Skip to content

Document Header

Музејска заоставштина Стевана Мокрањца

Музејска заоставштина Стевана Мокрањца published on

Утемељивач уметничке музике, музичког образовања као и музичког живота у Србији, Стеван Стојановић Мокрањац, рођен је 1856. године у Неготину.Mokranjac izlozba e

Захваљујући бројним плодотворним делатностима на пољу стваралаштва, извођаштва, педагошког рада, етномузикологије Мокрањац се сматра најистакнутијом личношћу у целокупној историји српске музичке културе.

У оквиру пратећег програма 13. Фестивала класичне Музике „Врњци“ који се организује под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, Музеј Крајине из Неготина је у сарадњи са Културним центром организовао изложбу „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“ која је отворена 20. јула у Замку културе. Присутнима су се обратили аутори изложбе, Ивица Трајковић и Сања Радосављевић.

– Овом изложбом приказан је делић богате Мокрањчеве заоставштине о којој Музеј Крајине брине већ више од педесет година. Приказани су и експонати који су скривени од очију јавности. Акценат је стављен на разгледнице и писма, који чине драгоцени документ једног времена и значајан су извор за проучавање Мокрањчеве личности. У њима наилазимо на описе свакодневних општих дешавања, као и најдубљих и најтананијих осећања. Писао је Стева својој Мици о љубави, животу, здрављу, музици, догађајима… Њихова безгранична љубав, посебно у време кад је патријархално друштво уздржавање од показивања осећања неговало као врлину, свој одушак исказивала је кроз разгледнице и писма, јединствена, ручно писана. Зато су данас драгоцен и непоткупљив сведок давно прошлих времена и представљају најверније сведочанство интимне забелешке композитора, каже Трајковић, виши кустос документариста, директор Музеја Крајина.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial