Skip to content

Document Header

НОВИНЕ У ПРОПИСИМА О РАДУ

НОВИНЕ У ПРОПИСИМА О РАДУ published on Нема коментара на НОВИНЕ У ПРОПИСИМА О РАДУ

Традиционално, већ 17 година „Глосаријум“ и редакција часописа „Избор судске праксе“ организују у Хотелу „Бреза“ два пута годишње, у априлу и октобру, стручна саветовања за правнике.propisi o radu vrnjacke novine

Традиционално, већ 17 година „Глосаријум“ и редакција часописа „Избор судске праксе“ организују у Хотелу „Бреза“ два пута годишње, у априлу и октобру, стручна саветовања за правнике. „Најназначајније новине у прописима о раду и по основу рада“ назив је саветовања које је организовано од 18. до 20. априла. Приликом отварања Саветовања 18. априла учеснике је поздравио Милан Жамац, директор Издавачког предузећа „Глосаријум“. Правници из привреде, управе и државних органа били су у прилици да се упознају са најактуелнијим темама везаних за прописе о раду. Предавања су одржали еминентни стручњаци и научни радници. Проф. др Зоран Ивошевић са Правног факултета Универзитета Унион говорио је о појму, режиму, врстама заснивању и новелирању радног односа, затим о заради, надокнади зараде и другим примањима, као и о престанку радног односа. О запошљавању странаца у Србији говорила је Љиљана Џувер, помоћник министра за рад, запошљавање и борачка питања, док је њен колега Зоран Лазић упознао учеснике Саветовања са новинама предвиђеним у Закону о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити. Судија Врховног касационог суда Снежана Андрејевић одржала је предавања о правном положају узбуњивача и о улози Врховног касационог суда у уједначавању судске праксе у радном праву. Директор Фонда солидарности Јаблан Обрадовић  говорио је о правима запослених пред Фондом солидарности. Адвокат Милан Ивошевић имао је излагања о радном односу на одређено време и о радном времену, одморима и одсуствима.  Заштита запослених на раду била је тематика којом се бавила Бисерка Живановић, судија Врховног касационог суда. Предавачи овог Саветовања били су и: Олга Вучковић Кићановић из Агенције за мирно решавање радних спорова, дипл. правник Гордана Вићентијевић, Гордана Ајншпилер Поповић, судија Врховног касационог суда, Горан Марковић из Инспектората за рад и проф. др Небојша Шаркић.

М.Ст.Ј.

Међународни дан толеранције- “Дискриминација у Србији”

У свету и Србији 16. новембра обележава се Међународни дан толеранције који је установљен ради истицања потребе за толеранцијом у друштву и указивања на негативне ефекте нетолеранције.Medjunar. dan tolerancije1

– Част ми је да у име Црвеног крста Врњачка Бања и у своје лично име отворим трибину, данас кад обележавамо Дан толеранције, са темом „Дискриминација у Србији“. Дискриминација се појављује све више у свету кроз све видове живота, а Србија по том питању, на жалост, не заостаје. Управо из тог разлога сматрам да је наш задатак да се боримо и укажемо на проблеме у времену у коме живимо, рекла је Ивана Радивојевић, професор историје, едукатор Црвеног крста, организатор трибине.

Присутним ученицима, основцима и гимназијалцима, обратила се Светлана Магделинић, професорка психологије и координатор UNESCO клуба, објашњавајући шта је дискриминација и колико може да буде опасна. Она је упозорила младе да увек треба да буду обазриви у доношењу мишљења о другим људима, да воде рачуна о стереотипима, хало ефекту, да избегну предрасуде које воде до дискриминације.medj.dan tolerancije

–Дискриминација може да се врши на разним основама. Може да се врши било где и било кад, а може да буде и намерна и ненамерна, рекла је Светлана Магделинић и напоменула да Гимназија сваке године обележава Дан толеранције.

– Невладина организација „Iuventa“ долази из Шапца. Нисмо из Врњачке Бање, али смо од свог оснивања 2009. године, све наше семинаре и међународне тренинге одржавали управо у Врњачкој Бањи. Захваљујући томе, велики број младих из В. Бање имао је прилику да учествује у програмима „Youth in action“ и „Erasmus +“. Главни циљеви су нам: промоција волонтерског рада, борба против стереотипа, предрасуда и дискриминације, промовисање толеранције… Радимо велике европске пројекте изградње капацитета младих и имамо партнере из готово свих европских држава. Тренутно завршавамо важан, оригиналан пројекат „Примена друштвених игара кроз интеррелигијски дијалог“. Омладинским радницима понудили смо један нови алат у борби против религијске дискриминације, рекла је Дијана Пушкар, координатор НВО „Iuventa“.

Сандра Богдановић, студент журналистике изнела је нека своја искуства везана за дискриминацију. Ученици Гимназије, чланови драмске секције коју води Андријана Радоњић, професорка српског језика, извели су скеч са темом дискриминације чији је текст написала гимназијалка Јана Милошевић. Завршница трибине припала је Катарини и Милици које су отпевале „Дај нам сунце“, као и игрању друштвених игара кроз интеррелигијски дијалог.

Током недеље у Гимназији, у оквиру завршног обележавања Дана толеранције, на великим одморима гимназијалци ће својим другарима изводити скеч о толеранцији, разговараће се о дискриминацији.

М.Ст.Ј.

 

Please follow and like us:
20

Please follow and like us:
20

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Primary Sidebar

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial