Skip to content

Document Header

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕОСКИХ ЖЕНА

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕОСКИХ ЖЕНА published on

Жене са села су покретачице заједнице

Сеоске жене са подручја Општине Врњачка Бања су на иницијативу дипл. инж. пољопривреде Маријане Шибак из Новог Села, уз помоћ „Женског центра Ужице“ и подршку Комисије за пољопривреду Општине Врњачка Бања основале Удружење „Сеоске жене Општине Врњачка Бања“ крајем новембра 2019. године. Удружење за сад има петнаестак чланица оријентисаних на сточарство – производњу и прераду млека и на воћарство.

Удружење је свечано и радно обележило 15. октобар, Међународни дан сеоских жена. Осамнаестог октобра окупиле су се у Ресторану „Вук“ на свечаном ручку. Радни део овог окупљања обухватио је анкету којом су чланице дефинисале своја очекивања од Удружења и описале своје радно ангажовање. Подршку Удружењу дали су и гости: Весна Бурмазовић,  одборница СО В. Бања, Жарко Марковић, председник Комисије за пољопривреду и Дана Трмчић, успешна предузетница са дугогодишњим искуством у производњи ракије.

– Данас је за нас посебан дан, обележавамо Међународни дан сеоских жена. Захвалила бих се на великој подршци локалне самоуправе.

И сама сам пољопривредни произвођач и жена која живи на селу и свесна сам свих пратећих проблема како у производњи, тако и у пласирању наших производа. Циљ овог Удружења није феминистички, нама предузетницама са села неопходна је и мушка помоћ, али Удружење нас оснажује и треба да реши наше социјално питање на селу, обратила се Маријана Шибак.

– Статус жена на селу, посебно жена које се баве неком врстом производње, већ деценијама није на завидном нивоу. Жене на селу много раде, а мало су плаћене и немају исте могућности као мушкарци.

На радним састанцима везаним за родну равноправност, посебна пажња обраћа се на рад жена са села. Зато постоји велики оптимизам да ће се статус жена променити на боље.

Као одборница и као чланица Одбора за родну равноправност желим да будем спона између оваквих удружења и локалне самоуправе. Локална самоуправа је спремна да помогне у едукацији и економском оснаживању жена. Захвална сам госпођи Маријани Шибак што ме је позвала на овај скуп. Оваква окупљања треба да буду што чешћа, а све у циљу оснаживања малих и средњих предузећа на чијем су челу управо жене са села, рекла је Весна Бурмазовић.

Присутнима се обратио и Жарко Марковић који је обећао Удружењу подршку од Комисије за пољопривреду и изразио наду да ће Удружење остварити зацртане циљеве. Марковић је Удружењу уручио дипломе „за доброту“ везане за недавно одржану манифестацију „Прва бразда“.

Удружење „Сеоске жене Општине Врњачка Бања“ учествује тренутно у пројекту под називом „Заједно до веће економске сигурности сеоских жена Југозападне Србије“. Носиоци пројекта су Удружење „Сачувајмо село“ Прибој, са партнерским организацијама „Женски центар Ужице“, Удружење жена „Ружица“ из Ариља и ЗЗ „Про Фемине Здравчица“. Пројекат носи и тренинг радионице. Прва је одржана од 26. до 28. августа ове године на Златибору, на тему „Вештине презентовања пословних идеја за жене руралних подручја“. Од 23. до 25. октобра планиран је тренинг, радионице на тему „Финансијско управљање удружењима и управљање ризицима“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial