Skip to content

Document Header

МУЗИКА КОРЕНА

МУЗИКА КОРЕНА published on

Замак културе био је 9. априла место изузетног концертног догађаја. Дуо SHAKE & SPEAR, маестралним извођењем, подигао је публику на ноге, измамио бурне аплаузе и три биса. Остварили су свој циљ, дирнули срца присутних и њиховим душама пружили блаженство и мир.

КОНЦЕРТ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ: ДУО SHAKE & SPEAR

У једном је човек дрвету сличан

– без корена је тек балван обичан,

– без корена је сува сировина.

Зар није то доказ где је суштина?

Завиримо у ризницу богату

која баштином културном се зове

и саслушајмо у једноме сату

оживљене нам предака гласове.

Миливоје Вељић

Концертни репертоар обухватио је Сплет песама Вере Миланковић, Циганске песме Димитрија О. Големовића, Косовски циклус В. Миланковић и Бојана Станковића, Свиту из Македоније као и дела анонимних аутора: Пашона коло, Низамски растанак, Свилен конац и Коло свиленог конца…

SHAKE & SPEAR су академски музичари и велики заљубљеници у музичко наслеђе своје земље, који су удружили своје снаге, таленте и вештине да би публику водили кроз своје концертне програме у „шекспировском“ маниру, најављујући нумере дијалозима у стиховима и римама, непрекидно рецитујући и глумећи. Они својим јединственим програмом српске музике на пријемчив и упечатљив начин представљају историју Србије и Балкана, приближавају контекст и садржај песама које изводе. Двојица музичара богату традицију својих корена негују кроз стилизоване форме на својим инструментима (виолина и клавир), а посебно су поносни на чињеницу да су неки истакнути композитори створили дела која су посветили њиховом саставу.

Иван Симеуновић (Shake) дипломирао је виолину на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Љубимира Михаиловића и професорке Мадлен Стокић Васиљевић. Наступао је широм Европе са гудачким ансаблима и аd hоc саставима изводећи класичну, етно и џез музику. Похађао је курсеве домаћих и страних извођача и педагога. Дугогодишњи је члан гудачког квинтета „Infinity“ и гудачког квартета „Del Gesy“. Радиo је као члан симфонијског Оркестра Београда а од 2013 год. и угледног гудачког састава Краљевски гудачи Св.Ђорђа. Тренутно ради у Музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Београду као професор камерне музике и оркестра.

Миливоје Вељић (Spear) је дипломирао на Катедри за клавир, докторирао на Катедри за камерну музику, а запослен је на Катедри за соло певање ФМУ у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Дипломирао је 2007. године у класи проф. Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир. Усавршавао се у области камерне музике, код професора Јасне Туцовић и Милоша Петровића. Докторирао је 2014. под менторством проф. Људмиле Грос-Поповић.  Члан је УМУС-а (Удружење музичких уметника Србије) и МОТО-а (Музичко оперско театарска организација). Основао је дуо SHAKE & SPEAR, ансамбл који негује српску музику, а свој програм приближава публици кроз стихове и риме чији је аутор на српском или енглеском језику.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial