Skip to content

Document Header

НИКОЛА ТЕСЛА – НАСЛЕЂЕ ЈЕДНОГ НАРОДА

НИКОЛА ТЕСЛА – НАСЛЕЂЕ ЈЕДНОГ НАРОДА published on

У оквиру националне манифестације „Музеји за десет“, уз подршку Музеја Николе Тесле и Удружења за културу, науку и образовање „Никола Тесла“, трибина, одржана у Замку Белимарковић, 17. маја, омогућила је публици боље разумевање Теслиног дела, сто година од аутобиографије „Моји изуми“.

У томе су им помогли учесници, др Предраг Милосављевић, на тему „Мера и узвишеност: 120 година од истраживања у Колорадо Спрингсу“ и кустос Музеја Николе Тесле, Радомир Путник на тему „Теслино стваралаштво: идеје, дела и видици“, који је на крају трибине одржао презентацију реплика Теслиних експоната.

За Николу Теслу је везано и двоје људи који су живели у Врњачкој Бањи, један од њих је Стеван Чађевић, који је ишао у Будимпешту да позове највећег српског научника, 1892. године, након чега је Тесла боравио једини пут у Београду, а други је био Ђока П. Јовановић, лекар, који је испред Српског лекарског друштва одржао пригодан говор у присуству Николе Тесле.

– Често од наших западних суседа видимо да се отимају око његовог порекла, међутим, ја сам урадио цитате Николе Тесле, где он говори ко је и шта је. Он је практично човек који нас је увео у модерно доба, рекао је др Предраг Милосављевић.

У име Удружења „Млади математичар“ које је организатор ове трибине и манифестације „Мост математике“ под покровитељством Културног центра и Општине Врњачка Бања, посетиоце је поздравила Радица Каровић, речима да је математика наука која је у темељу сваке културе и сваке науке.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial