Skip to content

Document Header

“Музички витражи” Гордане Крајачић

“Музички витражи” Гордане Крајачић published on

Музиколог, музички критичар и публициста Гордана Крајачић завршила је Музичку академију у Београду, одсеке клавира и музикологије.gordanakrajacic 1

Деловала је као редовни професор СМШ „Станковић“ и „Ј. Славенски“ у Београду. Објавила је 22 књиге. Добитник је већег броја награда и признања. Последње две књиге, Музичке витраже и Музички лексикон Србије, издате 2017. године промовисала је 29. јула у оквиру Фестивала „Врњци“.
Музички витражи садрже музичке критике и текстове објављене у дневној штампи и часописима од јануара 2016. до јануара 2017, као и рецензије биографија Зубина Мехте, Оскара Данона, Војислава Бубише Симића, Дејана Деспића, Исидора Бајића, збирке поезије Гроздане Лучић Лалић и Илдико Печвари, као и осврте на неколико изабраних књига различитих жанрова. То је својеврсна хронологија актуелног српског музичког живота кроз концерте, фестивале, гостовања, награде, јубилеје и такмичења.
У Музичком лексикону од А до Ш обрађени су опера, балет и фолклор, културно-уметничка друштва, музичке и балетске школе, велики и камерни оркестри, хорови, музички фестивали, музички правци, музички важне форме, музичка критика и публицистика, музичка друштва и удружења, све до џеза као последње ћириличке одреднице. За Лексикон се може рећи да је историја уметничке музике српског народа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial