тик так“ инсталира и да почне са радом. Акција се одвија под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, а највише захваљујући др Златку Ширићу, члану Радне групе за скрининг.

Директорка апелује да жене старости од 50 до 69 година дођу и ураде снимак.

– Веома је важно да се жене одазову и обаве контролу. Мамограф је у Бањи радио пре три године. И овај пут преглед је бесплатан  и може се обавити уз било који лични документ. Потребно је само да се жене јаве на одељењу гинекологије да би добиле свој термин. Мамограф ће радити свим данима сем недељом, ово из разлога да запослене жене преглед могу обавити суботом. Преглед је бесплатан и очекује се да ће резултати стизати за две недеље. Сви резултати сливаће се у Дом здравља, с тим што ће они који нису добри стизати на кућне адресе. Ово је прави начин да се промене на дојци открију у што ранијем стадијуму,  и ако је потребо предузму мере лечења јер је при раном откривању рак дојке излечив, изјавила је др Весна Малићанин.

Зна се да се старосна граница ове болеста спушта. Из тог разлога све особе које су имале неки здравствени проблем, а млађе су од 50 година, треба да дођу на гинеколошки преглед, а докторке Светлана Марић и Весна Малићанин ће их упућивати, по потреби, на мамограф.

Дневно ће моћи да се прегледа 40 жена, а мамограф ће у Врњачкој Бањи бити стациониран два месеца. Очекује се да ће се у кампању укључити и чланице Женског центра „Милица“ јер ово је заиста права прилика да се на једноставан начин обави контрола здравља.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial