Skip to content

Document Header

МОРАВСКИ КОРИДОР

МОРАВСКИ КОРИДОР published on

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ, САСТАЛА СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОРАВСКИ КОРИДОР

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак на тему изградње Моравског коридора од Појата до Прељине са градоначелницима и председницима општина кроз које ће овај ауто-пут пролазити, као и са представницима компанија и института који учествују у пројектовању и будућој изградњи коридора.

Михајловићева је истакла да је Моравски коридор од изузетног значаја за Србију, јер ће повезати централни део земље са коридорима 10 и 11 и допринети привредном развоју и квалитетнијем животу грађана.

„Министарство које водим је ваш центар за овај пројекат. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисмо на време завршили све припремне радове, пре свега око експропријације парцела, да би изградња Моравског коридора почела у јуну ове године“, истакла је министарка Михајловић.

Она је додала да ове године креће реализација великих инфраструктурних пројеката и да очекује од свих јавних предузећа и компанија из ресора да дају свој максимум у раду. За изградњу Моравског коридора, односно ауто-пута од Појата до Прељине, дугог 110 километара, потпредседница Владе потписала је у октобру прошле године Меморандум о разумевању и сарадњи са конзорцијумом компанија „Бехтел“ и „Енка“. Процењена вредност радова је око 800 милиона евра. Састанку су присуствовали  градоначелници Чачка, Краљева и Крушевца, председници општина Врњачка Бања, Трстеник и Ћићевац, директор ЈП „Путеви Србије“, представници „Коридора Србије“, ЦИП-а, Института за путеве, Републичког геодетског завода и Института „Јарослав Черни“.

Виолета Костић

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК published on

ОБИЛАЗАК СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ДУБОКОМ ПОТОКУ

УСЕЉЕЊЕ ПЛАНИРАНО У АПРИЛУ

Представник Банке за развој Савета Европе, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, пројектни инжењер из EPTISA-e и представници Општине обишли су 11. марта објекте који су изграђени у Врњачкој Бањи за потребе решавања стамбених проблема избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Дубоком потоку, у Жичкој улици. Објекти су у завршној фази и усељење се планира у априлу.

– Шеснаест станова потпуно је опремљено, комунално и инфраструктурно снабдевени су са свим неопходним условима да могу да се пусте у промет, а за трећу зграду потребно је десетак дана, према нашем динамичком плану, да радови буду завршени. Оно што ће остати као посао у наредном периоду јесте прикључење на канализацију ове две зграде и партерно уређење комплетног простора између ових зграда. Данас је договорено са представницима ЕПС-а да заврше трафо-станицу и прикључење струје за станове. Карактеристично је да су две зграде са по осам станова мањих површина који су конкурсом додељени, а да је трећа зграда са четири стамбене јединице већих површина за избегла и расељена лица са вишечланим породицама.

Овде се прича не завршава. Ми очекујемо да овај пројекат успешно завршимо када се уселе лица, када добију кључеве од станова, а то ће бити у априлу месецу. Након тога креће апликација за другу фазу, за још 20 станова који ће се радити такође на овој локацији где се инфраструктурни прикључци прилагођавају потребама тих будућих станова. Очекујемо да ћемо добити тај пројекат и да ће по истом принципу бити финансиран, као и да ћемо са радовима почети септембра или октобра.

Ја овом приликом морам да похвалим и рад људи и читавог тима који су радили да међу првима у Србији добијемо овај донаторски поклон који је, пре свега, у интересу наших грађана, наших расељених лица. Пре свега бих поменуо Комесаријат за избегла и расељена лица у оквиру јединице локалне самоуправе, председника СО Ивана Радовића који је такође део тог тима, општинске службе које су учествовале у раду, ЕПС који је дао свој допринос, „Белимарковац“ и Општинску стамбену агенцију са одређеним управама из Општинске управе, јер, заиста, требало је ургентно брзо одрадити пројекат, спремити локацију, привести је намени и добити средства. Општина је више пута похваљена од стране Комесаријата за избегла и расељена лица као једна од најагилнијих општина која је у сваком моменту све што је постојало од средстава успела да повуче у првом налету и да реализује. Неколико кућа, сеоских домаћинстава је у овој и прошлој години локална самоуправа купила за избегла и расељена лица, рекао нам је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ У НОВОМ СЕЛУ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ У НОВОМ СЕЛУ published on

Пригодним програмом у амфитеару, 15. маја је обележен Дан ОШ „Бане Миленковић“ у Новом Селу. Као и ранијих година, била је то прилика да се пред родитељима, ученицима, наставним особљем  и представницима локалне самоуправе,  доделе признања за успешан рад и остварене резултате, награде и похвале заслужни наставници и ученици за стечена знања по наставним програмима.

– Прошле године у ово време, обећали смо наставак изградње спортске сале у Новом Селу. Са поносом могу рећи да је изградња настављена  и да су радови у завршној фази, изјавила је директорка школе Снежана Шпировић.

До сада је, према речима председника општине, Бобана Ђуровића, у изградњу спортске сале, од стране локалне самоуправе и Министарства привреде, издвојено 42 милиона динара. До завршетка изградње, потребно је обезбедити још 10 милиона и 6 милиона динара за грејање. – Завршетком сале, наши ученици ће имати наставу физичког васпитања каква доликује, а поред тога биће завршене и четири учионице, које нам недостају за прелазак у рад једне смене. То ће много олакшати целокупан наставни процес. Уз помоћ локалне самоуправе започели смо и завршићемо реконструкцију тоалета у школи. Очекује нас сређивање школског дворишта, партерног дела око сале као и путног прилаза до школе,  рекла је између осталог директорка Снежана Шпировић

Овом приликом, за успехе на такмичењима, дипломама, похвалама и књигама, награђено је више од деведесет ученика, а признања су добили и најзаслужнији наставници за ученичке успехе из својих наставних предмета.

С. Станојчић

ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ ЈАЈНИКА

ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ ЈАЈНИКА published on

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА 8. МАЈ И МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ 10. МАЈ

– Дванаестог маја „Женски центар Милица“ и „Миличини волонтери“ су уз подршку МТБ „Чикер“ Краљево, УГ „Аутограм“ Трстеник, и дивних људи који подржавају наш рад извозили пету по реду бициклистичку вожњу подршке женама које се боре са раком јајника. У вожњи подршке је учествовала и четворочлана породица Чолић, малом Стеви (11) и његовом тати је ово трећа вожња подршке а његовој сестри (3) и мами прва. Време нас је послужило и осим гуми дефекта све остало је прошло у најбољем реду. Подршку су нам дали и организатори Фестивала вина и хране – „Аnna Bizz“ као и наша дивна Зденка Олива која нас је сачекала код моста на Морави да би нас подржла јер због здравствених разлога није у могућности да вози, каже Весна Бонџић, председница Удружења „Женски центар Милица“.

По седми пут у Србији обележен је Светски дан борбе против рака јајника, најсмртоноснијег гинеколошког канцера. Болест је излечива уколико се на време открије! У свету се годишње региструје 250.000 нових случајева оболелих од рака јајника, а 140.000 жена изгуби битку са овом болешћу. У нашој земљи сваке године од рака јајника оболи око 750 жена, док годишње рак јајника однесе више од 450 живота. Сваког дана у Србији три жене оболе од карцинома јајника, а једна умре од ове болести. Рак јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене. Симптоми карцинома јајника нису специфични, могу се приписати и неком другом, мање озбиљном стању, а могу се јавити као: отицање стомака, нагло повећање телесне тежине, надимање, бол у пределу карлице и осећај притиска у стомаку, тешкоће у исхрани и осећај брзог засићења након узимања хране, често и нагло мокрење. Неспецифичност симптома доводи до касног постављања дијагнозе. Преко 60% болесница у тренутку постављања дијагнозе има болест у стадијуму III или IV. (Извор ЗЈЗЛесковац)

ФИЛМСКИ КАРАВАН „УХВАТИ ФИЛМ“

ФИЛМСКИ КАРАВАН „УХВАТИ ФИЛМ“ published on

„МИЛИЧИНИ ВОЛОНТЕРИ“ И КАО „ПАРНАС“ ОРГАНИЗОВАЛИ РЕВИЈУ ФИЛМОВА

„Миличини волонтери“, волонтери „Женског центра Милица“, били су са Креативно афирмативном организацијом „Парнас“ суорганизатори филмског каравана „Ухвати филм“, који је одржан 14. маја у сали Биоскопа у Врњачкој Бањи. Била је то прилика да млади Врњчани погледају филмове о љубави, породичним односима и подршци, уметности, самосталности, младих са инвалидитетом, као и да активно учествују у дискусији после пројекције филмова. На тај начин утиче се на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота. Приказани су краткометражни филмови: „Лузер“ са Тајланда, шпански „Цезаров глас“, „Свето срце“ из Француске и амерички „Дашвил: Путовање кроз аутизам“ који приказују особе са инвалидитетом, али на нестереотипан начин.

У име „Миличиних волонтера“ присутне је поздравила Мина Чеперковић.

– Чланица сам „Миличиних волонтера“ који делују под окриљем „Женског центра Милица“. Изузетно сам срећна што смо овде у оволиком броју спремни да учинимо боље нашој заједници и да се мењамо, прихватимо себе и друге и спремни да свет погледамо из друге перспективе. Желим да поздравим наше партнере који су дошли испред Фестивала, Маријану и наше госте из Удружења родитеља деце ометене у развоју. Захваљујем се „Женском центру Милица“ на великој подршци нама младима у остваривању наших идеја и овом приликом поздрављам Весну Бонџић, председницу и оснивачицу Удружења, захваљујемо се и директорки Гимназије Дојни Стодић и директорки Угоститељско-туристичке школе Јелени Чеперковић на сарадњи и подршци, као и професорима који су вечерас овде са нама. Велико хвала и директору Културног центра Саши Миленковићу који нам је омогућио да се филмски караван одржи у Биоскопу, као и Ђорђи Петровићу и Саши Равилићу који су нам помогли око организације.

Са „Миличиним волонтерима“ смо започели у фебруару ове године и тада нас је било само петоро, а сада нас има преко двадесет и то су углавном ученици УТШ и Гимназије. Наша прва акција била је „Поклони ми јастук уместо цвета“, учествовали смо на Фестивалу вина и хране протеклог викенда и „Миличини волонтери“ су возили бициклистичку вожњу у знак подршке женама које болују од рака јајника, до Стубла. Позивам вас да нам се придружите у томе јер „Ако желиш промену мораш бити део те промене“, рекла је Мина Чеперковић.

 – Циљ нашег Фестивала је да мењамо перспективе према особама са инвалидитетом и свету уопште. Филмови приказују праве потенцијале особа са инвалидитетом, да је многе ствари могуће урадити на различите, некад, неочекиване начине, као и да је потпуно у реду некад не урадити очекивано.  С друге стране, филмови показују и да у друштву постоји низ системских препрека за особе са инвалидитетом, од физичке неприступачности до предрасуда, и да такво окружење мора да се мења. Филмски фестивал „Ухвати филм“ одржава се већ 17 година  у Новом Саду и једини је регионални фестивал о инвалидности. Своја издања има у Ријеци, Бањалуци и Котору.  Сваке године, на Фестивалу буде приказано преко 30 краткометражних филмова, које, од пристиглих на јавни конкурс, изабере стручни жири. Након тога, креће реализација каравана „Ухвати филм“, односно пројекције најбољих фестивалских филмова у градовима Србије. По први пут и Врњачка Бања нашла је место на „Ухвати филм“ мапи и то захваљујући труду „Женског центра Милица“ и „Миличиним волонтерима“. Они су још једном на делу показали колико је важно бити друштвено ангажован и допринети побошљању свог окружења, рекла је Маријана Рамић, портпаролка Фестивала.

Након пројекција филмова, организована је и дискусија. Посебну пажњу организатори су скренули на употребу правилне терминологије. Указали су да је термин особе са посебним потребама погрешан, јер сви људи имају исте потребе и истакли да је одговарајући – особе са инвалидитетом.

М.Ст.Ј.

ПОБЕДНИК 113. ЦИКЛУСА ТВ СЛАГАЛИЦЕ

ПОБЕДНИК 113. ЦИКЛУСА ТВ СЛАГАЛИЦЕ published on

ПЕТАР СТОЈКОВИЋ УЧЕНИК ЧЕТВРТОГ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Врњчанима је било лепо да буду уз „ТВ Слагалицу“ током марта, априла и почетком маја месеца, јер су имали прилику да навијају за Петра Стојковића, ученика  Гимназије из Врњачке Бање. Квиз „Слагалица“ који се емитује на Првом програму РТС-а већ дуго година је један од најгледанијих програма на телевизији у којем радо учествују како сами такмичари, тако и читаве породице које прате квиз путем малих ектрана. Познајемо много људи који не пропуштају „ТВ Слагалицу“, леп термин, емисија занимљива такмичарског карактера, често има и комичних ситуација када такмичари са резлтатом оду у минус. Резултати преко освојених сто бодова у једној емисији сматрају се одличним.

Петар је почев од квалификација у 113. циклусу,  низао победе и стигао до финала када је савладао Владимира Јокановића, стоматолога освојивши 246 бодова. Добио је награду 150 хиљада динара, од РТС-а комплет књига, едицију „Србија 1914-1918“  и право да учествује у супер финалу „ТВ Слагалице“. То значи да ћемо дружење с Петром наставити, а вероватно ће Петар у том такмичењу бити најмлађи учесник.

Питали смо директорку Гимназије, Дојну Стодић,  какав је Петар ученик? Она нам одговара речју  да је вансеријски, таква је на пример била Кристина Давидовић, па знатно пре тога Зоран Миодраговић. То вансеријски обухвата беспрекорно понашање ученика, много, много знања, скромност. Доказ свему томе је учешће Петра Стојковића на републичким такмичењима и то: из хемије, математике појединачно и екипно и из биологије.

Петар Стојковић је познат врњачкој јавности, прошле године у јуну месецу у Замку културе, успешно је одржао свој први солистички  клавирски концерт. А занимљиво је да је клавир почео да свира пре три, четири године, без похађања музичке школе, већ уз помоћ професора Милутина Предолца.

Имали смо прилику да Петра Стојковића сретнемо у школи, да направимо фотографију и веома кратко поразговарамо пошто је журио на предавање и да стекнемо један прелеп утисак о младом човеку, а то нам даје наду да је и генерација таква.

M.В.

КАМЕРНИ ТРИО И КЛАВИРСКИ ДУО У ЗАМКУ БЕЛИМАРКОВИЋ

КАМЕРНИ ТРИО И КЛАВИРСКИ ДУО У ЗАМКУ БЕЛИМАРКОВИЋ published on

У оквиру манифестације „Музеји за 10“,14. маја у Замку Белимарковић одржан је концерт студената из класе Драгане Ђорђевић са Факултета уметности у Нишу. Наступио је камерни трио који чине: Лазар Јовановић, виолина, Даница Илић, флаута и Данило Ђокић, клавир. Гост концерта је  клавирски дуо Ивана Бабовић и Нина Станојевић.

Концертна активност студената у класи проф. мр Драгане Ђорђевић веома је богата. Ту су многобројни наступи на готово свим манифестацијама у организацији ФУ, као и наступи у организацији Скупштине Града Ниша и Универзитета у Нишу. Ово студенти носиоци су награда са многих међународних такмичења у земљи и иностранству. Носиоци су и многих позитивних критика са фестивала и такмичења из области камерне музике.

На концертном репертоару камерног трија нашло се „Пет комада“ руског композитора Дмитрија Шостаковича као и „Тро соната“ немачког барокног композитора Георга Фридриха Хендла. Клавирски дуо поклонио је врњачкој публици Бахов „Рондо“, Сметанину „Влтаву“ и Дворжакове „Славонске плесове“. Публика није штедела аплауз да награди талентоване младе уметнике.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial