Skip to content

Document Header

О ГЛУМЦИМА КОЈИ СУ ВОЛЕЛИ БАЊУ

О ГЛУМЦИМА КОЈИ СУ ВОЛЕЛИ БАЊУ published on

Део парковских површина Врњачке Бање, поред новоизграђене цркве и наспрам Хотела „Фонтана“, према идејном решењу Општинске стамбене агенције, биће посвећен великанима српског глумишта.

– Око 14 стабала симболично ће подсећати на глумце који су преминули а били на неки начин везани за Врњачку Бању, а то су: Бата Стојковић, Бата Живојиновић, Павле Вујисић, Петар Краљ, Драган Николић, Љубиша Самарџић, Марко Николић, Милорад Мандић – Манда, Маринко Маџгаљ, Небојша Глоговац. Стицајем околности, морамо поред платана засађеног у част Драгана Николића, да засадимо питоми кестен Милени Дравић, затим нашем драгом комшији који је такође преминуо ове године, Воји Мирићу, засадићемо питоми багрем, за Предрага Ејдуса засадићемо граб, а Мира Бањац нас је замолила да засадимо јаблан, међутим то дрво је тешко наћи па ће највероватније то бити златни јавор. Више од тога неће се садити јер ће то бити једна заокружена целина и према мишљењу стручне јавности и Бањчана та парковска целина би требало да буде у облику филмске траке као и стаза између засађених стабала. Свако стабло ће бити обележено сликом и биографијом глумца, изјавио је Никола Џамић, творац идеје о „Глумачком парку“.

Манифестација „Дани Данила – Бате Стојковића“ која се ове године десети пут одржава у Врњачкој Бањи, пред Фестифала филмског сценарија, биће конципирана као резиме свих досадашњих под називом „А мене ако се сетe, сете се“.

– Све ове године, радили смо као организатори, Цица – Стана Симић и ја, али смо подршку увек имали од Општине Врњачка Бања, Културног центра и Туристичке организације. Један од наших највећих драмских писаца, Душан Ковачевић, отвориће ове године манифестацију у Амфитеатру „Бата Стојковић“, уз присуство Мире Бањац, Драгана Вујића – Вујкета, Цација Михајиловића, Љиљане Драгутиновић, Владе и Бајке, Батиних пријатеља. И ове године имаћемо чувени аутобус из филма „Ко то тамо пева“, заправо реплику аутобуса који ће бити у возном стању и користиће се за вожњу туриста по граду. Приредићемо и једно књижевно вече или јутро под називом „Сећање на глумце“, и то на мосту „Ко то тамо пева“, посвећеном филму, редитељу Слободану Шијану и сценаристи Душану Ковачевићу, a на Тргу културе биће изложено и више од 40 глумачких портрета. „Дани Данила – Бате Стојковића“, биће свечано отворени, десети јубиларни пут, а морам да споменем у овом контексту и Драгана Гагу Николића, који је до своје смрти долазио, захваљујући Специјалној болници „Меркур“ и био наш гост. Човек који је неприметно долазио у Врњачку Бању и неприметно одлазио. Њега нисмо ни смели да питамо али ни Миру Бањац да ли кошта и колико, што су нам посветили своје време и дошли да учествују у манифестацији. То би за њих била увреда, Драган Николић је увек долазио о свом трошку, говорио о Бати на манифестацији и неприметно одлазио. Ми се онда упитамо где је, па сазнамо да је отишао за Београд. Милена Дравић, једном је изјавила: „Хвала Врњачкој Бањи која је мог Драгана са неба спустила на земљу“, испричао нам је Никола Џамић и најавио отварање манифестације „Дани Данила Бате Стојковића“, 10. августа у 20 часова. А свих њих почивших великана српског глумишта ако се случајно некада не сетимо, подсетиће нас стабла у врњачком парку, посвећена њима.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial