Skip to content

Document Header

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ published on

ХВАЛА ОНИМА КОЈИ СУ ПОЛОЖИЛИ ЖИВОТЕ ЗА НАШУ СЛОБОДУ

Дан ослобођења Врњачке Бање од немачког окупатора у Другом светском рату, 15. октобар, свечано је обележен полагањем венаца код спомен-плоче испод Црквеног брда, у знак сећања на борце са ових простора, њих око 300, који су у борби против фашизма, дали своје животе за коначно ослобођење Врњачке Бање. Венце су положили представници ОО СУБНОР-а, Гавро Антонић и Југослав Жерађанин, представници Општине Врњачка Бања, Милутин Думановић и Милан Плањанин и представници Социјалистичке партије Србије, Драгана Нешић и Ђурђе Радивојевић.

– Окупили смо се овде да поводом 76. годишњице од ослобођења Врњачке Бање у Другом светском рату одамо пошту палим борцима и цивилним жртвама рата. Наиме, на данашњи дан, 1944. године, Врњачка Бања је ослобођена од фашиста и домаћих помагача. Ослободила их је Друга пролетерска дивизија и 223. Стрељачка дивизија као и 67. Корпус Црвене армије. Командант дивизије био је Средоје Урошевић, а политички комесар Миленко Ђуровић.

У ослобођењу Бање и целе земље, из ових крајева је учествовало око 1.500 бораца уз огромну подршку народа. На жалост, у том четворогодишњем рату, из ових крајева је изгинуло око 300 бораца, а преко 200 недужних грађана је одведено у разне концентрационе логоре где су касније стрељани. Само у једном дану, 7. јуна 1943. године из Новог Села је одведено 120 недужних грађана у концентрациони логор на Бањици и касније су стрељани у Јајинцима.

Својом четворогодишњом борбом против фашизма наш народ је ушао у светску историју, они су оживотворили став државника античке Атине, мудрог Перикла да је срећа у слободи, а слобода у храбрости. Њихово херојство је данас најсветлији пример борбе за слободу јер данас у овом времену, када се ратови не воде само оружјем и када непријатеља не препознајемо само према униформи, потребни су нам нови хероји да бране крвљу стечену слободу. Слобода је највреднија реч у нашем језику. Слобода је оно што морамо оставити нашим потомцима.

Хвала онима који су положили животе за нашу слободу, рекао је Југослав Жерађанин, председник ОО СУБНОР-а Врњачке Бање.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial