Skip to content

Document Header

Ново Село једно од најуспешнијих села Србије

Ново Село једно од најуспешнијих села Србије published on

Републичка комисија коју су формирали Културно просветна заједница Србије и удружење Завичај из Сремске Митровице обишла је у 2018. години 13 округа   оцењујући , по 40 – ти пут  достигнућа села у оквиру Сусрета села Србије. Сусрети села Србије    обухватили су 23 локалне  самоуправе са преко 150.000 сеоског живља.

Након полуфиналних приредби које су одржане у пет сеоских округа, у Елемиру код Зрењанина је 22. децембра  одржана финална приредба.

 У Елемиру,  селу које је проглашено за свеукупног победника Сусрета села Србије у 2018.години,  окупили су се представници локалних самоуправа, 22.најуспешнија села и 45 вредних појединаца који стварају у  селу и за село  у Србији.

Међу награђенима били су  министар пољопривреде Бранислав Недимовић,Новица Неговановић, као и  уредница култне емисије “Знање имање”. Достигнућа села вреднована су према броју становника у 4.категорије,  па је Ново Село у општини Врњачка Бања проглашено за најбоље у категорији села од 3 до 5 хиљада становника. Пехар и диплому примио је председник МЗ Ново Село Драган Лазаревић. 

Златна медаља намењена појединцу, сеоском прегаоцу, уручена је Жарку Марковићу из Новог Села за свеукупан допринос развоју и афирмацији села у Републици Србији,  а нарочито Новог Села које је познато по такмичењу орача, међународној сарадњи и Удружењу грађана “Новоселац”.

Награде су уручили чланови Комисије за оцену достигнућа, Живорад-Жика Ајдачић дугогодишњи председник КПЗ Србије и проф.др Миладин М. Шеварлић.

Највеће аплаузе на свечаној приредби измамио је врњачки културни бард Мића Живојиновић, који је поводом 100 година од Великог рата извео заповест војводе Мишића.

Мића Живојиновић

 На Међуокружним сусретима села у Адранима у конкуренцији су била 23села из 10 општина Централне Србије. За своје доприносе у развоју села из општине Врњачка Бања признања су уручена манифестацији „Гочки котлић“ из Станишинаца, Одбојкашком клубу „Грачац“ из Грачца за 70 година постојања,  те појединцима Живану Стаменчићу за целокупан допринос у развоју Подунаваца и Дејану Броћовићу, добротвору из Новог Села за несебичну помоћ у реализацији манифестације “Прва бразда” .

 Марко Сарамандић 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial