Skip to content

Document Header

ПОЧЕО 15. ВРЊАЧКИ КАРНЕВАЛ

ПОЧЕО 15. ВРЊАЧКИ КАРНЕВАЛ published on

 Симболичном предајом кључева града од стране председника  општине Бобана  Ђуровића, на платоу  код Врапца, синоћ је  отворен   15. Врњачки  карневал.

     – Добра посећеност првог дана обећава да ће за седам дана колико Карневал траје Врњачком Бањом  проћи око 300.000 посетилаца. Ове године Карневал  је доста садржајнији, и очекујемо да Бања буде сваког дана пуна гостију. Отварање нових хотела је много допринело да на Карневал ове године дође много више страних група и посетилаца, рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Дечија карневалска поворка је заказана за среду 10. јул, док је главна међународна поворка на којој се очекује преко 2000 учесника који долазе из разних градова Србије са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Македоније, Румуније и  Бугарске,  на програму у суботу 14. јула.

      -Врњачки карневал сада заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу, Егзит и Лавфест, највећа је туристичка манифестација у Србији. На карневалу ће бити више од 70 различитих дешавања на три различите бине. Планирани су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића и Биг бенда, Иване Селаков, групе „Валентино“ и многих других – рекао је Иван  Трифуновић директор ТО Врњачка Бања и додао да су међу  извођачима и ватрене Бразилке из Рио де Женеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу.

Одмах након  свечаног отварања,  програм је почео  концертом Ђурађа Ђуричића на Тргу код библиотеке док је платоу код Врапца одржан карневалски плесни спектакл. Наступиле су плесне групе из Перуа, Мексика, Турске , Чешке и других држава. Након тога одржан је концерт „Врњачка Рок вртешка“ и концерт групе „Валентино“.

С.У

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Поводом успешне реализације пројекта „Veni, vidi, Vrnjci“, финансираног од стране Министарства културе и информисања, Врњачку Бању јуче је посетио Министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Србија не би требало да буде организам са великом главом која се зове Београд у коме се дешава већина културних догађаја, док остатак земље убедљиво каска. Дух културе мора да прожима сваки кутак наше земље. Ми смо у истом чамцу, са истим веслима и идемо у истом правцу“, рекао је Вукосављевић.

Током посете, министар је одржао низ састанака са челницима општине и директорма установа културе током којих је упознат са резултатима пројектних активности које је Министраство подржало са десет милона динара у оквиру конкурса „Градови у фокусу 2018“.

Захваљујући средствима Министарства  и локалне самоуправе оплемењујемо оно што су наши преци оставили нама, а ми желимо да то одржимо на високом нивоу како би оставили будућим генерацијама.“ рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић који је том приликом похвалио политику Министраства која кроз конкурс „Градови у фокусу“ помаже финансирање капиталних пројеката у култури широм Србије.

На овај начин, оживљава се историјат Србије, историјат Врњачке Бање и даје се на значају пројектима који доприносе имиџу наше општине“, додао је он, подсећајући да то ранијих година није био случај.

   У оквиру посете Вукосављевић је обишао Народну библиотеку „Др Душан Радић“ као и Замак културе „Белимарковић“ историјски и културни споменик Врњачке Бање у оквиру кога се налази Завичајни музеј са сталном поставком, а представљена му је и скулптура „Кентаур“, настала као део активности током пројекта.

  „Што више улажемо у културу, то више улажемо не само у опстанак на историјској сцени већ и у свој узгон и узлет на панорами културних догађаја на Балкану и у Европи. Без културе, на дуже стазе, појединци и друштва не могу да издрже трку са историјом“, закључио је министар.

Б.Марковић

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ published on

Од 7. до 14. јула у Врњачкој Бањи одржаће се 15. Међународни Врњачки карневал и очекује се око 350.000 домаћих и страних посетилаца који ће осам дана уживати у богатом забавном програму.

Врњачки карневал заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу и Егзит, највећа је туристичка манифестација у Србији. На Карневалу ће бити више од 70 различитих дешавања, а предвиђени су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића & Биг бенда, Иване Селаков, групе Валентино, Љубе Станковића, и многих других. Очекује се и долазак ватрених Бразилки из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу. Дечија поворка је на програму 10. јула, док ће Велика међународна поворка бити у суботу, 13. јула. Ове године очекује се преко 2.000 учесника поворке који долазе са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Северне Македоније, Румуније, Бугарске… Комплетан програм карневла је објављен и можете га наћи на следећем линку : http://www.vrnjackikarneval.rs/pages/program.html

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“ published on

Осми Business International Summit „BIST 2019“ одржан је од 21. до 23. јуна у Хотелу „Фонтана“.

У оквиру догађаја одржана је 8. Међународна научна конференција о туризму „BIST 2019“, као и „Гегула“ Сајам туризма, хране и пића на локацији код Моста љубави ка Хотелу „Фонтана“, Grand Prix Business Summitа 2019. – уручење престижног признања појединцима и институцијама за допринос развоју Србије и региона и Куп Врњачке Бање 2019, национално такмичење за најбољу ракију и вино.

Самит је окупио преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области привреде, пољопривреде, туризма и угоститељства. Генерални покровитељи Конференције су Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије – сектор за туризам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Званични партнер је Општина Лопаре, Република Српска (БиХ). Покровитељи су: Привредна Комора Србије, Кинолошки Савез Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Град Краљево, Општина Трстеник и туристичке организације Општине Врњачка Бања, Општине Трстеник и Града Краљева.

Свечано отварање водили су Иван Голушин, Радио телевизија Пинк и Миша Ћирић, Diaspora group Београд, Москва, Америка.

Према речима Милана Јовичића, менаџера „BIST-а 2019“,  циљ ове манифестације је да се кроз четири програмске целине, мултидисциплинарним приступом и на јединствен начин представе бизнис, традиционалне, научне, културне, историјске и људске вредности, као и нове могућности и идеје за пословање.

Поздравне речи упутила је Марија Јовичић, председница Организационог одбора „BIST 2019“. Она је поздравила госте из Републике Српске, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, као и представнике локалних самоуправа Републике Србије, привреднике, научне раднике. „Ми као организатори не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут јесте пут снаге, пут знања и коначно, пут успеха“, рекла је М. Јовичић.

Присутнима су се обратили: Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Града Краљева, а потом и академик, проф. др Митар Лутовац (Балкански научни центар Руске академије природних наука Београд), академик, проф. др Славко Каравидић, емеритус Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Божана Пантовић, председница Удружења пословних жена „ Илинка Илић“ у Краљеву, Едита Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе, Зоран Љуботиња из Туристичке организације Зрењанина, др Љиљана Милошевић из Министарства здравља Р. Србије, доц. др Дејан Којић, проректор за научно-истраживачки рад на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци и Срећко Илић, заменик начелника општине Лопаре, Република Српска.

Манифестацију је отворио Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

– У име града домаћина позивам све вас који учествујете у радном делу и који ћете разменити искуства, говорити о иновацијама, давати нове предлоге, извлачити закључке из свега тога, да поред тога и обиђете Врњачку Бању, поготово они који су први пут овде, али и они који су посећивали Бању, јер ми из године у годину стварамо нове иновације, нове површине уређујемо, отварамо нове хотеле. Скоро смо отворили нови хотел са пет звездица,  један од драгуља не само Врњачке Бање већ и Србије. И заиста, В. Бања иде у корак са модерним туризмом. Једна је од девет чланица Европских римских бања.Туризам спаја људе, туризам даје општу слику о једној нацији. Најбоља слика ће бити кад страни гост дође у туристички центар као што је В. Бања и понесе лепе утиске и када о Србији говори у суперлативу. Србија улагањем кроз туризам улаже у приходну страну буџета. Општина В. Бања је 2012. године имала буџет 5 милиона евра, данас има 10 милиона евра, управо због улагања локалне самоуправе, али и државе  у туризам.

Ја желим да похвалим ентузијазам оних који на овакав начин организују скупове. Није лако окупити све вас, еминентне, који сте говорили пре мене, вас који ћете имати своја предавања наредних пар дана. Није лако направити добар програм који ће заинтересовати сваки пут све ширу и ширу клијентелу која ће бити присутна, а сами говорници су углавном у хвалоспеву говорили о Самиту, о породици Јовичић, о људима који раде, а ја знам да су људи од ентузијазма најбитнији овом друштву и најбољи и ја такве сараднике и волим, рекао је Ђуровић отварајући Самит.

Уследило је свечано уручење Grand Prix Business Summitа 2019 лауреатима.

Доц. др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора и руководилац Службе медијских услуга РТС-а била је модератор предавања „Нови медији и примена дигиталног маркетинга у туризму“. На тему „Туризам – регионална перспектива или кад може да буде видљив „туристички бум“ Србије и региона“  говорио је академик проф. др Славко Каравидић, уз бројне панелисте. „Држава и мали бизнис“ (Фондови ЕУ и актуелни национални програми) тема су чији су модератори били доц. др Срећко Бачевић, Алфа БК Универзитат, Београд и Александар Шароњић, директор Регионалне развојне агенције Расинског округа Крушевац. Академик проф. др Раде Биочанин , научни саветник Европског дефендолошког центра и експерт за еколошку безбедност и проф. др Селим Шаћировић са Природно математичког факултета у Нишу говорили су о „Заштити природе у концепту развоја туризма и тематским парковима“.

Последњи панел Самита био је „Формирање рурално-туристичке дестинације кроз умрежавање“ а модератори су били доц. др Срећко Бачевић и доц. др Саша Степанов, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, БАС ад Београд.

Три сајамска дана у Врњачкој Бањи и научне конференције и презентације и уоквирио је богат културно уметнички програм.

М.Ст.Ј.

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ published on

Припадници Министарства унутрашњих послова Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), из Новог Сада

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), обојица из Новог Сада, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара у обављању привредне делатности. Сумња се да је Д. М. у договору са Д. Т. и Г. Ђ, током 2018. и 2019. године, на подручју Бајине Баште, Новог Сада и Врњачке Бање, лажним представљањем да је одговорно лице привредних друштава из Сомбора, Београда и Новог Сада, правио лажне мејл адресе са подацима наведених фирми.

Након тога је, како се сумња, слањем понуда са мејлова који су направљени за поручивање робе од различитих привредних друштава, доводио у заблуду одговорна лица оштећених фирми, за шта је након постигнутог договора ангажовао транспорт поручене робе и њену продају различитим лицима за готов новац, чиме  је себи и другим осумњиченима прибавио противправну имовинску корист у износу  од 5.697.847 динара.

Такође, полиција је претресом  станова осумњичених Д. Т. и Г. Ђ. нашла мању количину кокаина, због чега им се ставља на терет да су извршили кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

М.Ст.Ј.

МОРАВСКИ КОРИДОР

МОРАВСКИ КОРИДОР published on

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ, САСТАЛА СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОРАВСКИ КОРИДОР

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак на тему изградње Моравског коридора од Појата до Прељине са градоначелницима и председницима општина кроз које ће овај ауто-пут пролазити, као и са представницима компанија и института који учествују у пројектовању и будућој изградњи коридора.

Михајловићева је истакла да је Моравски коридор од изузетног значаја за Србију, јер ће повезати централни део земље са коридорима 10 и 11 и допринети привредном развоју и квалитетнијем животу грађана.

„Министарство које водим је ваш центар за овај пројекат. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисмо на време завршили све припремне радове, пре свега око експропријације парцела, да би изградња Моравског коридора почела у јуну ове године“, истакла је министарка Михајловић.

Она је додала да ове године креће реализација великих инфраструктурних пројеката и да очекује од свих јавних предузећа и компанија из ресора да дају свој максимум у раду. За изградњу Моравског коридора, односно ауто-пута од Појата до Прељине, дугог 110 километара, потпредседница Владе потписала је у октобру прошле године Меморандум о разумевању и сарадњи са конзорцијумом компанија „Бехтел“ и „Енка“. Процењена вредност радова је око 800 милиона евра. Састанку су присуствовали  градоначелници Чачка, Краљева и Крушевца, председници општина Врњачка Бања, Трстеник и Ћићевац, директор ЈП „Путеви Србије“, представници „Коридора Србије“, ЦИП-а, Института за путеве, Републичког геодетског завода и Института „Јарослав Черни“.

Виолета Костић

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК published on

ОБИЛАЗАК СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ДУБОКОМ ПОТОКУ

УСЕЉЕЊЕ ПЛАНИРАНО У АПРИЛУ

Представник Банке за развој Савета Европе, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, пројектни инжењер из EPTISA-e и представници Општине обишли су 11. марта објекте који су изграђени у Врњачкој Бањи за потребе решавања стамбених проблема избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Дубоком потоку, у Жичкој улици. Објекти су у завршној фази и усељење се планира у априлу.

– Шеснаест станова потпуно је опремљено, комунално и инфраструктурно снабдевени су са свим неопходним условима да могу да се пусте у промет, а за трећу зграду потребно је десетак дана, према нашем динамичком плану, да радови буду завршени. Оно што ће остати као посао у наредном периоду јесте прикључење на канализацију ове две зграде и партерно уређење комплетног простора између ових зграда. Данас је договорено са представницима ЕПС-а да заврше трафо-станицу и прикључење струје за станове. Карактеристично је да су две зграде са по осам станова мањих површина који су конкурсом додељени, а да је трећа зграда са четири стамбене јединице већих површина за избегла и расељена лица са вишечланим породицама.

Овде се прича не завршава. Ми очекујемо да овај пројекат успешно завршимо када се уселе лица, када добију кључеве од станова, а то ће бити у априлу месецу. Након тога креће апликација за другу фазу, за још 20 станова који ће се радити такође на овој локацији где се инфраструктурни прикључци прилагођавају потребама тих будућих станова. Очекујемо да ћемо добити тај пројекат и да ће по истом принципу бити финансиран, као и да ћемо са радовима почети септембра или октобра.

Ја овом приликом морам да похвалим и рад људи и читавог тима који су радили да међу првима у Србији добијемо овај донаторски поклон који је, пре свега, у интересу наших грађана, наших расељених лица. Пре свега бих поменуо Комесаријат за избегла и расељена лица у оквиру јединице локалне самоуправе, председника СО Ивана Радовића који је такође део тог тима, општинске службе које су учествовале у раду, ЕПС који је дао свој допринос, „Белимарковац“ и Општинску стамбену агенцију са одређеним управама из Општинске управе, јер, заиста, требало је ургентно брзо одрадити пројекат, спремити локацију, привести је намени и добити средства. Општина је више пута похваљена од стране Комесаријата за избегла и расељена лица као једна од најагилнијих општина која је у сваком моменту све што је постојало од средстава успела да повуче у првом налету и да реализује. Неколико кућа, сеоских домаћинстава је у овој и прошлој години локална самоуправа купила за избегла и расељена лица, рекао нам је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

„СЛЕПА ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“

„СЛЕПА ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“ published on

САВЕТОВАЊЕ САВЕЗА СЛЕПИХ СРБИЈЕ

Уз подршку Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања Савез слепих Србије је у периоду од 7. до 9. јула у Хотелу „Бреза“ у Врњачкој Бањи организовао саветовање намењено слепим и слабовидим женама под називом „Слепа жена у савременом друштву“.

Циљ скупа био је да се слепим и слабовидим женама приближе неке од савремених технологија, али и да оне кроз размену искустава на различите животне  теме буду оснажене и подстакнуте за нове изазове.

Скуп је имао и међународни карактер, јер су представници Македоније и Бугарске довели своје даме, које су активно учествовале и пренеле искуство из својих држава.

Најпре је председник Савеза слепих Србије Милан Стошић свим женама пожелео добродошлицу и захвалио се што су и овога пута у великом броју присутне овом важном скупу, а онда се приступило свечаном потписивању протокола о сарадњи између Савеза слепих Србије и „Женског центра Милица“ из Врњачке Бање, који је дугогодишњи партнер и сарадник у реализовању овог саветовања. Циљ споразума је заједничка реализација пројеката како би се унапредио квалитет здравља слепих жена, а уколико буде подршке донатора у наредном периоду је планирано да се уради аудио водич о начину и техникама за самопреглед дојке који би био намењен свим заинтересованим слепим женама.

Бранка Бркић, секретар Савеза слепих Србије представила је учесницима Извештај о родној равноправности Европског савеза слепих уз поређење са ситуацијом у Србији када је заступљеност жена у органима Савеза у питању. Представљена је и база о евиденцији чланства коју је Савез слепих Србије урадио у сарадњи са тимом стручних људи из фирме „Anoris technology“ и прва говорна синтеза на српском језику за мобилне телефоне са андроид платформом „Даница“, коју су урадили представници Удружења за кориснике асистивних технологија (УКАТ) и компаније „Алфанум“ из Новог Сада.

Уз активно учешће учесница одржана је  радионица коју је водила дипл. психолог и мастер комуниколог Марија Милановић под називом „Жене питају“ са акцентом на тему „Слепа жена у улози мајке“.

Гости Саветовања били су дефектолог логопед и live coach Гордана Максимовић и др Звездан Максимовић, хирург онколог из краљевачког Здравственог центра „Студеница“, који су кроз представљање књиге „Мирис позитивног духа“ слепим женама дали савете како да се суоче са превазилажењем различитих животних ситуација, али их научили и неким антистрес техникама.

Јелена Ћусловић из Чачка, ауторка романа „Очи“  представила је своју књигу и поклонила је у аудио формату свим учесницама Саветовања.

Захваљујући подршци компаније из Панчева „Данијела комерц“ Д.О.О. учeснице саветовања добиле су поклоне „Голден роуз“ козметике.

Други дан скупа био је посвећен радионици „Едукација слепих жена за самопреглед дојке“ коју су успешно водиле Весна Бонџић председница „Женског центра Милица“ из Врњачке Бање и др Брана Милетић из Дома здравља В. Бања.

Велико интересовање жена за овај скуп и њихово активно учешће  у свим сегментима рада говори о томе да су овакве едукативне активности потребне нашој популацији и да их чешће треба организовати, рекла нам је Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих Србије.

М.Ст.Ј.           

ЗАВРШЕН КУРС „УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТНИМ ЦИКЛУСОМ“

ЗАВРШЕН КУРС „УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТНИМ ЦИКЛУСОМ“ published on

Закључком Општинског већа од 21. марта 2019. године одлучено је да се организује специјализовани курс за обуку писања пројеката пошто се, у пракси, показало да је то „уско грло“ за добијање више финансијских средстава на конкурсима.

Ангажован је Факултет за примењену екологију „Футура“ и курс је отпочео 11. маја текуће године. Треба рећи да је „Футура“ од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе добила акредитацију правног лица за реализацију програма стручног усавршавања. Полазници курса били су запослени из Општинске управе, јавних предузећа и установа, индиректних буџетских корисника Врњачке Бање.

Овај пројектни курс обрађен је кроз пет модула: планирање, идентификација, дизајнирање, спровођење и евалуација пројекта. Тренинг је обухватао и ПРАГ процедуре потребне за спровођење тендера и јавних набавки из међународних фондова и донација. У свакој фази пројектног циклуса презентоване су одговарајуће методе, технике и алати за успешно савладавање задатака. Курс се састојао из теоријске и практичне наставе.

Петог јула, по завршетку курса „Управљање пројектним циклусом“ групе (тимови) које су формиране од стране предавача представљало је своје „пројекте“, или савременим језиком речено евалуирало је своје пројекте, а Комисија у саставу: проф. Мирјана Бартула, проф. Сунчица Вјештица и секретар Факултета Марко Вучуревић дали су своје мишљење о изложеним пројектима, сваком појединачно у смислу шта би требало исправити, шта дорадити и тсл. Овој презентацији, на којој су полазницима уручени сертификати о завршеном курсу, присуствовао је и Милутин Думановић, помоћник председника општине. Пројекти су се односили на Реконструкцију ски стазе на Гочу, Пројектовање и изградњу јавне гараже, Изградњу канализационе мреже у насељу Врњци.

Овакав вид усавршавања запослених треба похвалити, с тим што треба рећи и то да полазници морају показати више личне креативности и оригиналности.

М.В.  

XIII НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПАСА СВИХ РАСА

XIII НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПАСА СВИХ РАСА published on

Кинолошко друштво „Врњци“ ове године организовало је изложбу паса у парку код бивете „Језеро“. Сваке године је све већи број излагача и посетилаца, љубитеља паса из свих крајева Србије, а на овој изложби учествовало је око140 паса у 60 раса. Награђени пси су добили пехаре, а сваки учесник ове смотре добио је и оценску листу.

Немачки патуљасти шпиц „Померанац“, власника Данијела Шишића из Београда, који је до сада учествовао само на међународним изложбама, изабран је за најлепшег пса од 9 ФЦИ група у које су пси сврставани по расама. За најлепшег пса у категорији беба од три до шест месеци, изабран је пас расе „Чау чау“, а у категорији од шест до девет месеци, „Померанца“. Међу псима ветеранима, победник је „Енглески сетер“, а „Српски тробојни гонич“, победник је у категоријама „Најлепши одгајивачки парови“, „Најлепше одгајивачке групе“ и „Јуниор бис“.

С. Станојчић

ЛУКА ЈАНКОВИЋ – ТРИАТЛОНАЦ СЕДМА ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА 11 МЕСЕЦИ

ЛУКА ЈАНКОВИЋ – ТРИАТЛОНАЦ СЕДМА ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА 11 МЕСЕЦИ published on

На отвореном националном првенству Македоније у спринт триатлону које је одржано 7. јула на Охриду у  организацији Македонске Триатлон Федерације под покровитељством Европске Триатлонске Уније за златно одличје у категорији АGЕ 1 (18-29 год.) изборио се Врњчанин Лука Јанковић, апсолвент архитектуре на нишкомУниверзитету.

Лука је надмашио 55 такмичара (у апсолутној АGE групи) из Македоније,  Србије, Бугарске,  Мађарске,  Црне Горе,  САД,  Холандије,  Немачке и Албаније.

На овом такмичењу Јанковић је поправио лични рекорд у спринт триатлону за 4 минута.

– Мој животни сан и визија је да се изборим за учешће на Олимпијади 2024. године. Потпуно сам посвећен тренирању и о томе сведоче моји резултати, седам златних медаља и једна сребрна. Триатлон је огроман, троструки изазов за спортисту. Суочава га са екстремним напорима. Спринт триатлон састоји се из 750m пливања, 20km вожње бицикла и 5km трчања. На сваком такмичењу доживљавам тренутке самопревазилажења и моменте борбе у достизању максималне физичке и менталне издржљивости чије се границе стално померају.

Триатлон је у Србији спорт у успону. Тренутно имамо неколико сјајних репрезентативаца. Српска Триатлонска Унија организује бројна квалитетна такмичења. Изузетно је то што се међу 28 триатлонских судија за Олимпијаду 2020. године у Токију налази и наша Људмила Медан.

Искористио бих прилику да се захвалим Александру Гавриловићу, тренеру ТК „Сава“ на подршци и мотивацији током трчања у Охриду, рекао нам је Лука Јанковић.

Интересантан је податак да је Лука медаље освојио за 11 месеци, без триатлонског тренера, уз скромну опрему и исхрану. За сада успева да се такмичи без спонзорства и само је питање тренутка када ће га недостатак новца или опреме спречити да учествује на такмичењима.

А.С.

ЂОРЂЕ ПЕТРОВИЋ ОСВОЈИО НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉИ ПРОМОТИВНИ ТУРИСТИЧКИ ФИЛМ „БОЈЕ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ“

ЂОРЂЕ ПЕТРОВИЋ ОСВОЈИО НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉИ ПРОМОТИВНИ ТУРИСТИЧКИ ФИЛМ „БОЈЕ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ“ published on

Трећи Интернационални фестивал „Врмџа фест“ одржан од 4. до 6. јула промовише најбоље приче о људима у природи. Организатор овог Фестивала у селу Врџма подно Ртња је тамошња месна заједница уз покровитељство Општине Сокобања.

 Од 56 пристиглих радова у више категорија у ужи избор ушло је њих 24. По мишљењу стручног жирија, у саставу: Бернардин Модрић из Ријеке, председник и чланови Саша Ђорђевић и Дејан Дабић у категорији најбољи промотивни туристички филм је филм „Боје Врњачке Бање” аутора Ђорђа Петровића из Врњачке Бање.

– Циљ овог краткометражног филма је да кроз сва четири годишња доба дочара лепоту и једноставност живљења како људи који живе у Врњачкој Бањи, тако и великог броја туриста који уживају у дугим шетњама врњачком Променадом и парком. У кадровима филма може се наћи одговор на питање зашто баш ово место носи титулу краљице и шта је оно што посетиоце мами и увек изнова враћа у нашу Бању. Порука филма је да људи уживају у лепоти боја Врњачке Бање.

Филм је настао коришћењем timelapse технике, од 20.000 фотографија, и то поводом великог јубилеја 150 година организованог туризма у Врњачкој Бањи. Премијерно је приказан на отварању 42. Фестивала филмског сценарија 2018. године. На филму сам радио годину и по дана, уз асистенцију Марка Петровића, рекао нам је Ђорђе Петровић.

Публика је уживала у пројекцији филма, а о утисцима најбоље сведочи велики аплауз. Готово сви су пожелели да се истог трена нађу у Врњачкој Бањи.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial