Skip to content

Document Header

Московски уметници посетили Ново Село

Московски уметници посетили Ново Село published on

Милутин Ранковић уметник из Лајковца који је у оквиру манифестације “Прва бразда – Ново Село 2017” Новоселцима даривао несвакидашњи поклон,  скулптуру „ Сељак у дрвету“,  организовао је од 2. до 10.октобра, седми по реду  Уметнички караван.rusi,zarko

На овом Уметничком каравану ове године су учествовали  цењени Московски уметници: академски сликари монументалисти Анастасија Моргачева и Марија Смољанинова, која је професорка на Конзерваторијуму ,  цењени професор Гончаренко Анатолиј Васиљевич и Радован Симић апстрактни уметник из Републике Српске. Руски уметници, чланови међународног Савеза уметника при УНЕСКУ, познати по бројним мозаицима и фрескама у Русији и свету (код нас у Храму Светог Саве) приредили су изложбе у Лајковцу, учествовали у програму Византијског јесењег салона у галерији Театра 78.у Београду,  посетили су и Републику Српску где су у Бјељини и Лопарама учествовали у раду ликовних колонија.

 Уметнички караван посетио је Мишар код Шапца и Трбушац код Владимираца, место на коме је Карађорђе причестио и опојао војску пред одсудни Мишарски бој да би преко Лазаревца стигао до Новог Села где су се у Занатском центру поклонили Споменику жртвама свих ратова, чули причу о Црној великој среди 1943. и о учешћу руске војске на фронту који су 1944. године  четрдесет дана храбро држали положивши на десетине живота у одбрани од фашизма.

 Била је то прилика да врхунски стручњаци оцене највишом оценом Милутинов рад, упознају се са потенцијалима Врњачке Бање а са УГ “Новоселац”  договорено је сарадња  у наредним караванима.

 У наставку каравана Милутин Ранковић, вајар, арт директор Српског академског друштва “Византија”из Београда и директор Туристичке организације Лајковац,  госте је одвео до Алексинца, у  колонију , средњевековном манастиру Липовац где је урађен

портрет игумана Дионисија.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial