Skip to content

Document Header

РЕКОРДНА ПОСЕТА ЗА НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ

РЕКОРДНА ПОСЕТА ЗА НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ published on

Празнични јануар 2020. године, најављен је последњих дана претходне, када су Туристичка организација, врњачки хотелијери и локална самоуправа организовали читав низ манифестација уз претходну декорацију улица, постављање новогодишње расвете, јелки и других новогодишњих украса.

На Тргу културе постављени су промотивни штандови врњачких хотела, у шаторима, а прва три дана јануара, врњачки бендови и музичари су забављали госте и мештане, празничном свирком од поднева. Последњег дана у години по Јулијанском календару, а 13. јануара по Грегоријанском, традиционално, код ресторана „Истра“, мештани и гости Врњачке Бање, јели су рибљу чорбу и пили грејану ракију али нису плаћали јер су, као и  предходних година, бесплатно све припремали чланови Риболовачког друштва „Моравац“ уз помоћ Туристичке организације и Општине Врњачка Бања.

Врњачка „новогодишња бајка“,  трајала је до 14. јануара, а празнично је окончана на платоу код „Врапца“,  концертима „младе звезде у успону“, Стефана Живојиновића и фолк диве Драгане Мирковић, који су привукли огроман број мештана, гостију и посетилаца из региона и околних градова.

. На концерту је према званичним проценама било око пет хиљада посетилаца. Тешко је било наћи место за паркирање али је Врњачка Бања сијала у пуном сјају својих реновираних и нових хотела, главног шеталишта, улица и фонтана, што је најбољи наговештај успешне године. Те вечери, у пејзажима у магли“, доминирао је храм Пресвете Богородице „Живоносни источник“. Јануар 2020. године, остаће упамћен са посетом за новогодишње празнике од преко 15 хиљада гостију  у Врњачкој Бањи.

С. Станојчић

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА СПОРТСКА ХАЛА У НОВОМ СЕЛУ

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА СПОРТСКА ХАЛА У НОВОМ СЕЛУ published on

У изградњу спортске хале при ОШ „Бане Миленковић“ уложено је преко 50 милиона динара. То је још један у низу инфраструктурних објеката од великог значаја за Општину Врњачка Бања. Хала ће омогућити деци и омладини Новог Села да се у врхунским условима баве спортом, а користиће је и спортски клубови и репрезентације које долазе на припреме у В. Бању. Модерна спортска хала има 1.200 квадрата а анекс обухвата и 500 квадратних метара – 4 учионице, свлачионице и тоалете.

Окупљеним ученицима, мештанима Новог Села и гостима обратио се Бобан Ђуровић, председник општине.

–  Посебна захвалност премијерки и Влади што су имали прилику да виде оно што је Врњачка Бања урадила у последњих неколико година, да В. Бању мапирају у једну од развојних туристичких дестинација у Србији, да покажемо шта су наши планови за будућност В. Бање, да покажемо одговорност, бригу за наш народ, наша места, наша села, за наше инвестиције и да тражимо још већу подршку. Све ово не бисмо могли да урадимо да није било подршке  Владе и ресорних министарстава и, посебно, Александра Вучића који је још 2014. године у својству премијера посетио В. Бању када смо отворили Централни парк и када смо предочили планове о враћању некадашњег сјаја Врњачкој Бањи, али и нашим селима. Хвала Богу, ми смо тада добили пријатељску руку јер је неко веровао у нас, веровао је у ову генерацију која води В. Бању, дао нам је шансу, не само новац, дао нам је подршку да можемо да подижемо нашу Врњачку Бању.

Посебно ми се допала реченица коју је рекао господин министар Љајић, мало пре, да сваки пут уложен новац у Врњачку Бању је нешто што је завршено, нешто је добро и нешто што је трајно. То значи да ми умемо да препознамо праве пројекте и да умемо новац правилно да потрошимо и да умемо да обрадујемо наше грађане, пре свега вас који живите у В. Бањи и околини, али и оне који долазе у В. Бању, јер ми смо туристичко место и годишње примимо преко 400.000 људи који дођу у Бању и који носе слику не само о Бањи, већ носе слику и о Србији, поготово они који долазе из иностранства.

Данас смо се окупили овде да отворимо после неколико година започети пројекат који је на жалост имао судски епилог и ми смо одмах по завршетку спора определили новац и уз подршку Министарства привреде које је партиципирало у овом пројекту, у другој фази која кошта 45 милиона динара. Господину Стевановићу испред Министарства привреде смо неизмерно захвални. Он не само да је помогао овај пројекат, помогао је и да у тешким тренуцима Врњачке Бање 2012. године одржи виталним ХТП „Фонтану“ давајући средства у виду субвенција, да бисмо одржали туризам јер једини хотел који је у том тренутку радио био је Хотел „Соларис“. Зато сам ја том човеку као представнику Владе и као свом великом пријатељу неизмерно захвалан, а и сви Бањчани треба да му буду захвални, јер на бази тих темеља смо данас дошли до резултата у области хотелијерства и туризма које имамо.

Требало је решити судски спор овде, па наставити изградњу хале, требало је донети сет закона који би омогућили да Србија може да се развија овако, да Врњачка Бања може да се развија овако. Е, то што грађани не виде, а што је био услов, то је оно што је премијерка са својим тимом људи урадила за Србију, рекао је Бобан Ђуровић. 

– Када изађете из зграде Владе Србије, са састанака, путовања, припрема и усвајања закона, скупштинских заседања, и дођете у реалан свет, у Врњачку Бању, драго вам је да видите да су се ствари промениле, да видите да је нешто лепше. Да постоји неки пут који пре није постојао, нова сала која није постојала, нови хотели са новим радним местима. Шест хотела у изграђено је у последњих годину и по дана и завршена је прва фаза реконструкције Дома здравља. И следеће године биће још три нова хотела са пет звездица. Пре седам година у Врњачкој Бањи било је 5.000 незапослених, сада их је око 2.700. Идемо напред, боље је! Знам да није довољно брзо, знам да побољшање не осећа још увек сваки појединачни грађанин Србије, знам да морамо још много да радимо, али идемо напред! Да сваки дан урадимо нешто ново за све нас.

Овакве сале су, нажалост, још увек ретке и у Београду, али ускоро ће их бити по читавој Србији. Да би управо наши најмлађи суграђани, не само имали где да се играју, него да знају да бринемо о њима, да је нама важно где и како одрастају и живе. Да знају да ће ова земља сутра бринути о њима, да остану овде у Србији. Да наставимо даље заједно да се боримо и за бољу Врњачку Бању и за бољу Србију и свако појединачно село, општину и град у нашој земљи, изјавила је приликом отварања спортске хале премијерка Ана Брнабић и нагласила да се из Врњачке Бање кући враћа са најмање четири конкретна и приоритетна задатка.

– То је најпре завршетак Националног ватерполо центра и у то треба да уложимо још неких 350 милиона динара. Почели смо, морамо да завршимо. Шампиони смо у ватерполу и овакав центар ће привући многе клубове и репрезентације да се овде припремау и тренирају. Потом, морамо да решимо статус врњачких хотела који су у власништву државе, односно Војске и Железница Србије. Морамо да их поправимо, или приватизујемо или нађемо стратешког партнера. Уз то, морамо да уведемо брзи бежични интернерт најмање у овoj школи. Данас смо поклонили пет лап-топ рачунара, биће их још више. Уз изградњу Моравског коридора, аеродром „Морава“ учинићемо све за развој туризма и привреде овог краја, рекла је Ана Брнабић.

M.Ст.Ј.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић посетила је Врњачку Бању,  23. децембра.

Након разговора са општинским руководством, премијерка Брнабић је у скупштинској сали присустовала покретању Централног информационог система у области угоститељства и туризма, „еТуриста“ и презентацији пројекта.

Покретању новог система присуствовао и потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић, директор владине Канцеларије за информационе технологије, електронску управу Михаило Јовановић као и руководство врњачке Општине.

Државни секретар Кнежевић образложио је функционисање Централног информационог система у области угоститељства и туризма. Апликација је осми портал који је поставила Канцеларија за информационе технологије и електронску управу. Сви корисници апликације „е Туриста“, која ће бити доступна и на мобилним телефонима, имаће и могућност да од Министарства туризма добију информације које су им важне за пословање.

Присутнима су се обратили и  Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије, електронску управу и Бобан Ђуровић.

– Добри резултати у туризму, производ су системског планирања и тимског рада Владе Србије и свих институција које се баве овом делатношћу. Ово је била рекордна туристичка година, приближићемо се цифри од чак 10 милиона ноћења у Србији и по први пут остварити 1,4 милијарди евра девизног прилива. Резултати су још бољи од ове статистике, јер имамо између 25 и 30 одсто такозване сиве зоне, тако да ће овај пројекат омогућити да у будуће имамо реалну слику о кретањима у туризму, истакао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација на промоцији пројекта новог Централног система за туризам и угоститељство.

– Врњачка Бања је један од лидера у увођењу дигитализације. Заједно са Београдом, Новим Садом, Нишом, Сокобањом и Златибором изабрана је за тестирање новог централног система за туризам и угоститељство како би поједноставили пословање за све који се баве овим делатностима. Да не би ви сада када пријављујете или одјављујете госта морали да обијате прагове, од институције до институције са гомилом папира, то ће се сада радити аутоматски. Од 1. априла наредне године тај систем биће обавезан свуда у Србији и тиме ћемо много умањити сиву економију у области туризма и угоститељства,  рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић обишла је Централни бањски парк и новоизграђене хотеле у Врњачкој Бањи.

С. Станојчић

ПОЧЕЛА ГРАДЊА МОРАВСКОГ КОРИДОРА

ПОЧЕЛА ГРАДЊА МОРАВСКОГ КОРИДОРА published on

У недељу 15.12.2019. године свечано је обележен почетак радова на изградњи ауто-пута Е-761 деоница Појате-Прелјина на Моравском коридору дугом 112,3 километара.

У месту Јасика у близини Крушевца председник Србије Александар Вучић отворио је радове. Том приликом је истакао да ће до 2022.године бити завршени радови на првом дигиталном ауто-путу у Србији. Моравски коридор повезиваће два важна европса коридора –  10 и 11 , односно све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Крушевац, Трстеник, Врњачка Бања, Краљево ,што је око пола милиона људи.

Моравски коридор биће до сада најшири ауто-пут у Србији, од 30 метара, који доноси најмодернију технологију, нагласио је председник Александар Вучић и додао:

 “Такве путеве гради Србија данас. Изградњом модернизованих путева, стварају се услови за привлачење нових инвеститора, а то је предуслов да млади остану у својој земљи да раде, стварају и оснивају породице.“

Будући ауто-пут биће дуг 112,3 километара, а радове на изградњи Моравског коридора изводиће компанија ,,Бехтел – Енка“ на основу уговора вредног скоро 800 милиона евра. Директор пројекта Енди Милунзи рекао је, да је Моравски коридор више него пут, јер је први 5Г ауто-пут.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на ауто-путу, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Бранкица Марковић

СЕРГЕЈ БУБКА ГОСТ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

СЕРГЕЈ БУБКА ГОСТ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ published on

Водећи људи светске и српске атлетике, Сергеја Бубку, потпредседника Светске атлетске федерације, Добромира Карамаринова, председника Балканске атлетске федерације, Роберта Емијана, председника Јерменског атлетског савеза, Слободана Бранковића, директора Атлетског савеза Србије, примио је 27. новембра у свом Кабинету председник врњачке општине са својим сарадницима. Бобан Ђуровић упознао је своје госте са потенцијалима Врњачке Бање, посебно спортско-рекреативног и високобуџетног туризма, као и са активностима локалне самоуправе на изградњи спортске инфраструктуре.

– Велико ми је задовољство што сте у Врњачкој Бањи, чуо сам да сте по први пут овде и надам се да то неће бити и једини пут. Надам се да ћете се добро осећати у хотелу у коме сте смештени, али и у амбијенту Врњачке Бање, најпосећенијег туристичког места у Србији које остварује преко милион ноћења туриста годишње. Врњачка Бања је позната по термоминералним изворима, великој уређеној парковској површини, а у непосредној близини је планина Гоч која се све више користи за спортске активности.

Изградили смо неколико великих спортских објеката, углавном због припрема великих тимова и појединаца који долазе на припреме, четири спортске хале које су у функцији свих дворанских спортова, као и спортске терене за фудбал и тенис, као и стазе за рекреативно трчање по Гочу и ширем центру Бање. Сада завршавамо уз помоћ Министарства спорта и државе Тренажни центар за водене спортове који ће бити Национална кућа водених спортова у Србији. Тако да нам је посебна част што је управо овако један тим светских спортских имена у Врњачкој Бањи. Ми желимо да овај састанак буде не само свечаног карактера, већ и један радни састанак на коме желимо да искажемо велику заинтересованост да заједно са вама, АСС у наредном периоду сарађујемо да бисмо што више активности пребацили у В. Бању, са циљем и идејом да сви потенцијали Врњачке Бање буду паметно искоришћени у домену спорта, рекао је Ђуровић.

Слободан Бранковић захвалио се на гостопримству.

– Трудио сам се да што више пројеката иде по Србији, да не будемо само усмерени ка Београду. Волео бих, а знам да ви то можете, да направите једну добру трим стазу коју ће користити и туристи, то би вас ставило на мапу градова који се баве атлетиком и трчањем, а у новембру следеће године могли би да организујемо Крос Балкана на тој стази и да добијете један сертификат који ће вам значити за у будуће. Била би то прилика да се поново видимо са око 200 атлетичара са Балкана, предложио је Бранковић.

Добромир Карамаринов рекао је да Бобан Ђуровић није само градоначелник краљице туризма, већ и атлетике Балкана јер ће управо у В. Бањи бити проглашени најбољи атлетичари Балкана.

Природа и архитектура Врњачке Бање оставила је леп утисак на Сергеја Бубку и он је изразио велико задовољство што је овде у Врњачкој Бањи, а посебно се интересовао за лековита својства врњачких термоминералних вода.

Присутне је поздравио и захвалио се на гостопримству Роберт Емијан. Он је рекао да у Врњачкој Бањи види пуно позитивне енергије, а посебно је уживао пливајући у термоминералној води.

Бобан Ђуровић је најавио да ће у Врњачкој Бањи назив једне улице понети име атлетске легенде Сергеја Бубке. На тај начин Бубка ће бити вечити добродошли гост Врњачке Бање.

М.Ст.Ј.

БЕЗБЕДНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ

БЕЗБЕДНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ published on

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио Врњачку Бању

У оквиру својих редовних активности, министар унутрашњих послова и потпредседник владе Небојша Стефановић, посетио је 22. новембра Врњачку Бању. Министар је након обиласка полицијске станице,  у присуству директора  Јавних предузећа „Путеви Србије“ и „Електропривреде Србије“, разговарао са председником Општине Бобаном Ђуровићем и председником СО Иваном Радовићем. Састанку су између осталих присуствовали, заменик председника Општине Иван Џатић и члан општинског већа Александар Грковић.

-Врњачка Бања је мирно и безбедно место, упркос убрзаном развоју и повећаном броју туриста, рекао је Стефановић, који  је у редован годишњи обилазак дошао са најближим сарадницима, међу којима је био и директор полиције Владимир Ребић. Са безбедносном ситуацијом у Врњачкој Бањи упознао их је начелник полицијске станице Јовић Перовић, који је рекао да у овој години није било озбиљнијег нарушавања јавног реда и мира. Министар се састао и са запосленима у полицијској станици са којима је разговарао о условима рада.

– Драго ми је да смо имали прилику да разговарамо о напретку општине Врњачка Бања и колико је Република Србије уложила у развој ове Општине.  У Врњачкој Бањи је безбедност на изузетно високом нивоу. Полиција кроз свој рад обезбеђује да Врњачка Бања буде мирно и безбедно туристичко место. Имамо јако добру сарадњу са локалном самоуправом, и као Влада и као Министарство унутрашњих послова, инвестираћемо у наредном периоду новац у нови информатички систем, да  инсталирамо и нове камере које ће надзирати кључне саобраћајнице, школе и сва места која си кључна за безбедност наших грађана и деце, рекао је министар Небојша Стефановић.

На крају посете министар Стефановић је у скупштинској сали разговарао са грађанима и одговарао на њихова питања.

С. Станојчић

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗВРСНОСТ У ХОТЕЛСКОЈ ИНДУСТРИЈИ

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗВРСНОСТ У ХОТЕЛСКОЈ ИНДУСТРИЈИ published on

ВРЊАЧКА БАЊА WELLNESS ДЕСТИНАЦИЈА 2019. 

Признање Амбасадори добре услуге установила је Редакција часописа Туристички Свет (у саставу Kомпаније ALCO Group), 2006. године, с идејом да добрим примерима из праксе охрабрује друге на раст и позитивне промене. Под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, додељује се већ више од деценије најуспешнијима у хотелској индустрији, туризму и пратећој привреди у Србији за: искорак у освајању и одбрани квалитета производа и услуга, њихово унапређење, иновативност, постављање нових стандарда и профитабилнијих концепата, као и за изузетне пословне резултате у текућој години.

Захваљујући кредибилитету редакције која га додељује, високом покровитељству, угледним члановима петочланог стручног жирија (др Олгица Миљковић – Туристичка организација Србије, Владан Вешковић – Удружење бања Србије,  др Љиљана Косар – професор београддског Универзитета, Пеђа Филиповић – Wellness академија Пеђа Филиповић и Љиљана Реброња – Редакција часописа Туристички Свет), као и репрезентативним добитницима, признање Амбасадори добре услуге постало је једно од најпрестижнијих у Србији, јединствено у региону. Овај својеврсни „Оскар хотелијерства“ за изврсност и успешност, који се додељује хотелским кућама и појединцима у више категорија, препознат је током времена као ексклузивна ознака квалитета, а његови лауреати – као узор ка којем се тежи!

– За ове топле и благотворне изворе знали су још у праисторији. Римљани су лечилиште довели до савршенства, а после вишевековне паузе због турске владавине бисер српског туризма понови је открио кнез Милош. У ову бању организовано се долази већ 150 година. Званично. А незванично и много дуже него што тврде писани подаци. Све озбиљнија и убрзана градитељска активност, оријентација ка квалитетним хотелима са све већим бројем звездица и обавезним wellness&spa садржајима, уз изражену бригу да се заштите природни фактори, пре свега термална бањска вода. За Wellness дестинацију године која поред своје комплетне туристичке понуде нуди и разнолик велнес и спа садржај у оквиру бројних хотела и спа центара награду је добила Врњачка Бања, рекао је Миша Ћирић представљајући Врњачку Бању као једног од Амбасадора добре услуге 2019. године.

Бобану Ђуровићу, председнику општине Врњачка Бања, награду је уручио Пеђа Филиповић, 9. новембра у Хотелу „Метропол Палас“ у Београду.

– Оно на шта сам посебно поносан то је што је Врњачка Бања поред велике експанзије изградње у последњих неколико година и хотела који су отворени, само у последње две године шест нових хотела, следеће године нова два хотела са пет звездица са богатим велнес и спа садржајима, али са сачуваним природним амбијентом што делегира Врњачку Бању као посебну туристичку дестинацију не само у Србији већ и шире. Наравно, да није вас, да није Туристичког света, да није оних који се баве туризмом, који реализују овакве скупове, који додељују овакве награде, надам се најбољима, из године у годину, туризам не би био на овако високој ноти, признању као што је сада у Србији и ја сам као дугогодишњи градоначелник, последњих осам година покушавао управо са г-ђом Натом Ћирић, са г-ђом Реброњом и са многим другима да се борим да покажем колико је туризам битна грана у Србији и колико повлачи све друге привредне гране, колико туризам даје одрживост и трајност у приходима локалних самоуправа, приходима Републике и захвалан сам што сте у овим тешким временима кад туризам није имао тако значајно место у свеобухватном привредном животу, рекао је Бобан Ђуровић.

М.Ст.Ј.

ВРЊАЧКА БАЊА ДРУГА НАЈПОСЕЋЕНИЈА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ

ВРЊАЧКА БАЊА ДРУГА НАЈПОСЕЋЕНИЈА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ published on

Врњачку Бању посетио потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација , господин Расим Љајић.

Развој Врњачке Бање је евидентан, поготово у периоду од 2014 године, отварање нових хотела ,висока категоризација, утицалао је на повећан број страних туриста. „Модел развоја Врњачке Бање, желимо да применимо и на друге бање у Србији, као добар пример, како се реализују пројекти у рекордним роковима“, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић приликом посете Врњачкој Бањи. Министар је у оквиру посете обишао Црквено брдо, које је реконструисано у две фазе и тиме добило потпуно нови атрактиван изглед са водопадима на Променади. За пројекте који се тичу туристичке инфраструктуре, министарство  је до сада издвојило 149 милиона динара за последње четири године.

У обраћању медијима , Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић  подсетио је  на досадашње резултате сарадње Министарства и локалне самоуправе.

Министар је у друштву Председника општине обишао и локацију на којој се гради Аква парк, на површини од 3,5 ха и чије отварање је планирано за јул следеће године. Врњачка Бања , је пример локалне самоуправе са којом Министарство нема проблема око рокова реализације пројеката , подсетивши да је од 2015.године реализовано укупно осам пројеката и то у рекордним роковима.

Љајић је навео да су планирана нова улагања у пројекте на планини Гоч, као и отварање три нова хотела високе категорије.  Увођење комерцијалних летова  са аеродрома „Морава“ код Краљева као и изградња Моравског коридора, Врњачку Бању ће учинити доступнијом, успутнијом али и неизбежном туристичком дестинацијом домаћим и страним туристима.

ЂУРОВИЋ КАО МЕНАЏЕР ГОДИНЕ НАГРАЂЕН У КАНУ

ЂУРОВИЋ КАО МЕНАЏЕР ГОДИНЕ НАГРАЂЕН У КАНУ published on

У Кану,  граду великог филмског фестивала и награде „Златна Палма“, Европска бизнис асоцијација из Оксфорда сваке године додељује престижне награде најуспешнијим институцијама, предузећима и појединцима, односно градоначелницима и председницима општина.

На свечаној церемонији,  4. октобра, преко 50 одабраних кандидата из целог света, учествовало у избору за ову награду која се додељује за изузетан допринос у развоју локалних самоуправа али и за највеће инвестиције протеклих година. Признање за менаџера године у тим областима, добио је председник oпштине Бобан Ђуровић. Пре доделе награда, одржан је семинар, чија је тема била „Кључни фактори успеха“,  на коме су такмичари одржали своје презентације. Поред филма о Врњачкој Бањи на енглеском језику, на презентацији су приказани и фактори напретка Врњачке Бање. На додели признања, Бобан Ђуровић је рекао да је само у протеклих пет година у Врњачку Бању уложено преко 50 милиона евра у основну инфраструктуру и преко 120 милиона у хотелску индустрију. У односу на број становника, Врњачка Бања је убедљиво на првом месту по висини инвестиција. Данас је Врњачка Бања туристичко место са великим бројем хотела, од који значајан број чине хотели са четири и пет звездица, тај тренд се наставља и тренутно се градe још четири нова хотела високе категорије, нагласио је Ђуровић на церемонијi доделе награда.

Бројни састанци са потенцијалним инвеститорима, спремност локалне самоуправе за издавање потребне документације за издавање дозвола за градњу, пословна путовања и посете државама Европе, Америке и Азије због промоције Врњачке Бање, резултирале су великим инвестицијама које су Врњачку Бању подигле на виши ниво туристичких потенцијала у овом делу Европе.

С. Станојчић

Амбасадор Финске у Врњачкој Бањи

Амбасадор Финске у Врњачкој Бањи published on

Његова  Екселенција Амбасадор Финске у Србији, Кимо Лахдевирта крајем септембра био је у незваничној посети Врњачкој Бањи.

Свој боравак, искористио је да се ближе, лично упозна са лепотама и потенцијалима које наше место пружа, али и да се сретне с првим човеком општине Врњачка Бања, Бобаном Ђуровићем.

Њ.Е. Амбасадор Финске Кимо Лахдевирта ступио је на дужност у јулу ове године и како је истакао, жеља му је да током свог мандата, упозна што више градоначелника, председника општина, као и да што боље упозна менталитет Срба. Након што је имао прилике да се сретне с градоначелницима Београда и Новог Сада, Њ.Е кренула је пут Врњачке Бање, тако да је сусрет с председником Врњачке општине, заправо први сусрет с једним председником општине у Србији. Одлуку да управо Врњачка Бања буде прва општина коју ће посетити, донео је на основу позитивних утисака које су му пренеле колеге из Финске амбасаде, а које су почетком јуна посетиле Врњачку Бању, као и колега из других амбасада.

Током свог боравка у Врњачкој Бањи, фински амбасадор је имао прилику да се упозна са лепотама  врњачких паркова, да проба воде са четири извора, да сазна да је у Врњачкој Бањи средња угоститељско-туристичка школа, чији су ученици награђивани на многобројним такмичењима,   али и да добије информације о недавно отвореном аеродрому у Лађевцима, као и плановима о изградњи Моравског коридора, чиме ће се време путовања од Београда до Врњачке Бање знатно смањити.

Председник Врњачке Бање, Бобан Ђуровић, Њ.Е ближе је кроз разговор упознао са Врњачком Бањом и оним са чиме она располаже. Максималним ангажовањем кроз бројне пројекте које је реализовала и инвестиције, локална самоуправа је последњих неколико година успела да Бањи  врати некадашњи сјај, макисмално је подигла ниво туристичке понуде и потврдила статус Врњачке Бање као туристичке дестинације број један у Србији. Поред основног здравственог туризма по коме је позната, Врњачка Бања је посебан акценат дала последњих година на развој спортско-рекреативног туризма и високо буџетни туризам, односно туризам богате клијентеле која може да ужива у велнес-спа програмима у новим хотелима високе категоризације. Ђуровић је амбасадора Финске упознао и са мноштвом манифестација, које су заступљене у Врњачкој Бањи.  Председник Врњачке општине изразио је наду да ће Његова ексленција више пута посетити Врњачку Бању и упутио званичан позив, како би се ближе упознао са свиме о чему су говрили током састанка.

С обзиром да су прве импресије о Врњачкој Бањи и више него позитивне, Њ.Е је дала обећање да ће у скоријем периоду поново посетити Врњачку Бању у нади да ће се остварити сарадња по питању маркетиншке промоције Врњачке Бање, као туристичке дестинације, становницма земље из које долази.

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, госту је уручио монографију Врњачке Бање на енглеском језику, како би се детаљно упознао са историјом развоја Врњачке Бање, као и њеном понудом, док је Њ.Е , Кимо Лахдевирта уручио домаћину вазу направљену од специјаног финског стакла. Након размене поклона, уследила је шетња Променадом, где су заједно на Тргу културе отоврили Олимпијаду трећег доба.

Срђан Удовичић

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У МАГАЗИНУ „ХЕЛО! ТРАВЕЛ“

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У МАГАЗИНУ „ХЕЛО! ТРАВЕЛ“ published on

Након великих успеха магазина „Хело! Травел“ у којима су представљене најатрактивније туристичке дестинације овог дела Европе, Будва у мају 2016. године,  „Планински центри Србије“ (новембар 2016.),  „Монтенегро“ (мај 2017.), „Нови Сад“ (октобар, 2017.), „Златибор“ (децембар 2017.), „Војводина“ (фебруар 2018.), „Сербиа – Активе Холидеј Гајд“ (јул 2018.), „Јахорина“ (новембар 2018.), „Загреб“ (фебруар 2019.), „Бока“ (мај 2019.), „Колор Прес Група“ у сарадњи са општином Врњачка Бања уз подршку Туристичке организације Врњачка Бања и хотелијера, лансирала је 11. број из ове едиције – „Хело! Травел: Врњачка Бања“.

 „Хело! Травел!“ је туристички „лајфстајл“ магазин који се бави једном дестинацијом и обрађује њену историју, славне личности које су ту боравиле, туристичке атракције, хотеле, ресторане, манифестације и фестивале, као и гастрономску понуду.

Ново издање овог луксузног магазина, посвећено је Врњачкој Бањи. У двојезичном, луксузном издању „Хело Травел“ магазина представљене су све лепоте Врњачке Бање,  комплетан туристички капацитет и културно историјски садржај који наше место пружа посетиоцима. На промоцији новог броја, 23. септембра у Х отелу „Фонтана“, о магазину „Хело“ говорио је Роберт Чобан, директор „Колор прес групе“ која магазин издаје под лиценцом шпанског бренда „Хола“, а присутне, међу којима је био и амбасадор Кипра, Констатинос Елиадес, поздравио је и председник општине Бобан Ђуровић.

Збир свих наслова којима је Врњачка Бања представљена у магазину „Хело“ може стати у синтагму „Магија српских Карлових Вари“.

С. Станојчић

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ published on

Представници 25 локалних самоуправа  завршили су обуку о правима деце у јединицама локалне самоуправе и управљању по мери детета.

Обука је спроведена у оквиру сарадње Министарства државне управе и локалне самоуправе и УНИЦЕФ-а са циљем да се побољшају капацитети локалних самоуправа за остваривање права детета у складу са Конвенцијом о правима детета. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је завршници обуке за представнике локалних самоуправа.

Према његовим речима, права детета су данас много боља него пре деценију. Осврћући се на обуку чиновника у градским управама у Србији који се баве правима детета, Ружић је рекао да је реч о почетку системске реформе.

Стање је боље него што је било ранијих година, па и деценија.

– Желео бих да истакнем да је ово само први корак како би унапредили институционалну оспособљеност локалних управа да се на прави и адекватан начин баве тим питањем. Овај пилот пројекат је укључио 25 јединица локалних самоуправа, а у Србији их има скоро 180. Мислим да ће они бити амбасадори и промотери једне квалитетне обуке, изјавио је Ружић

Директорка Уницефа у Србији, Ређина де Доминићис заједно са министром Ружићем доделила је сертификате полазницима обуке.

– Дечја права су незавршен посао свуда у свету. Зато треба константну пажњу посветити овој теми. Доста деце у Србији постоји и међу ромском популацијом, али мислим да имамо веома добру реформу. Она се посебно односи на образовање у школама и примењује се на различите узрасте. Сматрам да је то кључ успеха, рекла је директорка Уницефа у Србији.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је обезбедило да област права детета буде обухваћена акредитованим програмом континуираног стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе, што је велики напредак у односу на претходни период у коме ова област није била препозната у систему.

Запослени у свим јединицама локалне самоуправе ће имати могућност и обавезу да у континуитету унапређују знања и вештине у овој области како би препознали и заштитили права деце и како би у развојне политике уграђивали механизме за њихово остварење.

С. Станојчић

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“ published on

Спроводи: Општина Врњачка Бања

 Финансира: Министарство омладине и спорта Републике Србије

Канцеларија за младе Општине Врњачка Бања на Јавном конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу аплицирала је са пројектом „Програм стручног оспособљавања младих“. На Дан младих, 12. августа, у Министарству омладине и спорта одржана је свечана церемонија и званично је потписан уговор о реализацији овог пројекта у који је Министарство уложило 2,4 милиона динара, док је учешће врњачке Општине 214.750 динара.

Састанак пројектног тима везан за потписивање уговора са приватним послодавцима и партнерима који ће реализовати обуке одржан је 16. августа у Великој сали СО. Радно председништво чинили су: Иван Џатић,заменик председника општине, Иван Радовић, председник СО В. Бања и Марија Рајковић Ћосић и Сања Цветковић испред Канцеларије за младе.

Програм стручног оспособљавања младих представља континуирану програмску активност за стицање знања, вештина и компетенција за самостално обављање послова и радних задатака младих незапослених без радног искуства. Пројекат представља едукацију младих за различита занимања и за самостално обављање посла са циљем да код младих пробуди предузетнички дух. Едуковаће се четрдесеторо младих који ће завршити стручне курсеве. Након полагања стећи ће лиценциране сертификате који ће допринети бољем позиционирању њихове стручне спреме код приватног послодавца. Реализација овог пројекта подстакнуће младе на самозапошљавање и успешност у пословању кроз примену новостечених знања у приватном сектору као и у покретању сопственог бизниса.

Циљна група у оквиру пројекта су млади од 18 до 30 година који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Биће им омогућено стручно оспособљавање за козметичаре, фризере, масере, собарице, куваре и бармене, а сви полазници ће захваљујући партнеру на пројекту, Академији Oxford, похађати и курсеве енглеског, а 10 полазника курс немачког језика.

Стручна пракса ће се реализовати у хотелима „Цептер“, „Фонтана“, „Соларис“ и СБ „Меркур“, као и у фризерским салонима „Данијела Кутић“ и Јелица Шљивић“ и у козметичким салонима „Ана nails“ и „Тања“.

– Главни циљ овог пројекта је да заједничким снагама помогнемо младима да кроз едукације и додатна знања повећају своју квалификованост и да им олакшамо запошљавање код приватног послодавца, поручују Сања Цветковић и Марија Рајковић Ћосић у име Канцеларије за младе.

– Задовољство ми је што имам прилику да видим да су се у овај пројекат укључиле реномиране компаније, као и фризерски и козметички салони. У односу на 2017. годину дошло је до мале промене у односу на области, а то је последица развоја Врњачке Бање у последње две године који се тиче хотелских комплекса. За четири месеца, колико траје обука, хотелијери ће скенирати одређене људе и они који покажу квалитет добиће прилику да остану да раде.

Подсетио бих да је 2012. године, по преузимању руковођења Општином, општински буџет био 570 милиона, а 2018. године 1.120 милиона динара. Боравишна такса била је 19 милиона 2012, а прошле године 44 милиона. У односу на прошлу годину, 3.9 милиона имамо више ове године, што значи да ћемо достићи 50 милиона, а наш циљ је да до 2020. године када се сви хотели у пуном капацитету укључе, та цифра буде 70 милиона динара. На добром смо путу, поставили смо добре темеље, рекао је Иван Џатић, заменик председника општине.

Ана Топаловић, у име Академије Oxford, рекла је да је ово шанса за младе да кроз неформално образовање стекну нова знања и вештине и тиме побољшају своју конурентност на Тржишту рада.

М.Ст.Ј.

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа published on

На 43. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врањачкој Бањи, до 17. августа у такмичарском програму биће приказано 14 филмова.

За награде ће се такмичити филмови Краљ Петар Први по сценарију Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића, у режији Ристовског, који ће и отворити фестивал, Делиријум тременс Горана Марковића, О животу и о смрти Предрага Перишића у режији Предрага Велиновића, Пси умиру сами Николе Петровића и Александра Саше Радојевића.

У конкуренцији су и Шавови према сценарију Елме Татарагић и у режији Мирослава Терзића, Режи Драгана Николића, у режији Косте Ђорђевића, Јужни ветар Милоша Аврамовића и Петра Михајловића у режији Аврамовића, Злогоње по сценарију Марка Манојловића и Милоша Кречковића у режији Рашка Миљковића, Ајвар Ане Марие Роси и Маје Тодоровић, у режији Роси, Четири руже по сценарију Балше Лабовића и Василија Никитовића у режији Никитовића, Терет Огњена Главонића, Такси блуз Марка Бацковића и Марка Јоцића, у режији Мирослава Стаматова и Пијавице за који су сценарио написали Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић, а режирао Маринковић.

У жирију су Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић, лауреати Фестивала филмског сценарија, и Милан Никодијевић, некадашњи директор фестивала.

Ван конкуренције 17. августа ће бити приказан филм Године у (в)етруДанета Станојчића, а у оквиру постфестивалског програма, 18. и 19. августа Балканска међа Андреја Волгина, Између дана и ноћи Андра Мартиновића и Која је ово држава Винка Брешана.

У оквиру Фестивала биће одржана и Школа драматургије „Слободан Стојановић“ коју ће водити Иван Велисављевић. Затим ће уз учешће Слободана Шијана и пројекцију његовог филма Ко то тамо пева бити обележено 70 година Југословенске кинотеке. Биће представљена и књига Милена Дравић или кључ снова Аните Панић и О животу и о смрти Предрага Перишића и организован симпозијум „ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања“.

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН published on

У Врњачкој Бањи, у потесу „Дубоки поток“, 3. августа 2019. свечано су уручени кључеви 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је трошкове комуналне инфраструктуре и земљишта покрила Општина Врњачка Бања.

Трећег августа код новоизграђених стамбених зграда приређена је свечаност предаје кључева корисницима. Овом догађају присуствовали су Ивица Дачић, први председник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне ингеренције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Штефен Худолин, представник Делегације Европске уније у Србији, Ханс Ф. Шодер, представник УНХЦЕР-а и в.д. сталног координатора УН у Србији, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јуавном сектору д.о.о. Београд, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Први се скупу обратио Ивица Дачић.

– Имплементација пројекта Регионалног  стамбеног програма је увелико у току, сада већ на недељном нивоу имам част и велико задовољство да учествујем у свечаној додели кључева породицама које су после више од двадесет година, од краја ратова на простору бивше Југославије, добиле прилику за трајно збрињавање у Републици Србији. Захваљујући овом програму већ смо уселили 3.800 породица, а очекујемо за две до три године да ово питање у потпуности буде решено. Отварањем врата свог новог пребивалишта, створила се могућност да се затворе врата тешким сећањима на прогон са огњишта, губитке најдражих, свим страдањима, рекао је између осталог Дачић.

У свом обраћању, Бобан Ђуровић захвалио се свима који су узели учешћа у овој свечаности као и будућим власницима станова и посебно представницима УНХЦР –а и Комесаријата за избеглице. И до сада су решавана стамбена питања избеглих и прогнаних лица. Откупљено је преко 40 сеоских домаћинстава и тако збринуто исто толико избегличких породица, такође су додељивани кредити за оне који су своје станове или куће сами опремали. Већ на јесен ми крећемо са новим циклусом градње и надамо се да ће ово питање бити коначно решено. На овим пословима радио је Иван Радовић, председник Скупштине општине. Локална самоуправа је за реализацију овог пројекта, грађевинско земљиште и прикључке за воду и електричну струју определила 30 милиона динара.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић исказао је да осећа бол почетком сваког масеца августа када се присећа избегличких колона и страхота који је српски народ преживео. Констатовао је и да избеглице нису ничим заслужиле да доживе страхоте које су их задесиле. Захвалио се првом потпредсднику Владе и свим учесницима у РСП као и локалној самоуправи која је од почетка имала слуха за невоље избеглица.

– Врњачка Бања је једна од оних општина које су деведесетих година примиле велики број избеглица, у њој су била три колективна центра и међу првима је баш у овој општини почело са стамбеним збрињавањем најугроженијих избегличких породица, рекао је Цуцић и пожелео свим корисницима дуг и срећан живот у новим домовима.

Угледни званичници су потом уручили кључеве, а испред корисника се захвалила Јадранка Калањ (1964) која ће са породицом свога сина живети у једном од 20 станова.

– Поштовани представници Комесаријата за избеглице, поштовани председниче Општине и председниче Скупштине општине Врњачка Бања дозволите ми да се у име свих нас који данас добијамо кључеве и свима који су нам омогућили да добијемо свој кров над главом, искрено и од срца захвалим. Ја сам једна од 250.000 избеглица, из Бенковца. Данас се за нас живот наставља својим током. Имам сина који је имао непуну годину када смо кренули пут Србије. Завршио је Филозофски факултет, оженио се, а прошле године сам добила унука Алексеја, који  је највећа радост нашој породици и у нашим животима. Још једном се захваљујем свима, јер сте нам створили прилику за нове почетке, рекла је Јадранка Калањ, професорка српског језика запослена у ОШ „Попински борци“.

Уследило је свечано пресецање врпце, а потом и обилазак стана бр. 2 породице Предрага Нишевића.

M.В.

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Поводом успешне реализације пројекта „Veni, vidi, Vrnjci“, финансираног од стране Министарства културе и информисања, Врњачку Бању јуче је посетио Министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Србија не би требало да буде организам са великом главом која се зове Београд у коме се дешава већина културних догађаја, док остатак земље убедљиво каска. Дух културе мора да прожима сваки кутак наше земље. Ми смо у истом чамцу, са истим веслима и идемо у истом правцу“, рекао је Вукосављевић.

Током посете, министар је одржао низ састанака са челницима општине и директорма установа културе током којих је упознат са резултатима пројектних активности које је Министраство подржало са десет милона динара у оквиру конкурса „Градови у фокусу 2018“.

Захваљујући средствима Министарства  и локалне самоуправе оплемењујемо оно што су наши преци оставили нама, а ми желимо да то одржимо на високом нивоу како би оставили будућим генерацијама.“ рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић који је том приликом похвалио политику Министраства која кроз конкурс „Градови у фокусу“ помаже финансирање капиталних пројеката у култури широм Србије.

На овај начин, оживљава се историјат Србије, историјат Врњачке Бање и даје се на значају пројектима који доприносе имиџу наше општине“, додао је он, подсећајући да то ранијих година није био случај.

   У оквиру посете Вукосављевић је обишао Народну библиотеку „Др Душан Радић“ као и Замак културе „Белимарковић“ историјски и културни споменик Врњачке Бање у оквиру кога се налази Завичајни музеј са сталном поставком, а представљена му је и скулптура „Кентаур“, настала као део активности током пројекта.

  „Што више улажемо у културу, то више улажемо не само у опстанак на историјској сцени већ и у свој узгон и узлет на панорами културних догађаја на Балкану и у Европи. Без културе, на дуже стазе, појединци и друштва не могу да издрже трку са историјом“, закључио је министар.

Б.Марковић

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ published on

Од 7. до 14. јула у Врњачкој Бањи одржаће се 15. Међународни Врњачки карневал и очекује се око 350.000 домаћих и страних посетилаца који ће осам дана уживати у богатом забавном програму.

Врњачки карневал заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу и Егзит, највећа је туристичка манифестација у Србији. На Карневалу ће бити више од 70 различитих дешавања, а предвиђени су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића & Биг бенда, Иване Селаков, групе Валентино, Љубе Станковића, и многих других. Очекује се и долазак ватрених Бразилки из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу. Дечија поворка је на програму 10. јула, док ће Велика међународна поворка бити у суботу, 13. јула. Ове године очекује се преко 2.000 учесника поворке који долазе са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Северне Македоније, Румуније, Бугарске… Комплетан програм карневла је објављен и можете га наћи на следећем линку : http://www.vrnjackikarneval.rs/pages/program.html

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“ published on

Осми Business International Summit „BIST 2019“ одржан је од 21. до 23. јуна у Хотелу „Фонтана“.

У оквиру догађаја одржана је 8. Међународна научна конференција о туризму „BIST 2019“, као и „Гегула“ Сајам туризма, хране и пића на локацији код Моста љубави ка Хотелу „Фонтана“, Grand Prix Business Summitа 2019. – уручење престижног признања појединцима и институцијама за допринос развоју Србије и региона и Куп Врњачке Бање 2019, национално такмичење за најбољу ракију и вино.

Самит је окупио преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области привреде, пољопривреде, туризма и угоститељства. Генерални покровитељи Конференције су Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије – сектор за туризам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Званични партнер је Општина Лопаре, Република Српска (БиХ). Покровитељи су: Привредна Комора Србије, Кинолошки Савез Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Град Краљево, Општина Трстеник и туристичке организације Општине Врњачка Бања, Општине Трстеник и Града Краљева.

Свечано отварање водили су Иван Голушин, Радио телевизија Пинк и Миша Ћирић, Diaspora group Београд, Москва, Америка.

Према речима Милана Јовичића, менаџера „BIST-а 2019“,  циљ ове манифестације је да се кроз четири програмске целине, мултидисциплинарним приступом и на јединствен начин представе бизнис, традиционалне, научне, културне, историјске и људске вредности, као и нове могућности и идеје за пословање.

Поздравне речи упутила је Марија Јовичић, председница Организационог одбора „BIST 2019“. Она је поздравила госте из Републике Српске, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, као и представнике локалних самоуправа Републике Србије, привреднике, научне раднике. „Ми као организатори не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут јесте пут снаге, пут знања и коначно, пут успеха“, рекла је М. Јовичић.

Присутнима су се обратили: Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Града Краљева, а потом и академик, проф. др Митар Лутовац (Балкански научни центар Руске академије природних наука Београд), академик, проф. др Славко Каравидић, емеритус Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Божана Пантовић, председница Удружења пословних жена „ Илинка Илић“ у Краљеву, Едита Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе, Зоран Љуботиња из Туристичке организације Зрењанина, др Љиљана Милошевић из Министарства здравља Р. Србије, доц. др Дејан Којић, проректор за научно-истраживачки рад на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци и Срећко Илић, заменик начелника општине Лопаре, Република Српска.

Манифестацију је отворио Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

– У име града домаћина позивам све вас који учествујете у радном делу и који ћете разменити искуства, говорити о иновацијама, давати нове предлоге, извлачити закључке из свега тога, да поред тога и обиђете Врњачку Бању, поготово они који су први пут овде, али и они који су посећивали Бању, јер ми из године у годину стварамо нове иновације, нове површине уређујемо, отварамо нове хотеле. Скоро смо отворили нови хотел са пет звездица,  један од драгуља не само Врњачке Бање већ и Србије. И заиста, В. Бања иде у корак са модерним туризмом. Једна је од девет чланица Европских римских бања.Туризам спаја људе, туризам даје општу слику о једној нацији. Најбоља слика ће бити кад страни гост дође у туристички центар као што је В. Бања и понесе лепе утиске и када о Србији говори у суперлативу. Србија улагањем кроз туризам улаже у приходну страну буџета. Општина В. Бања је 2012. године имала буџет 5 милиона евра, данас има 10 милиона евра, управо због улагања локалне самоуправе, али и државе  у туризам.

Ја желим да похвалим ентузијазам оних који на овакав начин организују скупове. Није лако окупити све вас, еминентне, који сте говорили пре мене, вас који ћете имати своја предавања наредних пар дана. Није лако направити добар програм који ће заинтересовати сваки пут све ширу и ширу клијентелу која ће бити присутна, а сами говорници су углавном у хвалоспеву говорили о Самиту, о породици Јовичић, о људима који раде, а ја знам да су људи од ентузијазма најбитнији овом друштву и најбољи и ја такве сараднике и волим, рекао је Ђуровић отварајући Самит.

Уследило је свечано уручење Grand Prix Business Summitа 2019 лауреатима.

Доц. др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора и руководилац Службе медијских услуга РТС-а била је модератор предавања „Нови медији и примена дигиталног маркетинга у туризму“. На тему „Туризам – регионална перспектива или кад може да буде видљив „туристички бум“ Србије и региона“  говорио је академик проф. др Славко Каравидић, уз бројне панелисте. „Држава и мали бизнис“ (Фондови ЕУ и актуелни национални програми) тема су чији су модератори били доц. др Срећко Бачевић, Алфа БК Универзитат, Београд и Александар Шароњић, директор Регионалне развојне агенције Расинског округа Крушевац. Академик проф. др Раде Биочанин , научни саветник Европског дефендолошког центра и експерт за еколошку безбедност и проф. др Селим Шаћировић са Природно математичког факултета у Нишу говорили су о „Заштити природе у концепту развоја туризма и тематским парковима“.

Последњи панел Самита био је „Формирање рурално-туристичке дестинације кроз умрежавање“ а модератори су били доц. др Срећко Бачевић и доц. др Саша Степанов, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, БАС ад Београд.

Три сајамска дана у Врњачкој Бањи и научне конференције и презентације и уоквирио је богат културно уметнички програм.

М.Ст.Ј.

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ published on

Припадници Министарства унутрашњих послова Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), из Новог Сада

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), обојица из Новог Сада, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара у обављању привредне делатности. Сумња се да је Д. М. у договору са Д. Т. и Г. Ђ, током 2018. и 2019. године, на подручју Бајине Баште, Новог Сада и Врњачке Бање, лажним представљањем да је одговорно лице привредних друштава из Сомбора, Београда и Новог Сада, правио лажне мејл адресе са подацима наведених фирми.

Након тога је, како се сумња, слањем понуда са мејлова који су направљени за поручивање робе од различитих привредних друштава, доводио у заблуду одговорна лица оштећених фирми, за шта је након постигнутог договора ангажовао транспорт поручене робе и њену продају различитим лицима за готов новац, чиме  је себи и другим осумњиченима прибавио противправну имовинску корист у износу  од 5.697.847 динара.

Такође, полиција је претресом  станова осумњичених Д. Т. и Г. Ђ. нашла мању количину кокаина, због чега им се ставља на терет да су извршили кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

М.Ст.Ј.

МОРАВСКИ КОРИДОР

МОРАВСКИ КОРИДОР published on

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ, САСТАЛА СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОРАВСКИ КОРИДОР

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак на тему изградње Моравског коридора од Појата до Прељине са градоначелницима и председницима општина кроз које ће овај ауто-пут пролазити, као и са представницима компанија и института који учествују у пројектовању и будућој изградњи коридора.

Михајловићева је истакла да је Моравски коридор од изузетног значаја за Србију, јер ће повезати централни део земље са коридорима 10 и 11 и допринети привредном развоју и квалитетнијем животу грађана.

„Министарство које водим је ваш центар за овај пројекат. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисмо на време завршили све припремне радове, пре свега око експропријације парцела, да би изградња Моравског коридора почела у јуну ове године“, истакла је министарка Михајловић.

Она је додала да ове године креће реализација великих инфраструктурних пројеката и да очекује од свих јавних предузећа и компанија из ресора да дају свој максимум у раду. За изградњу Моравског коридора, односно ауто-пута од Појата до Прељине, дугог 110 километара, потпредседница Владе потписала је у октобру прошле године Меморандум о разумевању и сарадњи са конзорцијумом компанија „Бехтел“ и „Енка“. Процењена вредност радова је око 800 милиона евра. Састанку су присуствовали  градоначелници Чачка, Краљева и Крушевца, председници општина Врњачка Бања, Трстеник и Ћићевац, директор ЈП „Путеви Србије“, представници „Коридора Србије“, ЦИП-а, Института за путеве, Републичког геодетског завода и Института „Јарослав Черни“.

Виолета Костић

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК published on

ОБИЛАЗАК СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ДУБОКОМ ПОТОКУ

УСЕЉЕЊЕ ПЛАНИРАНО У АПРИЛУ

Представник Банке за развој Савета Европе, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, пројектни инжењер из EPTISA-e и представници Општине обишли су 11. марта објекте који су изграђени у Врњачкој Бањи за потребе решавања стамбених проблема избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Дубоком потоку, у Жичкој улици. Објекти су у завршној фази и усељење се планира у априлу.

– Шеснаест станова потпуно је опремљено, комунално и инфраструктурно снабдевени су са свим неопходним условима да могу да се пусте у промет, а за трећу зграду потребно је десетак дана, према нашем динамичком плану, да радови буду завршени. Оно што ће остати као посао у наредном периоду јесте прикључење на канализацију ове две зграде и партерно уређење комплетног простора између ових зграда. Данас је договорено са представницима ЕПС-а да заврше трафо-станицу и прикључење струје за станове. Карактеристично је да су две зграде са по осам станова мањих површина који су конкурсом додељени, а да је трећа зграда са четири стамбене јединице већих површина за избегла и расељена лица са вишечланим породицама.

Овде се прича не завршава. Ми очекујемо да овај пројекат успешно завршимо када се уселе лица, када добију кључеве од станова, а то ће бити у априлу месецу. Након тога креће апликација за другу фазу, за још 20 станова који ће се радити такође на овој локацији где се инфраструктурни прикључци прилагођавају потребама тих будућих станова. Очекујемо да ћемо добити тај пројекат и да ће по истом принципу бити финансиран, као и да ћемо са радовима почети септембра или октобра.

Ја овом приликом морам да похвалим и рад људи и читавог тима који су радили да међу првима у Србији добијемо овај донаторски поклон који је, пре свега, у интересу наших грађана, наших расељених лица. Пре свега бих поменуо Комесаријат за избегла и расељена лица у оквиру јединице локалне самоуправе, председника СО Ивана Радовића који је такође део тог тима, општинске службе које су учествовале у раду, ЕПС који је дао свој допринос, „Белимарковац“ и Општинску стамбену агенцију са одређеним управама из Општинске управе, јер, заиста, требало је ургентно брзо одрадити пројекат, спремити локацију, привести је намени и добити средства. Општина је више пута похваљена од стране Комесаријата за избегла и расељена лица као једна од најагилнијих општина која је у сваком моменту све што је постојало од средстава успела да повуче у првом налету и да реализује. Неколико кућа, сеоских домаћинстава је у овој и прошлој години локална самоуправа купила за избегла и расељена лица, рекао нам је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

ПРОЈЕКАТ И АКЦИЈА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ГИМНАЗИЈЕ

ПРОЈЕКАТ И АКЦИЈА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ГИМНАЗИЈЕ published on

На конкурсу Министарства омладине и спорта, међу 136 пријављених пројеката, нашао се и пројекат Ученичког парламента Гимназије Врњачка Бања, под називом „Шта нам тешко“.

Овај пројекат из области рециклаже и екологије, одобрен је од стране поменутог Министарства и за његову реализацију добијена је финансијска помоћ од 40.000 динара.

Крајем новембра спроведена је у дело прва фаза реализације пројекта која је  подразумевала прављење клупа од палета.

Узевши у обзир да је фарби потребно да се суши и дрво је упије пре фазе осликавања, ученици, а било их је у великом броју, махом су се бавили шмирглањем, сечењем палета и фарбањем првог слоја фарбе. Акција је настављена и током децембра месеца, тако да је у новој календарској години хол првог спрата школе обогаћен овим необичним колоритним клупама које су идеално место за дружење и одмор.

Све похвале за агилност чланова ученичког парламента, као и за маштовито осликавање.

М.Ст.Ј.

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА published on

ПАРК ЦВЕЋА – НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА

Ванредном седницом Општинског већа која је одржана 21. јануара у Великој сали, председавао је Бобан Ђуровић. Скупштини општине предложено је да усвоји нацрт Одлуке о утврђивању начина и услова за отуђење станова у јавној својини Општине В. Бања ради трајног решавања самбених потреба избеглица. Ради се о 12 станова у две стамбене зграде у Улици Боре Васиљевића. Општинска стамбена агенција на предлог повереника за избеглице припрема уговоре о купопродаји станова са лицима којима су станови дати у закуп као избеглим лицима, под условом да су измирили обавезе по основу закупа стана и текуће обавезе доспеле до 1. фебруара 2020. године, као и да испуњавају друге услове из закона, уз обавезу да непокретност не отуђе пре истека рока од пет година од дана закључења уговора о купопродаји стана.

Чланови Већа изгласали су Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације Грачац – Ромско насеље, претежне намене за становање, површине нешто веће од три хектара. Разматран је и нацрт Одлуке којом се предвиђају измене и допуне Одлуке о такси превозу на територији врњачке Општине, а разлози за доношење ове Одлуке садржани су у измени и допуни Закона о превозу путника у друмском саобраћају. Извршена је промена у одредбама које регулишу услове за обављање делатности такси превоза, а пре свега, на нов начин су дефинисани услови које треба да испуњава возач за стицање статуса такси возача, као и услови које треба да испуњава возило за издавање одобрења за такси возило. У наставку седнице Живорад Јаћимовић, руководилац Одсека за привреду и друштвене делатности упознао је присутне са нацртом Одлуке о изменама и допунама Одлуке о лимо сервису. Основне одредбе предложене нацртом утврђују карактеристике за путничко возило којим се обавља лимо сервис, као и квалификациона картица возача и др.

НАЦРТ ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ЛОКАЛНОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗАПОШЉАВАЊА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА ЗА 2020. ГОДИНУ

Известилац о овом нацрту Одлуке био је Небојша Алимпић, координатор локалног економског развоја.

Циљеви израде ЛАПЗ-а су: идентификовање проблема, препознавање група са натпросечним ризиком од незапослености и дизајнирање мера активне политике запошљавања којима би се деловало на узроке проблема и смањиле разлике у погледу ризика незапослености. Кључна питања којима се ЛАПЗ бави су: какво је стање на тржишту рада у локалној заједници, шта је утицало на такво стање, какве су перспективе, које су мере на располагању, као и који ће ефекти бити постигнути. Задатак Локалног савета за запошљавање је да изврши анализу стања запослености у Општини В. Бања и на основу добијених резултата, а у складу са циљевима Националног плана за запошљавање за 2020. годину и Стратегије одрживог развоја Општине В. Бања 2013-2023. године, изради нацрт ЛАПЗ-а.

Скупштини је предложено да донесе Одлуку о укључивању грађана у буџетски процес кроз спровођење Акције „Програм локалног партнерства“ која омогућава да се непосредним учешћем грађана у сарадњи са Општином реши део комуналних проблема локалне заједнице, уређење мањих јавних површина. Право учествовања на јавном позиву имају неформалне групе грађана окупљене око поднете иницијативе – пројекта, најмање 10 потписа грађана који су измирили пореске обавезе из тог дела Општине.

ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ ОПШТИНЕ В. БАЊА ЗА ПЕРИОД 2020-2023. ГОДИНЕ

Виолета Костић, координатор за родну равноправност известила је чланове Већа о предлогу Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за успостављање родне равноправности Општине В. Бања за период 2020-2023. године. За праћење спровођења ЛАП-а за успостављање родне равноправности биће задужено надлежно радно тело Скупштине општине, организациона јединица надлежна за послове друштвених делатности и координатор за родну равноправност.

Родна равноправност подразумева једнаку заступљеност, моћ, утицај, расподелу одговорности, једнаке могућности за економску независност жена и мушкараца. Показатељи положаја жена, као и релативног положаја жена и мушкараца указују на неравноправну расподелу ресурса, моћи и могућности у различитим сферама друштвеног, економског и политичког живота. Родна равноправност је на глобалном нивоу дефинисана и као кључан предуслов развоја, а увођење родне перспективе у све политике, на свим нивоима, као главна стратегија за њено постизање. Родне неједнакости су и даље присутне у свакодневном животу и њихово отклањање захтева не само правно регулисање једнаких могућности, већ и промену приступа и примену у пракси, која ће омогућити да жене и мушкарци имају једнаку корист од развоја једне заједнице. До скоро, локална димензија остваривања родне равноправности није била посебно истакнута и обавезе дефинисане законима и међународним документима су се односиле најчешће на државе. Међутим, имајући у виду да су локалне самоуправе најближе потребама грађана и грађанки, као и да задовољавање потреба грађанки и грађана спада у надлежности локалне самоуправе, јасно се указала потреба и кључна улога локалних власти у остваривању равноправности и спречавању дискриминације.

Родна равноправност у локалним политикама је уједно и предуслов демократичности и доброг управљања на локалном нивоу, које је оријентисано на потребе грађана и грађанки.

Управо због значаја примене принципа родне равноправности на локалном нивоу, а недовољно јасне регулативе у том сегменту, Савет европских општина и региона донео је Европску повељу за равноправност жена и мушкараца на локалном нивоу и предузео низ акција за њену промоцију, али и установио кораке који ће осигурати њену примену. Тако Повеља подразумева израду Акционог плана за њено спровођење, али и међусобну сарадњу потписница која ће олакшати примену и размену добрих пракси. Европску повељу је до сада потписало преко 1.300 локалних и регионалних управа широм Европе.

Европска повеља усвојена је у општини Врњачка Бања, 22. децембра 2016. године.

Уследило је давање сагласности на програме пословања са финансијским плановима за 2020. годину, за установе: Спортски центар, Туристичка организација, „Радост“, Културни центар, Центар за социјални рад, НБ „Др Душан Радић“, ОО Црвени крст и ЈП „Бањско зеленило и чистоћа“. Директори су поднели кратке извештаје, а Бобан Ђуровић изнео је своје сугестије везане за побољшање квалитета пословања.

Председник Ђуровић представио је меморандум о сарадњи врњачке Општине и Kingmax Group Supply Chain LTD са заједничким циљем развоја, планирања и спровођења пројекта „Парк цвећа у Врњачкој Бањи“ чија се изградња планира на два хектара. Биће то веома атрактиван туристички садржај, највећи на Балкану. Меморандум представља темељ будуће сарадње кроз коју ће се реализовати стратешко партнерство и развој самог Пројекта, али и јачање међународне сарадње између Кине и Србије.

М.Ст.Ј.

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У БЕЧУ

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У БЕЧУ published on

Туристичка понуда наше земље и Врњачке Бање,  представљена је на Међународном сајму туризма „Ferrienmesse Wien““ у Бечу од 16. до 19. јануара

Реч је о једном од највећих туристичких сајмова ове врсте у Аустрији, на коме своје понуде има преко 800 излагача из више од 70 земаља и 150 хиљада посетилаца.  На националном штанду Србије, своје понуде представили су бројни хотели, Туристичке агенције, винарије и Туристичке организације из Србије. Наша Туристичка организација, промовисала је потенцијале Врњачке Бање и авио линију Лађевци-Беч. Летови за Беч планирани су целе године, два пута недељно зими и три пута недељно у летњој сезони. Делегација Врњачке Бање, састала се са амбасадором Србије у Аустрији, Небојшом Родићем. Посебно представљање туристичких капацитета Врњачке Бање, тржишту Аустрије, догодиће се на пролеће у Бечу.

С. Станојчић

ОДРЖАНА ЛИТИЈА И МОЛЕБАН ЗА СВЕТИЊЕ

ОДРЖАНА ЛИТИЈА И МОЛЕБАН ЗА СВЕТИЊЕ published on

На Крстовдан 18. јануара, у Врњачкој Бањи су одржани молитвени скуп и крсни ход  од старог Храма Пресвете Богородице.

На Крстовдан 18. јануара, у Врњачкој Бањи су одржани молитвени скуп и крсни ход  од старог Храма Пресвете Богородице, кроз центар Врњачке Бање,  до новог Храма Живоносни Источник, као подршка верницима Српске православне цркве у Црној Гори. У новом Храму служена је Света Тајна Јелеосвећења и Молитословље као подршка Епархијама Српске православне цркве, свештенству и верном народу у Црној Гори, у праведној борби за очување Светиња. Предвођена свештенством, поворка од неколико стотина Врњчана, међу којима су били и представници локалне самоуправе, председник Општине Бобан Ђуровић, председник СО Иван Радовић, заменик председника Општине Иван Џатић, народна посланица Александра Јефтић и други, прошла је улицама Врњачке Бање од старог до новог Храма, где је након литије служен молебан.

Хладно време није спречило велики број Врњчана да учествују у литији и молебану, чиме се и Врњачка Бања сврстала у већину градова и општина у којима су одржани овакви скупови подршке.

С. Станојчић

БОГОЈАВЉЕНСКО КУПАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ РЕЦИ

БОГОЈАВЉЕНСКО КУПАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ РЕЦИ published on

Прослављен један од највећих  хришћанских празника

Велики хришћански празник Богојављење обележен је 19. јануара, а широм Србије, по традицији, верници су пливали за „Часни крст“. Готово да није било града или вароши у нашој земљи где није било Богојављенског пливања. За „Часни крст“ се плива широм православног света.

У Врњачкој Бањи, велики празник Богојављење, обележен је у врњачким црквама где се освештавала вода коју су верници носили својим кућама. У народу постоји веровање да „богојављенска вода“ има духовна и лековита својства. Симболично, скакањем и купањем у леденој Врњачкој реци, у њеном најдубљем делу, код ресторана „Вир“ и „Гочко“,  обележен је и тај традиционални православни обичај везан за Богојављење. Пред више десетина Врњчана, свештеник, протојереј Радош Младеновић, бацањем „часних крстова“ у Врњачку реку, означио је почетак овe православне светковине у којој су учествовала  петорица младића, а у традицији ће овај догађај бити обележен пети пут.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial