Skip to content

Document Header

НОВИ ПУТ КА КВАЛИФИКАЦИЈИ

НОВИ ПУТ КА КВАЛИФИКАЦИЈИ published on

У оквиру националног оквира квалификација и новина Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, током наредног периода у образовни систем биће уведен систем признавања претходног учења (ППУ). Реч је о поступку који омогућава да вештине и знања стечена кроз неформално образовање или вишегодишње радно искуство буду процењена, оцењена и потврђена добијањем јавне исправе о стеченој квалификацији.

Министарство просвете изабрало је 30 школа у Републици Србији из различитих подручја рада да „пилотира“ осам занимања, односно образовних профила за квалификације у оквиру система признавања претходног учења. Из подручја рада сектора угоститељства,трговине и туризма у систем ППУ укључено је занимање кувар. Само три школе у Србији узете су као пилот школе за овај образовни профил а то су школе у Чајетини, Нишу и Врњачкој Бањи.

„Наша школа ће захваљујући овом пројекту проширити  делатност признавањем претходног  учење.  Заинтересовани који су завршили било коју средњу школу или имају само основно образовање, могу да се обрате Угоститељско туристичкој школи у нашем месту за признавање претходног знања“ -појашњава Јелена Чеперковић Спасојевић, директорка УТШ са Домом ученика.

Оформљена комисија која ради у саставу представника школе и представника гране привреде везане за одређену делатност, прати портфолио ученика, њихов рад, едукацију, показана знања и вештине приликом обављања задатака и након тога испитује кандидате на завршном испиту.

Јелена Спасојевић

Тим за признавање претходног учења чине четири наставника куварства, секретар задужен за прикупљање потребне документације кандидата и један наставник опште образовних предмета.

Дописом Министарства просвете, обавештени смо да би наша два наставника куварства требало да развију програм за обуку кувара по систему који се разликује од класичног школског програма. Након развијања обуке, конкурисаћемо код Министарства за добијање звање „Јавно признат организатора активности“ (ЈПОА)  када процедурално постајемо школа која има могућност да обучава куваре који иако тај посао раде дуги низ година никада нису стекли диплому са којом могу да конкуришу на одређеним расписаним званичним конкурсима.

Ако се догоди да кандидат прикупи потребну документацију, али на испиту  не покаже адекватно знање, постоји могућност да степенује образовни профил-кувар на нижи степен као што је помоћни кувар када му школа издаје сертификат за стечено степеновано занимање. Постоји шанса да кандидат у неком наредном периоду покуша поново да стекне степен који му је потребан ако покаже стечено знање и искуство за образовни профил. На овај начин постоји могућност за даље образовање и напредовање заинтересованих кандидата“ -наводи директорка Спасојевић.

Наравно и ту постоје разлике у напредовању. Кандидати који имају само основну школу могу максимално да напредују за вредности свог сертификата и не могу се даље образовати, међутим уколико је кандидат завршио било коју средњу школу а добио сертификат кувара он може да настави своје даље школовање, и може уписати више струковне школе.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial