Skip to content

Document Header

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“ published on

Спроводи: Општина Врњачка Бања

 Финансира: Министарство омладине и спорта Републике Србије

Канцеларија за младе Општине Врњачка Бања на Јавном конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу аплицирала је са пројектом „Програм стручног оспособљавања младих“. На Дан младих, 12. августа, у Министарству омладине и спорта одржана је свечана церемонија и званично је потписан уговор о реализацији овог пројекта у који је Министарство уложило 2,4 милиона динара, док је учешће врњачке Општине 214.750 динара.

Састанак пројектног тима везан за потписивање уговора са приватним послодавцима и партнерима који ће реализовати обуке одржан је 16. августа у Великој сали СО. Радно председништво чинили су: Иван Џатић,заменик председника општине, Иван Радовић, председник СО В. Бања и Марија Рајковић Ћосић и Сања Цветковић испред Канцеларије за младе.

Програм стручног оспособљавања младих представља континуирану програмску активност за стицање знања, вештина и компетенција за самостално обављање послова и радних задатака младих незапослених без радног искуства. Пројекат представља едукацију младих за различита занимања и за самостално обављање посла са циљем да код младих пробуди предузетнички дух. Едуковаће се четрдесеторо младих који ће завршити стручне курсеве. Након полагања стећи ће лиценциране сертификате који ће допринети бољем позиционирању њихове стручне спреме код приватног послодавца. Реализација овог пројекта подстакнуће младе на самозапошљавање и успешност у пословању кроз примену новостечених знања у приватном сектору као и у покретању сопственог бизниса.

Циљна група у оквиру пројекта су млади од 18 до 30 година који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Биће им омогућено стручно оспособљавање за козметичаре, фризере, масере, собарице, куваре и бармене, а сви полазници ће захваљујући партнеру на пројекту, Академији Oxford, похађати и курсеве енглеског, а 10 полазника курс немачког језика.

Стручна пракса ће се реализовати у хотелима „Цептер“, „Фонтана“, „Соларис“ и СБ „Меркур“, као и у фризерским салонима „Данијела Кутић“ и Јелица Шљивић“ и у козметичким салонима „Ана nails“ и „Тања“.

– Главни циљ овог пројекта је да заједничким снагама помогнемо младима да кроз едукације и додатна знања повећају своју квалификованост и да им олакшамо запошљавање код приватног послодавца, поручују Сања Цветковић и Марија Рајковић Ћосић у име Канцеларије за младе.

– Задовољство ми је што имам прилику да видим да су се у овај пројекат укључиле реномиране компаније, као и фризерски и козметички салони. У односу на 2017. годину дошло је до мале промене у односу на области, а то је последица развоја Врњачке Бање у последње две године који се тиче хотелских комплекса. За четири месеца, колико траје обука, хотелијери ће скенирати одређене људе и они који покажу квалитет добиће прилику да остану да раде.

Подсетио бих да је 2012. године, по преузимању руковођења Општином, општински буџет био 570 милиона, а 2018. године 1.120 милиона динара. Боравишна такса била је 19 милиона 2012, а прошле године 44 милиона. У односу на прошлу годину, 3.9 милиона имамо више ове године, што значи да ћемо достићи 50 милиона, а наш циљ је да до 2020. године када се сви хотели у пуном капацитету укључе, та цифра буде 70 милиона динара. На добром смо путу, поставили смо добре темеље, рекао је Иван Џатић, заменик председника општине.

Ана Топаловић, у име Академије Oxford, рекла је да је ово шанса за младе да кроз неформално образовање стекну нова знања и вештине и тиме побољшају своју конурентност на Тржишту рада.

М.Ст.Ј.

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа published on

На 43. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врањачкој Бањи, до 17. августа у такмичарском програму биће приказано 14 филмова.

За награде ће се такмичити филмови Краљ Петар Први по сценарију Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића, у режији Ристовског, који ће и отворити фестивал, Делиријум тременс Горана Марковића, О животу и о смрти Предрага Перишића у режији Предрага Велиновића, Пси умиру сами Николе Петровића и Александра Саше Радојевића.

У конкуренцији су и Шавови према сценарију Елме Татарагић и у режији Мирослава Терзића, Режи Драгана Николића, у режији Косте Ђорђевића, Јужни ветар Милоша Аврамовића и Петра Михајловића у режији Аврамовића, Злогоње по сценарију Марка Манојловића и Милоша Кречковића у режији Рашка Миљковића, Ајвар Ане Марие Роси и Маје Тодоровић, у режији Роси, Четири руже по сценарију Балше Лабовића и Василија Никитовића у режији Никитовића, Терет Огњена Главонића, Такси блуз Марка Бацковића и Марка Јоцића, у режији Мирослава Стаматова и Пијавице за који су сценарио написали Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић, а режирао Маринковић.

У жирију су Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић, лауреати Фестивала филмског сценарија, и Милан Никодијевић, некадашњи директор фестивала.

Ван конкуренције 17. августа ће бити приказан филм Године у (в)етруДанета Станојчића, а у оквиру постфестивалског програма, 18. и 19. августа Балканска међа Андреја Волгина, Између дана и ноћи Андра Мартиновића и Која је ово држава Винка Брешана.

У оквиру Фестивала биће одржана и Школа драматургије „Слободан Стојановић“ коју ће водити Иван Велисављевић. Затим ће уз учешће Слободана Шијана и пројекцију његовог филма Ко то тамо пева бити обележено 70 година Југословенске кинотеке. Биће представљена и књига Милена Дравић или кључ снова Аните Панић и О животу и о смрти Предрага Перишића и организован симпозијум „ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања“.

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН published on

У Врњачкој Бањи, у потесу „Дубоки поток“, 3. августа 2019. свечано су уручени кључеви 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је трошкове комуналне инфраструктуре и земљишта покрила Општина Врњачка Бања.

Трећег августа код новоизграђених стамбених зграда приређена је свечаност предаје кључева корисницима. Овом догађају присуствовали су Ивица Дачић, први председник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне ингеренције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Штефен Худолин, представник Делегације Европске уније у Србији, Ханс Ф. Шодер, представник УНХЦЕР-а и в.д. сталног координатора УН у Србији, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јуавном сектору д.о.о. Београд, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Први се скупу обратио Ивица Дачић.

– Имплементација пројекта Регионалног  стамбеног програма је увелико у току, сада већ на недељном нивоу имам част и велико задовољство да учествујем у свечаној додели кључева породицама које су после више од двадесет година, од краја ратова на простору бивше Југославије, добиле прилику за трајно збрињавање у Републици Србији. Захваљујући овом програму већ смо уселили 3.800 породица, а очекујемо за две до три године да ово питање у потпуности буде решено. Отварањем врата свог новог пребивалишта, створила се могућност да се затворе врата тешким сећањима на прогон са огњишта, губитке најдражих, свим страдањима, рекао је између осталог Дачић.

У свом обраћању, Бобан Ђуровић захвалио се свима који су узели учешћа у овој свечаности као и будућим власницима станова и посебно представницима УНХЦР –а и Комесаријата за избеглице. И до сада су решавана стамбена питања избеглих и прогнаних лица. Откупљено је преко 40 сеоских домаћинстава и тако збринуто исто толико избегличких породица, такође су додељивани кредити за оне који су своје станове или куће сами опремали. Већ на јесен ми крећемо са новим циклусом градње и надамо се да ће ово питање бити коначно решено. На овим пословима радио је Иван Радовић, председник Скупштине општине. Локална самоуправа је за реализацију овог пројекта, грађевинско земљиште и прикључке за воду и електричну струју определила 30 милиона динара.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић исказао је да осећа бол почетком сваког масеца августа када се присећа избегличких колона и страхота који је српски народ преживео. Констатовао је и да избеглице нису ничим заслужиле да доживе страхоте које су их задесиле. Захвалио се првом потпредсднику Владе и свим учесницима у РСП као и локалној самоуправи која је од почетка имала слуха за невоље избеглица.

– Врњачка Бања је једна од оних општина које су деведесетих година примиле велики број избеглица, у њој су била три колективна центра и међу првима је баш у овој општини почело са стамбеним збрињавањем најугроженијих избегличких породица, рекао је Цуцић и пожелео свим корисницима дуг и срећан живот у новим домовима.

Угледни званичници су потом уручили кључеве, а испред корисника се захвалила Јадранка Калањ (1964) која ће са породицом свога сина живети у једном од 20 станова.

– Поштовани представници Комесаријата за избеглице, поштовани председниче Општине и председниче Скупштине општине Врњачка Бања дозволите ми да се у име свих нас који данас добијамо кључеве и свима који су нам омогућили да добијемо свој кров над главом, искрено и од срца захвалим. Ја сам једна од 250.000 избеглица, из Бенковца. Данас се за нас живот наставља својим током. Имам сина који је имао непуну годину када смо кренули пут Србије. Завршио је Филозофски факултет, оженио се, а прошле године сам добила унука Алексеја, који  је највећа радост нашој породици и у нашим животима. Још једном се захваљујем свима, јер сте нам створили прилику за нове почетке, рекла је Јадранка Калањ, професорка српског језика запослена у ОШ „Попински борци“.

Уследило је свечано пресецање врпце, а потом и обилазак стана бр. 2 породице Предрага Нишевића.

M.В.

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Поводом успешне реализације пројекта „Veni, vidi, Vrnjci“, финансираног од стране Министарства културе и информисања, Врњачку Бању јуче је посетио Министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Србија не би требало да буде организам са великом главом која се зове Београд у коме се дешава већина културних догађаја, док остатак земље убедљиво каска. Дух културе мора да прожима сваки кутак наше земље. Ми смо у истом чамцу, са истим веслима и идемо у истом правцу“, рекао је Вукосављевић.

Током посете, министар је одржао низ састанака са челницима општине и директорма установа културе током којих је упознат са резултатима пројектних активности које је Министраство подржало са десет милона динара у оквиру конкурса „Градови у фокусу 2018“.

Захваљујући средствима Министарства  и локалне самоуправе оплемењујемо оно што су наши преци оставили нама, а ми желимо да то одржимо на високом нивоу како би оставили будућим генерацијама.“ рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић који је том приликом похвалио политику Министраства која кроз конкурс „Градови у фокусу“ помаже финансирање капиталних пројеката у култури широм Србије.

На овај начин, оживљава се историјат Србије, историјат Врњачке Бање и даје се на значају пројектима који доприносе имиџу наше општине“, додао је он, подсећајући да то ранијих година није био случај.

   У оквиру посете Вукосављевић је обишао Народну библиотеку „Др Душан Радић“ као и Замак културе „Белимарковић“ историјски и културни споменик Врњачке Бање у оквиру кога се налази Завичајни музеј са сталном поставком, а представљена му је и скулптура „Кентаур“, настала као део активности током пројекта.

  „Што више улажемо у културу, то више улажемо не само у опстанак на историјској сцени већ и у свој узгон и узлет на панорами културних догађаја на Балкану и у Европи. Без културе, на дуже стазе, појединци и друштва не могу да издрже трку са историјом“, закључио је министар.

Б.Марковић

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ published on

Од 7. до 14. јула у Врњачкој Бањи одржаће се 15. Међународни Врњачки карневал и очекује се око 350.000 домаћих и страних посетилаца који ће осам дана уживати у богатом забавном програму.

Врњачки карневал заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу и Егзит, највећа је туристичка манифестација у Србији. На Карневалу ће бити више од 70 различитих дешавања, а предвиђени су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића & Биг бенда, Иване Селаков, групе Валентино, Љубе Станковића, и многих других. Очекује се и долазак ватрених Бразилки из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу. Дечија поворка је на програму 10. јула, док ће Велика међународна поворка бити у суботу, 13. јула. Ове године очекује се преко 2.000 учесника поворке који долазе са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Северне Македоније, Румуније, Бугарске… Комплетан програм карневла је објављен и можете га наћи на следећем линку : http://www.vrnjackikarneval.rs/pages/program.html

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“ published on

Осми Business International Summit „BIST 2019“ одржан је од 21. до 23. јуна у Хотелу „Фонтана“.

У оквиру догађаја одржана је 8. Међународна научна конференција о туризму „BIST 2019“, као и „Гегула“ Сајам туризма, хране и пића на локацији код Моста љубави ка Хотелу „Фонтана“, Grand Prix Business Summitа 2019. – уручење престижног признања појединцима и институцијама за допринос развоју Србије и региона и Куп Врњачке Бање 2019, национално такмичење за најбољу ракију и вино.

Самит је окупио преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области привреде, пољопривреде, туризма и угоститељства. Генерални покровитељи Конференције су Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије – сектор за туризам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Званични партнер је Општина Лопаре, Република Српска (БиХ). Покровитељи су: Привредна Комора Србије, Кинолошки Савез Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Град Краљево, Општина Трстеник и туристичке организације Општине Врњачка Бања, Општине Трстеник и Града Краљева.

Свечано отварање водили су Иван Голушин, Радио телевизија Пинк и Миша Ћирић, Diaspora group Београд, Москва, Америка.

Према речима Милана Јовичића, менаџера „BIST-а 2019“,  циљ ове манифестације је да се кроз четири програмске целине, мултидисциплинарним приступом и на јединствен начин представе бизнис, традиционалне, научне, културне, историјске и људске вредности, као и нове могућности и идеје за пословање.

Поздравне речи упутила је Марија Јовичић, председница Организационог одбора „BIST 2019“. Она је поздравила госте из Републике Српске, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, као и представнике локалних самоуправа Републике Србије, привреднике, научне раднике. „Ми као организатори не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут јесте пут снаге, пут знања и коначно, пут успеха“, рекла је М. Јовичић.

Присутнима су се обратили: Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Града Краљева, а потом и академик, проф. др Митар Лутовац (Балкански научни центар Руске академије природних наука Београд), академик, проф. др Славко Каравидић, емеритус Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Божана Пантовић, председница Удружења пословних жена „ Илинка Илић“ у Краљеву, Едита Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе, Зоран Љуботиња из Туристичке организације Зрењанина, др Љиљана Милошевић из Министарства здравља Р. Србије, доц. др Дејан Којић, проректор за научно-истраживачки рад на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци и Срећко Илић, заменик начелника општине Лопаре, Република Српска.

Манифестацију је отворио Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

– У име града домаћина позивам све вас који учествујете у радном делу и који ћете разменити искуства, говорити о иновацијама, давати нове предлоге, извлачити закључке из свега тога, да поред тога и обиђете Врњачку Бању, поготово они који су први пут овде, али и они који су посећивали Бању, јер ми из године у годину стварамо нове иновације, нове површине уређујемо, отварамо нове хотеле. Скоро смо отворили нови хотел са пет звездица,  један од драгуља не само Врњачке Бање већ и Србије. И заиста, В. Бања иде у корак са модерним туризмом. Једна је од девет чланица Европских римских бања.Туризам спаја људе, туризам даје општу слику о једној нацији. Најбоља слика ће бити кад страни гост дође у туристички центар као што је В. Бања и понесе лепе утиске и када о Србији говори у суперлативу. Србија улагањем кроз туризам улаже у приходну страну буџета. Општина В. Бања је 2012. године имала буџет 5 милиона евра, данас има 10 милиона евра, управо због улагања локалне самоуправе, али и државе  у туризам.

Ја желим да похвалим ентузијазам оних који на овакав начин организују скупове. Није лако окупити све вас, еминентне, који сте говорили пре мене, вас који ћете имати своја предавања наредних пар дана. Није лако направити добар програм који ће заинтересовати сваки пут све ширу и ширу клијентелу која ће бити присутна, а сами говорници су углавном у хвалоспеву говорили о Самиту, о породици Јовичић, о људима који раде, а ја знам да су људи од ентузијазма најбитнији овом друштву и најбољи и ја такве сараднике и волим, рекао је Ђуровић отварајући Самит.

Уследило је свечано уручење Grand Prix Business Summitа 2019 лауреатима.

Доц. др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора и руководилац Службе медијских услуга РТС-а била је модератор предавања „Нови медији и примена дигиталног маркетинга у туризму“. На тему „Туризам – регионална перспектива или кад може да буде видљив „туристички бум“ Србије и региона“  говорио је академик проф. др Славко Каравидић, уз бројне панелисте. „Држава и мали бизнис“ (Фондови ЕУ и актуелни национални програми) тема су чији су модератори били доц. др Срећко Бачевић, Алфа БК Универзитат, Београд и Александар Шароњић, директор Регионалне развојне агенције Расинског округа Крушевац. Академик проф. др Раде Биочанин , научни саветник Европског дефендолошког центра и експерт за еколошку безбедност и проф. др Селим Шаћировић са Природно математичког факултета у Нишу говорили су о „Заштити природе у концепту развоја туризма и тематским парковима“.

Последњи панел Самита био је „Формирање рурално-туристичке дестинације кроз умрежавање“ а модератори су били доц. др Срећко Бачевић и доц. др Саша Степанов, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, БАС ад Београд.

Три сајамска дана у Врњачкој Бањи и научне конференције и презентације и уоквирио је богат културно уметнички програм.

М.Ст.Ј.

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ published on

Припадници Министарства унутрашњих послова Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), из Новог Сада

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), обојица из Новог Сада, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара у обављању привредне делатности. Сумња се да је Д. М. у договору са Д. Т. и Г. Ђ, током 2018. и 2019. године, на подручју Бајине Баште, Новог Сада и Врњачке Бање, лажним представљањем да је одговорно лице привредних друштава из Сомбора, Београда и Новог Сада, правио лажне мејл адресе са подацима наведених фирми.

Након тога је, како се сумња, слањем понуда са мејлова који су направљени за поручивање робе од различитих привредних друштава, доводио у заблуду одговорна лица оштећених фирми, за шта је након постигнутог договора ангажовао транспорт поручене робе и њену продају различитим лицима за готов новац, чиме  је себи и другим осумњиченима прибавио противправну имовинску корист у износу  од 5.697.847 динара.

Такође, полиција је претресом  станова осумњичених Д. Т. и Г. Ђ. нашла мању количину кокаина, због чега им се ставља на терет да су извршили кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

М.Ст.Ј.

МОРАВСКИ КОРИДОР

МОРАВСКИ КОРИДОР published on

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ, САСТАЛА СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОРАВСКИ КОРИДОР

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак на тему изградње Моравског коридора од Појата до Прељине са градоначелницима и председницима општина кроз које ће овај ауто-пут пролазити, као и са представницима компанија и института који учествују у пројектовању и будућој изградњи коридора.

Михајловићева је истакла да је Моравски коридор од изузетног значаја за Србију, јер ће повезати централни део земље са коридорима 10 и 11 и допринети привредном развоју и квалитетнијем животу грађана.

„Министарство које водим је ваш центар за овај пројекат. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисмо на време завршили све припремне радове, пре свега око експропријације парцела, да би изградња Моравског коридора почела у јуну ове године“, истакла је министарка Михајловић.

Она је додала да ове године креће реализација великих инфраструктурних пројеката и да очекује од свих јавних предузећа и компанија из ресора да дају свој максимум у раду. За изградњу Моравског коридора, односно ауто-пута од Појата до Прељине, дугог 110 километара, потпредседница Владе потписала је у октобру прошле године Меморандум о разумевању и сарадњи са конзорцијумом компанија „Бехтел“ и „Енка“. Процењена вредност радова је око 800 милиона евра. Састанку су присуствовали  градоначелници Чачка, Краљева и Крушевца, председници општина Врњачка Бања, Трстеник и Ћићевац, директор ЈП „Путеви Србије“, представници „Коридора Србије“, ЦИП-а, Института за путеве, Републичког геодетског завода и Института „Јарослав Черни“.

Виолета Костић

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК published on

ОБИЛАЗАК СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ДУБОКОМ ПОТОКУ

УСЕЉЕЊЕ ПЛАНИРАНО У АПРИЛУ

Представник Банке за развој Савета Европе, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, пројектни инжењер из EPTISA-e и представници Општине обишли су 11. марта објекте који су изграђени у Врњачкој Бањи за потребе решавања стамбених проблема избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Дубоком потоку, у Жичкој улици. Објекти су у завршној фази и усељење се планира у априлу.

– Шеснаест станова потпуно је опремљено, комунално и инфраструктурно снабдевени су са свим неопходним условима да могу да се пусте у промет, а за трећу зграду потребно је десетак дана, према нашем динамичком плану, да радови буду завршени. Оно што ће остати као посао у наредном периоду јесте прикључење на канализацију ове две зграде и партерно уређење комплетног простора између ових зграда. Данас је договорено са представницима ЕПС-а да заврше трафо-станицу и прикључење струје за станове. Карактеристично је да су две зграде са по осам станова мањих површина који су конкурсом додељени, а да је трећа зграда са четири стамбене јединице већих површина за избегла и расељена лица са вишечланим породицама.

Овде се прича не завршава. Ми очекујемо да овај пројекат успешно завршимо када се уселе лица, када добију кључеве од станова, а то ће бити у априлу месецу. Након тога креће апликација за другу фазу, за још 20 станова који ће се радити такође на овој локацији где се инфраструктурни прикључци прилагођавају потребама тих будућих станова. Очекујемо да ћемо добити тај пројекат и да ће по истом принципу бити финансиран, као и да ћемо са радовима почети септембра или октобра.

Ја овом приликом морам да похвалим и рад људи и читавог тима који су радили да међу првима у Србији добијемо овај донаторски поклон који је, пре свега, у интересу наших грађана, наших расељених лица. Пре свега бих поменуо Комесаријат за избегла и расељена лица у оквиру јединице локалне самоуправе, председника СО Ивана Радовића који је такође део тог тима, општинске службе које су учествовале у раду, ЕПС који је дао свој допринос, „Белимарковац“ и Општинску стамбену агенцију са одређеним управама из Општинске управе, јер, заиста, требало је ургентно брзо одрадити пројекат, спремити локацију, привести је намени и добити средства. Општина је више пута похваљена од стране Комесаријата за избегла и расељена лица као једна од најагилнијих општина која је у сваком моменту све што је постојало од средстава успела да повуче у првом налету и да реализује. Неколико кућа, сеоских домаћинстава је у овој и прошлој години локална самоуправа купила за избегла и расељена лица, рекао нам је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

КАДА ЈЕ ПРЕСТОНИЦА БИЛА У СРЦУ ШУМАДИЈЕ ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ “ПРЕСТОНИ КРАГУЈЕВАЦ”

КАДА ЈЕ ПРЕСТОНИЦА БИЛА У СРЦУ ШУМАДИЈЕ ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ “ПРЕСТОНИ КРАГУЈЕВАЦ” published on

Прошле године се навршило тачно 200 година од како је Крагујевац постао престоница тадашње Србије. Тај јубилеј је био директан повод да се приреди монографија “Престони Крагујевац” која обрађује период од 1818. до 1841. године. Управо у том периоду је сва власт тадашње Србије столовала у Крагујевцу. Идеја о стварању ове монографије зачета још 2006. године на научном скупу који је организовао Историјски архив града Крагуејвца, да би 2016. године била донешена одлука да се приступи реализацији, а сама књига је написана током прошле године. Посетиоци врњачке Библиотеке су 7. септембра имали прилике да присуствију промоцији овог озбиљног и свеобухватног дела и да се детаљније упознају са њим кроз излагања сво троје аутора.

Монографија је подељена на три целине, па је тако о политичком животу писао Радомир Ј. Поповић, са Историјског института у Београду, свакодневном животу крагујевчана се бавила Александра Вулетић, такође са историјског института у Београду, док је о културном животу и културним институцијама писао Предраг Илић, доскорашњи директор Историјског архива у Крагујевцу.
Први је говорио Радомир Ј. Поповић који је почео своје излагање од стварања модерне српске државе у устанку 1804. године. Након слома Првог српског устанака 1813. године, процес осамостаљења се наставио под вођством Милоша Обреновића. У периоду од 1804. до 1818. престонице Србије су биле Топола, Београд и Смедерево. Милош је у једном периоду након Другог српског устанка владао из села Горње Црниће, да би се након побољшања свеукупне ситуације одлучио да престоницу сместу у средиште своје земље. Истовремено је тиме и желео да се што више удаљи од турских гарнизона. Конституисањем Србије као аутономне кнежевине 1830. године Крагујевац почиње да губи дотадашњу улогу у корист Београда у који ће престоница бити пребачена 1841. године. Питање престонице је током тридесетих година деветнаестог века било врло важно политичко питање. Између Крагујевца двадесетих година деветнаестог века и кнеза Милоша Обреновића се малтене може повући линија једнакости. Сва власт је била у његовим рукама и све полуге власти су се налазиле у кнежевом конаку. Током тридесетих година је трајала непрекидна борба између Милоша и опозиције и то је променило целокупан амбијент у тадашњој престоници. Одсуство добрих путних веза и велике реке су погорошавали положај Крагујевца и његов свеукупни развој.
Средишњи део вечери је припао излагању Александре Вулетић која је говорила о организацији свакодневног живота у Крагујевцу. У време када је Крагујевац постао престоница Србија готово да није имала урбаних традиција. Већина становника је живела на селу, док су у градовима све до устанка претежно обитавали Турци, Грци и Јевреји. Током целог 19. века Србија је имала мало градова, а 1818. Крагујевац је имао тек нешто преко хиљаду становника. Средином тридесетих година их је било једва двоструко више. Без обзира на мали број становника, градске средине су захтевале другачију врсту организације од сеоских. Врло брзо се показала потреба за старањем о јавном реду и миру, личној и имовинског сигурности, хигијенским и здравственим условима. Крајем двадестих година се почиње са увођењем институција градске управе по угледу на развијене европске земље. Тако се појављује посебан орган власти “варошки полицај”, а задатак првог и у том тренутку јединог полицајца тадашње престонице је био да се стара о “миру, тишини и поретку”. Он се бринуо и о хигијени, мотрио је на странце, као и на скитнице. Посебан задатак му је био да пази на потенцијалне завере против власти. Ноћу су о миру и безбедности бринули сами грађани који су били организовани у патроле од по три члана. Када би пао мрак по граду се смело ићи само са фењером, а ко би био ухваћен без осветљења био би приведен. Град је имао и судије, који нису били имали никакве правне школе, већ су бирани према мудрости и правдољубивости. Пожељно је, мада не и обавезно, било да буду и писмени. Највећи део казни је био физички. То је време са доста тучи, кавги, ометања јавног реда. Псовање је такође кажњавано, као и оно што се данас назива вербалним деликтом. На суд се ишло и због разноразних крађа, па су тако појединици осуђивани и због крађа паприка и грожђа из комшијских башта. Вулетић је истакла да је посебно била изненађена ефикасношћу тадашњих судских и полицијских органа. Пуно пажње је посвећивано хигијени, а највећи део обавеза је падао на саме грађане. Нечистоћа и високе температуре су лако могле довести до болести и епидемија и кнез је био потпуно свестан тога. Месо се, због своје лаке кварљивости, могло купити само у варошкој касапници. Велики пожар из новембра 1834. је натерао кнеза Милоша да донесе први закон о противпожарној заштити. Њиме су сви мушкарци у граду постали део противпожарног система. Искуства урбаног развоја Крагујевца у време друге и треће деценије деветнаестог века су касније примењивана на друге градове у Србији. Своје казивање Александра Вулетић је завршила констатацијом да су тадашњи Крагујевац и његови становници били модернији и напреднији него што се данас сматра и мисли да су били.
Послењи сегмент монографије је припао Предрагу Илићу који је писао о културним приликама и архитектонском развоју града. Основна школа је постојала од раније, а Гимназија је основана 1833. године. У истом периоду су основани и позориште, штампарија, библиотека, певачко друштво, музички оркестар… Кадрова на било ком пољу готово уопште да није било, а Милош иако сам неписмен је био свестан да без образованих људи нема напретка. Зато су стручњаци довођени из иностранства. Када је реч о грађењу, фалило је и материјала, као и људи који би послове обавили.
Због временског преклапања са другим културним садржајима у нашем граду овој трибини је присуствовао мали број посетилаца, што је штета, пошто су сво троје гостију на врло приступачан начин приближили ову по свему успелу монографију о Крагујевцу из прве половине девентаестог века. Сви они које занима да чују и виде ово предавање могу погледати снимак на јутјуб каналу врњачке Библиотеке.

М. Сташић

XVIII Сабор шумара Србије одржан у Врњачкој Бањи

XVIII Сабор шумара Србије одржан у Врњачкој Бањи published on

По осамнаести пут, а и ове године, сада слободно можемо рећи већ традиционално у Врњачкој Бањи, одржан је Сабор шумара Србије. 

Јединствена синдикална организација ЈП “Србијашуме” била је домаћин Сабора шумара, који је ове године одржан од 6 – 8. септембра. Овогодишња “Шумаријада”, окупила је преко 750 учесника шумских газдинстава из целе Србије.

Ове радничко-спортске игре одржавају се са циљем да се радници ЈП “Србијашуме”, такмичењем кроз неколико дисциплина боље упознју, зближе, друже, али и да размене своја професионална искуства. Поред такмичења у дисциплинама које су директно везане за њихову струку, као што су шумарски вишебој, сеча стабала, трупаца, грана, пењање уз стабло, шумски радници – секачи се такмиче и у екипним и појединачним спортовима као што су рукомет, кошарка, пикадо, стони тенис… Такмичење у дисциплинама из струке се бодује за државно првенство, а најбољи секачи добијају шансу да постану део А тима државне репрезентације.

Годишњи сусрет шумских радника увек је прилика да се сумирају резултати, а који су остварени између две Шумаријаде. Тако се од прошле године, запослени у ЈП “Србијашуме” могу похвалити да су посадили око 3 милиона садница, да су остварили рекордну продају дрвних сортимената, као и да су остварили најбољи пословни резултат од оснивања предузећа. За раднике посебно задовољство представља чињеница што су први пут учествовали у расподели добити предузећа.

XVIII Шумаријаду је отворио в.д директора ЈП “Србијашуме”, Игор Браумовић који није крио задовољство што Шумаријада прославља своје пунолество, свим учесницима је пожелео много успеха у такмичењу и да се лепо проведу у Врњачкој Бањи која је, као и “Србијашуме” из године у годину све боља и јача.

С. Удовичић

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА published on

На ванредној седници Општинског већа, одржаној 4. септембра, којом је председавао Иван Џатић, најпре је разматран и усвојен нацрт петог ребаланса одлуке о буџету општине

На ванредној седници Општинског већа, одржаној 4. септембра, којом је председавао Иван Џатић, најпре је разматран и усвојен нацрт петог ребаланса одлуке о буџету општине В. Бања за 2019. годину. Разлог за предлагање ребаланса је стварање финансијских основа, укључивање у буџет одобрених средстава за реализацију пројеката и обезбеђење учешћа у реализацији пројеката из прихода буџета општине, обезбеђивање средстава за реализацију планираних активности које реализују месне заједнице, обезбеђивање додатних средстава за реализацију средстава за активности из области социјалне заштите и увећање основног капитала јавних предузећа.

На седници је усвојен финансијски извештај за 2018. годину ЈП „Нови Аутопревоз“ са извештајем овлашћеног ревизора. Према речима директора Ивана Дуњића, предузеће је у годишњем финансијском извештају исказало добит у износу од 2.363.694 динара, а све службе у оквиру предузећа испуниле су свој план.

Позитивно пословање у прошлој години остварили су и: ЈП за газдовање заштитним шумама Врњачке Бање „Шуме – Гоч“, ЈП за комуналне делатности „Белимарковац“ и „Врући извори“. У годишњем финансијском извештају ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“ исказало је нето губитак у износу од 11.110.000 динара које намерава да покрије добицима из наредних година.

Веће је Скупштини упутило на усвајање измене и допуне Одлуке о финансијској подршци породици са децом, као и Декларацију о заштити и неговању ћирилице у Општини Врњачка Бања и Одлуку о давању на коришћење непокретности у јавној својини Општине В. Бања Факултету за хотелијерство и туризам.

Скупштина ће разматрати и одлуку о изради Плана детаљне регулације стамбеног насеља у Липови – СТ2, као и Одлуку о одређивању станова у јавној својини Општине за пресељење закупаца на неодређено време станова у својини грађана.

Већином гласова прихваћена је Одлука о отпочињању поступка реализације јавно приватног партнерства за изградњу терена и уређења територије обухвата к.п. бр. 694/1, 3, 4 у циљу реализације пројекта изградње зеленог амфитеатра, дечијег игралишта, ботаничке баште и подземне гараже.

Скупштини се предлаже повећање основног капитала ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“ са 200.000 динара на 7.400.000 динара.

 Такође је предложено да се усвоји назив „Славија“ за новоизграђени трг, по предлогу Данета Станојчића. У даљем току седнице изгласана је одлука о усвајању Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Општини 2019 – 2021. Према усвојеној Одлуци о именама и допунама одлуке о заштитнику грађана Општине В. Бања, Скупштина ће изабрати Локалног омбудсмана у року од 12 месеци од дана ступања на снагу ове одлуке.

Информацију о степену усклађености планираних и реализпваних активности пословања јавних предузећа, друштава капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима, а чији је оснивач СО В. Бања за период од 1. јануара 2019. године до 30. јуна 2019. године поднео је Живорад Јаћимовић, руководилац Одсека за привреду и друштвене делатности.

М.Ст.Ј.

МОГУЋНОСТИ ОН ЛАЈН УЧЕЊА ЗА МЛАДЕ

МОГУЋНОСТИ ОН ЛАЈН УЧЕЊА ЗА МЛАДЕ published on

„Youth On Line Learning Opportunities“ – YOLO, „Могућности он лајн учења за младе“ – нови је пројекат НВО „Iuventa“ који је од 23. августа до 6. септембра окупио у Хотелу „Лидер С“ 28 омладинских радника, тренере и помоћно особље из осам европских земаља (Италија, Шпанија, Словачка, Бугарска, Албанија, Косово* и Србија. 

YOLO је КА2 пројекат изградње капацитета који је подржан од стране Erasmus+ програма Европске комисије. YOLO пројекат је почео децембра 2018. и трајаће до августа 2020. године. Семинар у Врњачкој Бањи је друга активност мобилности.

– Двадесет и прво стољеће и незаустављива еволуција технологија донијели су потпуно нови ред у свим сферама друштва, укључујући образовање.

Развој технологије у модерном свијету промијенио је начин на који комуницирамо, радимо и учимо. Интернет је моћан алат, а сувремене технологије нуде нове могућности виртуалног учења. Тај нови начин учења омогућујући корисницима да уче и дијеле знање и искуство без физичког присуства и ствара заједнице у којима се знање смјешта у виртуални контекст.

Главни циљ овог пројекта је изградња капацитета партнерских организације за кориштење интернетских алата у неформалном образовању и побољшавање квалитета неформалног образовања и рада с младима. Пројектне активности ће корак по корак развијати капацитете омладинских радника, тренера, омладинских лидера из партнерских организација.

У оквиру пројекта креирана је нова он лајн платформа за учење на даљину и током овог семинара представљена је учесницима. Семинар у В. Бањи посвећен је истраживању постојећих он лајн алата и раду на њиховом унапређењу, на креирању садржаја за нашу платформу. Платформа ће бити бесплатна и доступна свим заинтересованим. По завршетку семинара учесници ће са својим организацијама имати прилику да тестирају платформу и да је представе што већем броју младих и невладиних организација.

Поред локалних активности које ће се дешавати у свакој земљи у фебруару биће још један тренинг у Италији и у мају Међународна конференција везана за он лајн учење, у Врњачкој Бањи, рекла нам је Дијана Пушкар, председник Организације „Iuventa“.

– Заинтересована сам да научим о дигиталним алатима и примени дигитализације у неформалном образовању, с обзиром да је данас скоро све он лајн. То ће ми помоћи у личном развоју, у раду са младима, као и у послу јер отвара нове могућности, каже Леа Ћатић из Новог Сада из „Iuventе“.

М.Ст.Ј.

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ГРАЧАЦУ

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ГРАЧАЦУ published on

Акција добровољног давања крви, 27. августа  организована   је у  Трансфузиолошком аутобусу који је био паркиран на платоу крај Месне заједнице Грачац

Акција добровољног давања крви, 27. августа  организована   је у  Трансфузиолошком аутобусу који је био паркиран на платоу крај Месне заједнице Грачац, недалеко од ОШ „Бранко Радичевић“ у Средњем Грачацу. Ток акције пратио је и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, коме је пре почетка акције у Грачацу приређен пријем код заменика председника Општине Ивана Џатића, а потом је учествовао у раду седнице у просторијама Црвеног крста.

Акција добровољног давања крви трајала је од 10 до 14 часова и 30 минута, а пријавило се 56 особа, од којих је крв дало 50 особа. Вредно је пажње да је у акцији учествовало шест жена, а први пут крв је дало 18 особа. Међу даваоцима су се нашла и два врњачка госта из Бара. Ово је изузетно значајна акција, јер влада несташица крви и добровољни даваоци се позивају да учествују у што већем броју. Све похвале за организаторе акције и Месни одбор Грачац ОО Црвеног крста Врњачка Бања који су се потрудили да позову добровољне даваоце из Грачаца и суседних села. Запажено је било учешће представника МУП-а из Врњачке Бање и Краљева као и мештана села Отроци.

По завршетку, ове веома успешне акције приређен је захвални ручак за даваоце крви и госте.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial