Skip to content

Document Header

ВРЊАЧКА БАЊА ДРУГА НАЈПОСЕЋЕНИЈА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ

ВРЊАЧКА БАЊА ДРУГА НАЈПОСЕЋЕНИЈА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ published on

Врњачку Бању посетио потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација , господин Расим Љајић.

Развој Врњачке Бање је евидентан, поготово у периоду од 2014 године, отварање нових хотела ,висока категоризација, утицалао је на повећан број страних туриста. „Модел развоја Врњачке Бање, желимо да применимо и на друге бање у Србији, као добар пример, како се реализују пројекти у рекордним роковима“, изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић приликом посете Врњачкој Бањи. Министар је у оквиру посете обишао Црквено брдо, које је реконструисано у две фазе и тиме добило потпуно нови атрактиван изглед са водопадима на Променади. За пројекте који се тичу туристичке инфраструктуре, министарство  је до сада издвојило 149 милиона динара за последње четири године.

У обраћању медијима , Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић  подсетио је  на досадашње резултате сарадње Министарства и локалне самоуправе.

Министар је у друштву Председника општине обишао и локацију на којој се гради Аква парк, на површини од 3,5 ха и чије отварање је планирано за јул следеће године. Врњачка Бања , је пример локалне самоуправе са којом Министарство нема проблема око рокова реализације пројеката , подсетивши да је од 2015.године реализовано укупно осам пројеката и то у рекордним роковима.

Љајић је навео да су планирана нова улагања у пројекте на планини Гоч, као и отварање три нова хотела високе категорије.  Увођење комерцијалних летова  са аеродрома „Морава“ код Краљева као и изградња Моравског коридора, Врњачку Бању ће учинити доступнијом, успутнијом али и неизбежном туристичком дестинацијом домаћим и страним туристима.

ЂУРОВИЋ КАО МЕНАЏЕР ГОДИНЕ НАГРАЂЕН У КАНУ

ЂУРОВИЋ КАО МЕНАЏЕР ГОДИНЕ НАГРАЂЕН У КАНУ published on

У Кану,  граду великог филмског фестивала и награде „Златна Палма“, Европска бизнис асоцијација из Оксфорда сваке године додељује престижне награде најуспешнијим институцијама, предузећима и појединцима, односно градоначелницима и председницима општина.

На свечаној церемонији,  4. октобра, преко 50 одабраних кандидата из целог света, учествовало у избору за ову награду која се додељује за изузетан допринос у развоју локалних самоуправа али и за највеће инвестиције протеклих година. Признање за менаџера године у тим областима, добио је председник oпштине Бобан Ђуровић. Пре доделе награда, одржан је семинар, чија је тема била „Кључни фактори успеха“,  на коме су такмичари одржали своје презентације. Поред филма о Врњачкој Бањи на енглеском језику, на презентацији су приказани и фактори напретка Врњачке Бање. На додели признања, Бобан Ђуровић је рекао да је само у протеклих пет година у Врњачку Бању уложено преко 50 милиона евра у основну инфраструктуру и преко 120 милиона у хотелску индустрију. У односу на број становника, Врњачка Бања је убедљиво на првом месту по висини инвестиција. Данас је Врњачка Бања туристичко место са великим бројем хотела, од који значајан број чине хотели са четири и пет звездица, тај тренд се наставља и тренутно се градe још четири нова хотела високе категорије, нагласио је Ђуровић на церемонијi доделе награда.

Бројни састанци са потенцијалним инвеститорима, спремност локалне самоуправе за издавање потребне документације за издавање дозвола за градњу, пословна путовања и посете државама Европе, Америке и Азије због промоције Врњачке Бање, резултирале су великим инвестицијама које су Врњачку Бању подигле на виши ниво туристичких потенцијала у овом делу Европе.

С. Станојчић

Амбасадор Финске у Врњачкој Бањи

Амбасадор Финске у Врњачкој Бањи published on

Његова  Екселенција Амбасадор Финске у Србији, Кимо Лахдевирта крајем септембра био је у незваничној посети Врњачкој Бањи.

Свој боравак, искористио је да се ближе, лично упозна са лепотама и потенцијалима које наше место пружа, али и да се сретне с првим човеком општине Врњачка Бања, Бобаном Ђуровићем.

Њ.Е. Амбасадор Финске Кимо Лахдевирта ступио је на дужност у јулу ове године и како је истакао, жеља му је да током свог мандата, упозна што више градоначелника, председника општина, као и да што боље упозна менталитет Срба. Након што је имао прилике да се сретне с градоначелницима Београда и Новог Сада, Њ.Е кренула је пут Врњачке Бање, тако да је сусрет с председником Врњачке општине, заправо први сусрет с једним председником општине у Србији. Одлуку да управо Врњачка Бања буде прва општина коју ће посетити, донео је на основу позитивних утисака које су му пренеле колеге из Финске амбасаде, а које су почетком јуна посетиле Врњачку Бању, као и колега из других амбасада.

Током свог боравка у Врњачкој Бањи, фински амбасадор је имао прилику да се упозна са лепотама  врњачких паркова, да проба воде са четири извора, да сазна да је у Врњачкој Бањи средња угоститељско-туристичка школа, чији су ученици награђивани на многобројним такмичењима,   али и да добије информације о недавно отвореном аеродрому у Лађевцима, као и плановима о изградњи Моравског коридора, чиме ће се време путовања од Београда до Врњачке Бање знатно смањити.

Председник Врњачке Бање, Бобан Ђуровић, Њ.Е ближе је кроз разговор упознао са Врњачком Бањом и оним са чиме она располаже. Максималним ангажовањем кроз бројне пројекте које је реализовала и инвестиције, локална самоуправа је последњих неколико година успела да Бањи  врати некадашњи сјај, макисмално је подигла ниво туристичке понуде и потврдила статус Врњачке Бање као туристичке дестинације број један у Србији. Поред основног здравственог туризма по коме је позната, Врњачка Бања је посебан акценат дала последњих година на развој спортско-рекреативног туризма и високо буџетни туризам, односно туризам богате клијентеле која може да ужива у велнес-спа програмима у новим хотелима високе категоризације. Ђуровић је амбасадора Финске упознао и са мноштвом манифестација, које су заступљене у Врњачкој Бањи.  Председник Врњачке општине изразио је наду да ће Његова ексленција више пута посетити Врњачку Бању и упутио званичан позив, како би се ближе упознао са свиме о чему су говрили током састанка.

С обзиром да су прве импресије о Врњачкој Бањи и више него позитивне, Њ.Е је дала обећање да ће у скоријем периоду поново посетити Врњачку Бању у нади да ће се остварити сарадња по питању маркетиншке промоције Врњачке Бање, као туристичке дестинације, становницма земље из које долази.

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, госту је уручио монографију Врњачке Бање на енглеском језику, како би се детаљно упознао са историјом развоја Врњачке Бање, као и њеном понудом, док је Њ.Е , Кимо Лахдевирта уручио домаћину вазу направљену од специјаног финског стакла. Након размене поклона, уследила је шетња Променадом, где су заједно на Тргу културе отоврили Олимпијаду трећег доба.

Срђан Удовичић

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У МАГАЗИНУ „ХЕЛО! ТРАВЕЛ“

ПРОМОЦИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У МАГАЗИНУ „ХЕЛО! ТРАВЕЛ“ published on

Након великих успеха магазина „Хело! Травел“ у којима су представљене најатрактивније туристичке дестинације овог дела Европе, Будва у мају 2016. године,  „Планински центри Србије“ (новембар 2016.),  „Монтенегро“ (мај 2017.), „Нови Сад“ (октобар, 2017.), „Златибор“ (децембар 2017.), „Војводина“ (фебруар 2018.), „Сербиа – Активе Холидеј Гајд“ (јул 2018.), „Јахорина“ (новембар 2018.), „Загреб“ (фебруар 2019.), „Бока“ (мај 2019.), „Колор Прес Група“ у сарадњи са општином Врњачка Бања уз подршку Туристичке организације Врњачка Бања и хотелијера, лансирала је 11. број из ове едиције – „Хело! Травел: Врњачка Бања“.

 „Хело! Травел!“ је туристички „лајфстајл“ магазин који се бави једном дестинацијом и обрађује њену историју, славне личности које су ту боравиле, туристичке атракције, хотеле, ресторане, манифестације и фестивале, као и гастрономску понуду.

Ново издање овог луксузног магазина, посвећено је Врњачкој Бањи. У двојезичном, луксузном издању „Хело Травел“ магазина представљене су све лепоте Врњачке Бање,  комплетан туристички капацитет и културно историјски садржај који наше место пружа посетиоцима. На промоцији новог броја, 23. септембра у Х отелу „Фонтана“, о магазину „Хело“ говорио је Роберт Чобан, директор „Колор прес групе“ која магазин издаје под лиценцом шпанског бренда „Хола“, а присутне, међу којима је био и амбасадор Кипра, Констатинос Елиадес, поздравио је и председник општине Бобан Ђуровић.

Збир свих наслова којима је Врњачка Бања представљена у магазину „Хело“ може стати у синтагму „Магија српских Карлових Вари“.

С. Станојчић

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ

РУЖИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ published on

Представници 25 локалних самоуправа  завршили су обуку о правима деце у јединицама локалне самоуправе и управљању по мери детета.

Обука је спроведена у оквиру сарадње Министарства државне управе и локалне самоуправе и УНИЦЕФ-а са циљем да се побољшају капацитети локалних самоуправа за остваривање права детета у складу са Конвенцијом о правима детета. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је завршници обуке за представнике локалних самоуправа.

Према његовим речима, права детета су данас много боља него пре деценију. Осврћући се на обуку чиновника у градским управама у Србији који се баве правима детета, Ружић је рекао да је реч о почетку системске реформе.

Стање је боље него што је било ранијих година, па и деценија.

– Желео бих да истакнем да је ово само први корак како би унапредили институционалну оспособљеност локалних управа да се на прави и адекватан начин баве тим питањем. Овај пилот пројекат је укључио 25 јединица локалних самоуправа, а у Србији их има скоро 180. Мислим да ће они бити амбасадори и промотери једне квалитетне обуке, изјавио је Ружић

Директорка Уницефа у Србији, Ређина де Доминићис заједно са министром Ружићем доделила је сертификате полазницима обуке.

– Дечја права су незавршен посао свуда у свету. Зато треба константну пажњу посветити овој теми. Доста деце у Србији постоји и међу ромском популацијом, али мислим да имамо веома добру реформу. Она се посебно односи на образовање у школама и примењује се на различите узрасте. Сматрам да је то кључ успеха, рекла је директорка Уницефа у Србији.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је обезбедило да област права детета буде обухваћена акредитованим програмом континуираног стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе, што је велики напредак у односу на претходни период у коме ова област није била препозната у систему.

Запослени у свим јединицама локалне самоуправе ће имати могућност и обавезу да у континуитету унапређују знања и вештине у овој области како би препознали и заштитили права деце и како би у развојне политике уграђивали механизме за њихово остварење.

С. Станојчић

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“

ПРОЈЕКАТ „ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОСПОСОБЉАВАЊА МЛАДИХ“ published on

Спроводи: Општина Врњачка Бања

 Финансира: Министарство омладине и спорта Републике Србије

Канцеларија за младе Општине Врњачка Бања на Јавном конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу аплицирала је са пројектом „Програм стручног оспособљавања младих“. На Дан младих, 12. августа, у Министарству омладине и спорта одржана је свечана церемонија и званично је потписан уговор о реализацији овог пројекта у који је Министарство уложило 2,4 милиона динара, док је учешће врњачке Општине 214.750 динара.

Састанак пројектног тима везан за потписивање уговора са приватним послодавцима и партнерима који ће реализовати обуке одржан је 16. августа у Великој сали СО. Радно председништво чинили су: Иван Џатић,заменик председника општине, Иван Радовић, председник СО В. Бања и Марија Рајковић Ћосић и Сања Цветковић испред Канцеларије за младе.

Програм стручног оспособљавања младих представља континуирану програмску активност за стицање знања, вештина и компетенција за самостално обављање послова и радних задатака младих незапослених без радног искуства. Пројекат представља едукацију младих за различита занимања и за самостално обављање посла са циљем да код младих пробуди предузетнички дух. Едуковаће се четрдесеторо младих који ће завршити стручне курсеве. Након полагања стећи ће лиценциране сертификате који ће допринети бољем позиционирању њихове стручне спреме код приватног послодавца. Реализација овог пројекта подстакнуће младе на самозапошљавање и успешност у пословању кроз примену новостечених знања у приватном сектору као и у покретању сопственог бизниса.

Циљна група у оквиру пројекта су млади од 18 до 30 година који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Биће им омогућено стручно оспособљавање за козметичаре, фризере, масере, собарице, куваре и бармене, а сви полазници ће захваљујући партнеру на пројекту, Академији Oxford, похађати и курсеве енглеског, а 10 полазника курс немачког језика.

Стручна пракса ће се реализовати у хотелима „Цептер“, „Фонтана“, „Соларис“ и СБ „Меркур“, као и у фризерским салонима „Данијела Кутић“ и Јелица Шљивић“ и у козметичким салонима „Ана nails“ и „Тања“.

– Главни циљ овог пројекта је да заједничким снагама помогнемо младима да кроз едукације и додатна знања повећају своју квалификованост и да им олакшамо запошљавање код приватног послодавца, поручују Сања Цветковић и Марија Рајковић Ћосић у име Канцеларије за младе.

– Задовољство ми је што имам прилику да видим да су се у овај пројекат укључиле реномиране компаније, као и фризерски и козметички салони. У односу на 2017. годину дошло је до мале промене у односу на области, а то је последица развоја Врњачке Бање у последње две године који се тиче хотелских комплекса. За четири месеца, колико траје обука, хотелијери ће скенирати одређене људе и они који покажу квалитет добиће прилику да остану да раде.

Подсетио бих да је 2012. године, по преузимању руковођења Општином, општински буџет био 570 милиона, а 2018. године 1.120 милиона динара. Боравишна такса била је 19 милиона 2012, а прошле године 44 милиона. У односу на прошлу годину, 3.9 милиона имамо више ове године, што значи да ћемо достићи 50 милиона, а наш циљ је да до 2020. године када се сви хотели у пуном капацитету укључе, та цифра буде 70 милиона динара. На добром смо путу, поставили смо добре темеље, рекао је Иван Џатић, заменик председника општине.

Ана Топаловић, у име Академије Oxford, рекла је да је ово шанса за младе да кроз неформално образовање стекну нова знања и вештине и тиме побољшају своју конурентност на Тржишту рада.

М.Ст.Ј.

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа

Богат програм Фестивала филмског сценарија почиње 13. августа published on

На 43. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врањачкој Бањи, до 17. августа у такмичарском програму биће приказано 14 филмова.

За награде ће се такмичити филмови Краљ Петар Први по сценарију Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића, у режији Ристовског, који ће и отворити фестивал, Делиријум тременс Горана Марковића, О животу и о смрти Предрага Перишића у режији Предрага Велиновића, Пси умиру сами Николе Петровића и Александра Саше Радојевића.

У конкуренцији су и Шавови према сценарију Елме Татарагић и у режији Мирослава Терзића, Режи Драгана Николића, у режији Косте Ђорђевића, Јужни ветар Милоша Аврамовића и Петра Михајловића у режији Аврамовића, Злогоње по сценарију Марка Манојловића и Милоша Кречковића у режији Рашка Миљковића, Ајвар Ане Марие Роси и Маје Тодоровић, у режији Роси, Четири руже по сценарију Балше Лабовића и Василија Никитовића у режији Никитовића, Терет Огњена Главонића, Такси блуз Марка Бацковића и Марка Јоцића, у режији Мирослава Стаматова и Пијавице за који су сценарио написали Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић, а режирао Маринковић.

У жирију су Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић, лауреати Фестивала филмског сценарија, и Милан Никодијевић, некадашњи директор фестивала.

Ван конкуренције 17. августа ће бити приказан филм Године у (в)етруДанета Станојчића, а у оквиру постфестивалског програма, 18. и 19. августа Балканска међа Андреја Волгина, Између дана и ноћи Андра Мартиновића и Која је ово држава Винка Брешана.

У оквиру Фестивала биће одржана и Школа драматургије „Слободан Стојановић“ коју ће водити Иван Велисављевић. Затим ће уз учешће Слободана Шијана и пројекцију његовог филма Ко то тамо пева бити обележено 70 година Југословенске кинотеке. Биће представљена и књига Милена Дравић или кључ снова Аните Панић и О животу и о смрти Предрага Перишића и организован симпозијум „ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања“.

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН published on

У Врњачкој Бањи, у потесу „Дубоки поток“, 3. августа 2019. свечано су уручени кључеви 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је трошкове комуналне инфраструктуре и земљишта покрила Општина Врњачка Бања.

Трећег августа код новоизграђених стамбених зграда приређена је свечаност предаје кључева корисницима. Овом догађају присуствовали су Ивица Дачић, први председник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне ингеренције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Штефен Худолин, представник Делегације Европске уније у Србији, Ханс Ф. Шодер, представник УНХЦЕР-а и в.д. сталног координатора УН у Србији, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јуавном сектору д.о.о. Београд, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Први се скупу обратио Ивица Дачић.

– Имплементација пројекта Регионалног  стамбеног програма је увелико у току, сада већ на недељном нивоу имам част и велико задовољство да учествујем у свечаној додели кључева породицама које су после више од двадесет година, од краја ратова на простору бивше Југославије, добиле прилику за трајно збрињавање у Републици Србији. Захваљујући овом програму већ смо уселили 3.800 породица, а очекујемо за две до три године да ово питање у потпуности буде решено. Отварањем врата свог новог пребивалишта, створила се могућност да се затворе врата тешким сећањима на прогон са огњишта, губитке најдражих, свим страдањима, рекао је између осталог Дачић.

У свом обраћању, Бобан Ђуровић захвалио се свима који су узели учешћа у овој свечаности као и будућим власницима станова и посебно представницима УНХЦР –а и Комесаријата за избеглице. И до сада су решавана стамбена питања избеглих и прогнаних лица. Откупљено је преко 40 сеоских домаћинстава и тако збринуто исто толико избегличких породица, такође су додељивани кредити за оне који су своје станове или куће сами опремали. Већ на јесен ми крећемо са новим циклусом градње и надамо се да ће ово питање бити коначно решено. На овим пословима радио је Иван Радовић, председник Скупштине општине. Локална самоуправа је за реализацију овог пројекта, грађевинско земљиште и прикључке за воду и електричну струју определила 30 милиона динара.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић исказао је да осећа бол почетком сваког масеца августа када се присећа избегличких колона и страхота који је српски народ преживео. Констатовао је и да избеглице нису ничим заслужиле да доживе страхоте које су их задесиле. Захвалио се првом потпредсднику Владе и свим учесницима у РСП као и локалној самоуправи која је од почетка имала слуха за невоље избеглица.

– Врњачка Бања је једна од оних општина које су деведесетих година примиле велики број избеглица, у њој су била три колективна центра и међу првима је баш у овој општини почело са стамбеним збрињавањем најугроженијих избегличких породица, рекао је Цуцић и пожелео свим корисницима дуг и срећан живот у новим домовима.

Угледни званичници су потом уручили кључеве, а испред корисника се захвалила Јадранка Калањ (1964) која ће са породицом свога сина живети у једном од 20 станова.

– Поштовани представници Комесаријата за избеглице, поштовани председниче Општине и председниче Скупштине општине Врњачка Бања дозволите ми да се у име свих нас који данас добијамо кључеве и свима који су нам омогућили да добијемо свој кров над главом, искрено и од срца захвалим. Ја сам једна од 250.000 избеглица, из Бенковца. Данас се за нас живот наставља својим током. Имам сина који је имао непуну годину када смо кренули пут Србије. Завршио је Филозофски факултет, оженио се, а прошле године сам добила унука Алексеја, који  је највећа радост нашој породици и у нашим животима. Још једном се захваљујем свима, јер сте нам створили прилику за нове почетке, рекла је Јадранка Калањ, професорка српског језика запослена у ОШ „Попински борци“.

Уследило је свечано пресецање врпце, а потом и обилазак стана бр. 2 породице Предрага Нишевића.

M.В.

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ПОСЕТИ ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Поводом успешне реализације пројекта „Veni, vidi, Vrnjci“, финансираног од стране Министарства културе и информисања, Врњачку Бању јуче је посетио Министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Србија не би требало да буде организам са великом главом која се зове Београд у коме се дешава већина културних догађаја, док остатак земље убедљиво каска. Дух културе мора да прожима сваки кутак наше земље. Ми смо у истом чамцу, са истим веслима и идемо у истом правцу“, рекао је Вукосављевић.

Током посете, министар је одржао низ састанака са челницима општине и директорма установа културе током којих је упознат са резултатима пројектних активности које је Министраство подржало са десет милона динара у оквиру конкурса „Градови у фокусу 2018“.

Захваљујући средствима Министарства  и локалне самоуправе оплемењујемо оно што су наши преци оставили нама, а ми желимо да то одржимо на високом нивоу како би оставили будућим генерацијама.“ рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић који је том приликом похвалио политику Министраства која кроз конкурс „Градови у фокусу“ помаже финансирање капиталних пројеката у култури широм Србије.

На овај начин, оживљава се историјат Србије, историјат Врњачке Бање и даје се на значају пројектима који доприносе имиџу наше општине“, додао је он, подсећајући да то ранијих година није био случај.

   У оквиру посете Вукосављевић је обишао Народну библиотеку „Др Душан Радић“ као и Замак културе „Белимарковић“ историјски и културни споменик Врњачке Бање у оквиру кога се налази Завичајни музеј са сталном поставком, а представљена му је и скулптура „Кентаур“, настала као део активности током пројекта.

  „Што више улажемо у културу, то више улажемо не само у опстанак на историјској сцени већ и у свој узгон и узлет на панорами културних догађаја на Балкану и у Европи. Без културе, на дуже стазе, појединци и друштва не могу да издрже трку са историјом“, закључио је министар.

Б.Марковић

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ

ЛЕПА БРЕНА, МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ, ДЕЈАН ПЕТРОВИЋ & БИГ БЕНД, ИВАНА СЕЛАКОВ И МНОГИ ДРУГИ НА ВРЊАЧКОМ КАРНЕВАЛУ published on

Од 7. до 14. јула у Врњачкој Бањи одржаће се 15. Међународни Врњачки карневал и очекује се око 350.000 домаћих и страних посетилаца који ће осам дана уживати у богатом забавном програму.

Врњачки карневал заузима значајно место у календару светских карневалских дешавања и уз Гучу и Егзит, највећа је туристичка манифестација у Србији. На Карневалу ће бити више од 70 различитих дешавања, а предвиђени су концерти Лепе Брене, Марије Шерифовић, Дејана Петровића & Биг бенда, Иване Селаков, групе Валентино, Љубе Станковића, и многих других. Очекује се и долазак ватрених Бразилки из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу. Дечија поворка је на програму 10. јула, док ће Велика међународна поворка бити у суботу, 13. јула. Ове године очекује се преко 2.000 учесника поворке који долазе са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Северне Македоније, Румуније, Бугарске… Комплетан програм карневла је објављен и можете га наћи на следећем линку : http://www.vrnjackikarneval.rs/pages/program.html

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“ published on

Осми Business International Summit „BIST 2019“ одржан је од 21. до 23. јуна у Хотелу „Фонтана“.

У оквиру догађаја одржана је 8. Међународна научна конференција о туризму „BIST 2019“, као и „Гегула“ Сајам туризма, хране и пића на локацији код Моста љубави ка Хотелу „Фонтана“, Grand Prix Business Summitа 2019. – уручење престижног признања појединцима и институцијама за допринос развоју Србије и региона и Куп Врњачке Бање 2019, национално такмичење за најбољу ракију и вино.

Самит је окупио преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области привреде, пољопривреде, туризма и угоститељства. Генерални покровитељи Конференције су Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије – сектор за туризам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Званични партнер је Општина Лопаре, Република Српска (БиХ). Покровитељи су: Привредна Комора Србије, Кинолошки Савез Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Град Краљево, Општина Трстеник и туристичке организације Општине Врњачка Бања, Општине Трстеник и Града Краљева.

Свечано отварање водили су Иван Голушин, Радио телевизија Пинк и Миша Ћирић, Diaspora group Београд, Москва, Америка.

Према речима Милана Јовичића, менаџера „BIST-а 2019“,  циљ ове манифестације је да се кроз четири програмске целине, мултидисциплинарним приступом и на јединствен начин представе бизнис, традиционалне, научне, културне, историјске и људске вредности, као и нове могућности и идеје за пословање.

Поздравне речи упутила је Марија Јовичић, председница Организационог одбора „BIST 2019“. Она је поздравила госте из Републике Српске, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, као и представнике локалних самоуправа Републике Србије, привреднике, научне раднике. „Ми као организатори не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут јесте пут снаге, пут знања и коначно, пут успеха“, рекла је М. Јовичић.

Присутнима су се обратили: Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Града Краљева, а потом и академик, проф. др Митар Лутовац (Балкански научни центар Руске академије природних наука Београд), академик, проф. др Славко Каравидић, емеритус Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Божана Пантовић, председница Удружења пословних жена „ Илинка Илић“ у Краљеву, Едита Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе, Зоран Љуботиња из Туристичке организације Зрењанина, др Љиљана Милошевић из Министарства здравља Р. Србије, доц. др Дејан Којић, проректор за научно-истраживачки рад на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци и Срећко Илић, заменик начелника општине Лопаре, Република Српска.

Манифестацију је отворио Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

– У име града домаћина позивам све вас који учествујете у радном делу и који ћете разменити искуства, говорити о иновацијама, давати нове предлоге, извлачити закључке из свега тога, да поред тога и обиђете Врњачку Бању, поготово они који су први пут овде, али и они који су посећивали Бању, јер ми из године у годину стварамо нове иновације, нове површине уређујемо, отварамо нове хотеле. Скоро смо отворили нови хотел са пет звездица,  један од драгуља не само Врњачке Бање већ и Србије. И заиста, В. Бања иде у корак са модерним туризмом. Једна је од девет чланица Европских римских бања.Туризам спаја људе, туризам даје општу слику о једној нацији. Најбоља слика ће бити кад страни гост дође у туристички центар као што је В. Бања и понесе лепе утиске и када о Србији говори у суперлативу. Србија улагањем кроз туризам улаже у приходну страну буџета. Општина В. Бања је 2012. године имала буџет 5 милиона евра, данас има 10 милиона евра, управо због улагања локалне самоуправе, али и државе  у туризам.

Ја желим да похвалим ентузијазам оних који на овакав начин организују скупове. Није лако окупити све вас, еминентне, који сте говорили пре мене, вас који ћете имати своја предавања наредних пар дана. Није лако направити добар програм који ће заинтересовати сваки пут све ширу и ширу клијентелу која ће бити присутна, а сами говорници су углавном у хвалоспеву говорили о Самиту, о породици Јовичић, о људима који раде, а ја знам да су људи од ентузијазма најбитнији овом друштву и најбољи и ја такве сараднике и волим, рекао је Ђуровић отварајући Самит.

Уследило је свечано уручење Grand Prix Business Summitа 2019 лауреатима.

Доц. др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора и руководилац Службе медијских услуга РТС-а била је модератор предавања „Нови медији и примена дигиталног маркетинга у туризму“. На тему „Туризам – регионална перспектива или кад може да буде видљив „туристички бум“ Србије и региона“  говорио је академик проф. др Славко Каравидић, уз бројне панелисте. „Држава и мали бизнис“ (Фондови ЕУ и актуелни национални програми) тема су чији су модератори били доц. др Срећко Бачевић, Алфа БК Универзитат, Београд и Александар Шароњић, директор Регионалне развојне агенције Расинског округа Крушевац. Академик проф. др Раде Биочанин , научни саветник Европског дефендолошког центра и експерт за еколошку безбедност и проф. др Селим Шаћировић са Природно математичког факултета у Нишу говорили су о „Заштити природе у концепту развоја туризма и тематским парковима“.

Последњи панел Самита био је „Формирање рурално-туристичке дестинације кроз умрежавање“ а модератори су били доц. др Срећко Бачевић и доц. др Саша Степанов, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, БАС ад Београд.

Три сајамска дана у Врњачкој Бањи и научне конференције и презентације и уоквирио је богат културно уметнички програм.

М.Ст.Ј.

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ

УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ published on

Припадници Министарства унутрашњих послова Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), из Новог Сада

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Д. М. (1978) из Нове Пазове, Д. Т. (1974) и Г. Ђ. (1968), обојица из Новог Сада, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара у обављању привредне делатности. Сумња се да је Д. М. у договору са Д. Т. и Г. Ђ, током 2018. и 2019. године, на подручју Бајине Баште, Новог Сада и Врњачке Бање, лажним представљањем да је одговорно лице привредних друштава из Сомбора, Београда и Новог Сада, правио лажне мејл адресе са подацима наведених фирми.

Након тога је, како се сумња, слањем понуда са мејлова који су направљени за поручивање робе од различитих привредних друштава, доводио у заблуду одговорна лица оштећених фирми, за шта је након постигнутог договора ангажовао транспорт поручене робе и њену продају различитим лицима за готов новац, чиме  је себи и другим осумњиченима прибавио противправну имовинску корист у износу  од 5.697.847 динара.

Такође, полиција је претресом  станова осумњичених Д. Т. и Г. Ђ. нашла мању количину кокаина, због чега им се ставља на терет да су извршили кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

М.Ст.Ј.

МОРАВСКИ КОРИДОР

МОРАВСКИ КОРИДОР published on

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ, САСТАЛА СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЗАТИ МОРАВСКИ КОРИДОР

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак на тему изградње Моравског коридора од Појата до Прељине са градоначелницима и председницима општина кроз које ће овај ауто-пут пролазити, као и са представницима компанија и института који учествују у пројектовању и будућој изградњи коридора.

Михајловићева је истакла да је Моравски коридор од изузетног значаја за Србију, јер ће повезати централни део земље са коридорима 10 и 11 и допринети привредном развоју и квалитетнијем животу грађана.

„Министарство које водим је ваш центар за овај пројекат. Ту смо да вам пружимо потребну помоћ и подршку како бисмо на време завршили све припремне радове, пре свега око експропријације парцела, да би изградња Моравског коридора почела у јуну ове године“, истакла је министарка Михајловић.

Она је додала да ове године креће реализација великих инфраструктурних пројеката и да очекује од свих јавних предузећа и компанија из ресора да дају свој максимум у раду. За изградњу Моравског коридора, односно ауто-пута од Појата до Прељине, дугог 110 километара, потпредседница Владе потписала је у октобру прошле године Меморандум о разумевању и сарадњи са конзорцијумом компанија „Бехтел“ и „Енка“. Процењена вредност радова је око 800 милиона евра. Састанку су присуствовали  градоначелници Чачка, Краљева и Крушевца, председници општина Врњачка Бања, Трстеник и Ћићевац, директор ЈП „Путеви Србије“, представници „Коридора Србије“, ЦИП-а, Института за путеве, Републичког геодетског завода и Института „Јарослав Черни“.

Виолета Костић

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК

ОБЈЕКТИ ДУБОКИ ПОТОК published on

ОБИЛАЗАК СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА У ДУБОКОМ ПОТОКУ

УСЕЉЕЊЕ ПЛАНИРАНО У АПРИЛУ

Представник Банке за развој Савета Европе, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, пројектни инжењер из EPTISA-e и представници Општине обишли су 11. марта објекте који су изграђени у Врњачкој Бањи за потребе решавања стамбених проблема избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Дубоком потоку, у Жичкој улици. Објекти су у завршној фази и усељење се планира у априлу.

– Шеснаест станова потпуно је опремљено, комунално и инфраструктурно снабдевени су са свим неопходним условима да могу да се пусте у промет, а за трећу зграду потребно је десетак дана, према нашем динамичком плану, да радови буду завршени. Оно што ће остати као посао у наредном периоду јесте прикључење на канализацију ове две зграде и партерно уређење комплетног простора између ових зграда. Данас је договорено са представницима ЕПС-а да заврше трафо-станицу и прикључење струје за станове. Карактеристично је да су две зграде са по осам станова мањих површина који су конкурсом додељени, а да је трећа зграда са четири стамбене јединице већих површина за избегла и расељена лица са вишечланим породицама.

Овде се прича не завршава. Ми очекујемо да овај пројекат успешно завршимо када се уселе лица, када добију кључеве од станова, а то ће бити у априлу месецу. Након тога креће апликација за другу фазу, за још 20 станова који ће се радити такође на овој локацији где се инфраструктурни прикључци прилагођавају потребама тих будућих станова. Очекујемо да ћемо добити тај пројекат и да ће по истом принципу бити финансиран, као и да ћемо са радовима почети септембра или октобра.

Ја овом приликом морам да похвалим и рад људи и читавог тима који су радили да међу првима у Србији добијемо овај донаторски поклон који је, пре свега, у интересу наших грађана, наших расељених лица. Пре свега бих поменуо Комесаријат за избегла и расељена лица у оквиру јединице локалне самоуправе, председника СО Ивана Радовића који је такође део тог тима, општинске службе које су учествовале у раду, ЕПС који је дао свој допринос, „Белимарковац“ и Општинску стамбену агенцију са одређеним управама из Општинске управе, јер, заиста, требало је ургентно брзо одрадити пројекат, спремити локацију, привести је намени и добити средства. Општина је више пута похваљена од стране Комесаријата за избегла и расељена лица као једна од најагилнијих општина која је у сваком моменту све што је постојало од средстава успела да повуче у првом налету и да реализује. Неколико кућа, сеоских домаћинстава је у овој и прошлој години локална самоуправа купила за избегла и расељена лица, рекао нам је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

ОПШТИНСКА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

ОПШТИНСКА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА published on

Реализован овогодишњи конкурс за субвенције у пољопривредној производњи

Субвенције пољопривредницима са територије Општине Врњачка Бања и уговори о подстицају, већ други пут се додељују као помоћ пољопривредним газдинствима за инвестиције. Из овогодишњег буџета издвојено је 1. 900 000 динара за субвенционисање пољопривредне производње, а први део средстава је 14. октобра, кроз уговоре расподељен за 74 пољопривредника. У сали СО Врњачка Бања, 4. новембра је председник Општине Бобан Ђуровић уручио уговоре о подстицајима осталим пољопривредницима који су конкурисали и напоменуо да је за следећу годину планирано три пута више средстава у буџету за ове намене.

У структури поделе средстава убудуће, већи проценат учешћа даће се женама које су носиоци пољопривредних газдинстава. У следећим доделама подстицаја, биће могућности, поред проширења одређених капацитета у производњи и за проширење инфраструктурних капацитета, што није било могуће у досадашњим конкурсима. Ђуровић је посебно истакао да се  људи из стручних тела за пољопривреду труде да приближе свима који се баве делатношћу, иновације у овој области, кроз едукацију и предавања еминентних стручњака.

Председник Општине је позвао све власнике пољопривредних газдинстава да већ од наредног фебруара буду спремни да конкуришу за подстицаје и препоручио, обзиром да је то и званична стратегија Министарства пољопривреде, да сви, а посебно они који се баве озбиљнијом повртарском производњом, осигурају своје засаде. Жарко Марковић из општинског стручног саветодавног тела за област пољопривреде , замолио је пољопривреднике да испитају квалитет и структуру својих земљишта јер је Општина финансирала анализу 400 узорака пољопривредне земље, што ће сигурно много значити у будућој производњи. Анализом земљишта  знаће се шта јој је потребно, какво је тренутно стање, шта је најбоље садити и како ђубрити.

С.Станојчић

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗВРСНОСТ У ХОТЕЛСКОЈ ИНДУСТРИЈИ

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗВРСНОСТ У ХОТЕЛСКОЈ ИНДУСТРИЈИ published on

ВРЊАЧКА БАЊА WELLNESS ДЕСТИНАЦИЈА 2019. 

Признање Амбасадори добре услуге установила је Редакција часописа Туристички Свет (у саставу Kомпаније ALCO Group), 2006. године, с идејом да добрим примерима из праксе охрабрује друге на раст и позитивне промене. Под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, додељује се већ више од деценије најуспешнијима у хотелској индустрији, туризму и пратећој привреди у Србији за: искорак у освајању и одбрани квалитета производа и услуга, њихово унапређење, иновативност, постављање нових стандарда и профитабилнијих концепата, као и за изузетне пословне резултате у текућој години.

Захваљујући кредибилитету редакције која га додељује, високом покровитељству, угледним члановима петочланог стручног жирија (др Олгица Миљковић – Туристичка организација Србије, Владан Вешковић – Удружење бања Србије,  др Љиљана Косар – професор београддског Универзитета, Пеђа Филиповић – Wellness академија Пеђа Филиповић и Љиљана Реброња – Редакција часописа Туристички Свет), као и репрезентативним добитницима, признање Амбасадори добре услуге постало је једно од најпрестижнијих у Србији, јединствено у региону. Овај својеврсни „Оскар хотелијерства“ за изврсност и успешност, који се додељује хотелским кућама и појединцима у више категорија, препознат је током времена као ексклузивна ознака квалитета, а његови лауреати – као узор ка којем се тежи!

– За ове топле и благотворне изворе знали су још у праисторији. Римљани су лечилиште довели до савршенства, а после вишевековне паузе због турске владавине бисер српског туризма понови је открио кнез Милош. У ову бању организовано се долази већ 150 година. Званично. А незванично и много дуже него што тврде писани подаци. Све озбиљнија и убрзана градитељска активност, оријентација ка квалитетним хотелима са све већим бројем звездица и обавезним wellness&spa садржајима, уз изражену бригу да се заштите природни фактори, пре свега термална бањска вода. За Wellness дестинацију године која поред своје комплетне туристичке понуде нуди и разнолик велнес и спа садржај у оквиру бројних хотела и спа центара награду је добила Врњачка Бања, рекао је Миша Ћирић представљајући Врњачку Бању као једног од Амбасадора добре услуге 2019. године.

Бобану Ђуровићу, председнику општине Врњачка Бања, награду је уручио Пеђа Филиповић, 9. новембра у Хотелу „Метропол Палас“ у Београду.

– Оно на шта сам посебно поносан то је што је Врњачка Бања поред велике експанзије изградње у последњих неколико година и хотела који су отворени, само у последње две године шест нових хотела, следеће године нова два хотела са пет звездица са богатим велнес и спа садржајима, али са сачуваним природним амбијентом што делегира Врњачку Бању као посебну туристичку дестинацију не само у Србији већ и шире. Наравно, да није вас, да није Туристичког света, да није оних који се баве туризмом, који реализују овакве скупове, који додељују овакве награде, надам се најбољима, из године у годину, туризам не би био на овако високој ноти, признању као што је сада у Србији и ја сам као дугогодишњи градоначелник, последњих осам година покушавао управо са г-ђом Натом Ћирић, са г-ђом Реброњом и са многим другима да се борим да покажем колико је туризам битна грана у Србији и колико повлачи све друге привредне гране, колико туризам даје одрживост и трајност у приходима локалних самоуправа, приходима Републике и захвалан сам што сте у овим тешким временима кад туризам није имао тако значајно место у свеобухватном привредном животу, рекао је Бобан Ђуровић.

М.Ст.Ј.

АЛЕКСАНДРА У СВОМ ПОВРАТНИЧКОМ НАСТУПУ ОСВОЈИЛА МЕДАЉУ

АЛЕКСАНДРА У СВОМ ПОВРАТНИЧКОМ НАСТУПУ ОСВОЈИЛА МЕДАЉУ published on

Сви који су се озбиљно бавили неким спортом или макар разумеју изазове које пред учеснике ставља такмичарски спорт знају колико је тешко вратити се након дуге паузе. Уз стручни тренинг прослављене шампионке Весне Буђелан то је након више од десет година одсуствовања са такмичарске сцене, али и од регуларног и озбиљног тренинга пошло за руком чланици бодибилдинг и фитнесс клуба Весна Буђелан, Александри Цветковић.

Ми који деценијама пратимо дешавања у нашем бодибилдингу и фитнесу сећамо се Александре и њених успеха, када је као чланица репрезентације Србије и Црне Горе освојила сребрну медаљу на Балканском првенству у боди фитнес-у сада већ давне 2006. године. Било је ту још одличја, првог места у Србији и неколико сребрних медаља, а онда је Александра одлучила да се посвети школовању и прекине са такмичарским наступима, а убрзо затим и са озбиљнијим тренингом.

Упркос томе, жеља да вежба се у једном тренутку вратила, и након пар месеци рекреационог тренинга у договору са Весном, Александра је почела припреме зе повратак на сцену. Након 5 месеци припрема уследио је први тест на купу у граду бакра, Бору, на традиционално добро посећеном и квалитетном интернационалном такмичењу.

Труд и стручно знање су уродили плодом тако да се Врњчани могу поносити са још једном успешном такмичарком. Александра је у свом повратничком наступу, 6. октобра ове године освојила бронзану медаљу, овај пут у категорији бикини фитнес до 166 cm.

„ Мислим да је свима и гледаоцима у Сали Музичке школе у којој је такмичење одржано и такмичарима који су се сетили мојих наступа једнако као и мени драго што сам се вратила овом спорту. Захвалност дугујем тренеру, Весни Буђелан, и члановима клуба за који поново наступам на подршци. Надам се да ћу их и у будућности учинити поносним и дати својим суграђанима разлог за радост,“ – поручила је Александра Цветковић.

Предраг Николовски

ДИВА ТУРИЗМА СРБИЈЕ – САЊА БАБОВИЋ

ДИВА ТУРИЗМА СРБИЈЕ – САЊА БАБОВИЋ published on

Под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Општине Врњачка Бања, а у организацији Удружења „Дива туризма“, у Кристалној сали Хотела „Цептер“ 8. новембра, одржан је избор за Омнитус Диву туризма Србије.

Уз своју лепоту, 15 девојака представило је исто толико туристичких дестинација Србије уз етно звук краја из ког долазе. Током четири изласка девојке су се представиле у моделима Драгане Мијатовић-Пејовић, Наташе Жупац, Милице Јовановић и Светлане Цеце Вуковић. Према речима Марине Ђорђевић, организаторке овог такмичења, једна дива поред спољашње лепоте мора поседовати и унутрашњу лепоту, пленити харизмом, али исто тако добро говорити стране језике.

„Пред нашом Омнитус Дива туризмом Србије је пут у главни град Камбоџе на светско такмичење Мис туризам Интернешнал, које ће бити одржано од 1-16. децембра 2019. године. На том такмичењу Дива туризма Србије имаће прилику да представи туристичке и природне потенцијале Србије, док ће и друге финаликиње имати прилику да се појаве на неком од 10 светских такмичења за које Удружење Дива туризма поседује лиценцу“, рекла је Марина Ђорђевић.

Жири у ком су биле јавне личности из света туризма, културе, моде, привреде и политике изабрао је да Омнитус Дива туризма Србије 2019, буде Сања Бабовић.

„Долазим из Чачка, а већ четири године живим и радим у Врњачкој Бањи. Студент сам на мастер студијама Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, док сам од недавно и део тима Хотела „Соларис“. Верујем да ћу на избору у Камбоџи на најбољи начин представити лепоте Србије, Чачка, али и Врњачке Бање коју већ сматрам својом“, рекла је победица такмичења Омнитус Дива туризма Србије.

Лента друге пратиље одлуком жирија припала је Теодори Веселиновић из Трстеника, док је Ана Миленковић из Врњачке Бање понела ленту друге пратиље.

С.У

ИЗЛОЖБА „АКАТИСТ ВЕЧНОМ“

ИЗЛОЖБА „АКАТИСТ ВЕЧНОМ“ published on

Црквена уметност, исказана применом различитих техника као што су иконопис,мозаик, дуборез, калиграфија, скулптура, клесање у камену, представљена је постављањем изложбе уметничке групе „Акатист вечном“ 9. новембра у Замку културе.

Окупљене око исте идеје, уметнике ове групе која је оформљена 2012. године, у стварању својих дела водила је естетика византијске уметности и критеријуми, настали из иконографских правила. Уметници и конзерватори, своје опредељење за очување културне баштине, доживљавају као моралну дужност, учествују и воде значајне рестаураторске и конзерваторске пројекте, како на пољу конзервације фресака, икона и скулптура, тако и дела из ризница музеја и завода за заштиту споменика културе. Својим изузетним залагањем и конзерваторским принципима, активно доприносе очувању уметничког блага многих манастира и цркава. Следивши пут да је „уметност створена за похвалу Узвишеном“, уметничка група „Акатист вечном“, своја дела сажима у јединствену молитву благодарности и ствара свој препознатљив стил, у славу Господа. „Акатист вечном“ је осмишљена као путујућа изложба, отворена за прихватање нових аутора и нових уметничких приступа који доприносе развоју црквене уметности. Групу чине дипл. сликар рестауратор Маја Вујашанин, мр Биљана Шипетић, сликар рестауратор, дипл. калиграф Весна Станисављевић, дипл. вајар Ристо Михић, и дипл. вајар Александар Милутиновић. По мишљењу Љиљане Суботић, историчарке уметности, основна инспирација овим уметницима су дела опште културне баштине са чврстим ослонцем на средњовековну уметност.

Отварању изложбе претходио је наступ етно групе „Руно“.

Изложбену поставку отворио је свештеник, протојереј Радош Младеновић, који је са аспекта свог богослужбеног искуства рекао да иконе нису тек декоративни предмет у цркви, већ жива бића која учествују у мистагогији богослужбенога простора. Њихова улога није, као што наша историја уметности двадесетог века одредила, да су иконе и фреске сликана јеванђеља, већ далеко надилазе тај појам. То су живи учесници у мистагогији силаска Духа Светога на дарове, којима се причешћује верни народ. Ту нема ранга по важности него је све у истој равни и све у служби слављења Бога.

Бројни поштоваоци и љубитељи црквене уметности, тог дана  најбоље су показали значај ове изложбе, која је трајала до 29. новембра у изложбеном простору на спрату Замка културе.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial