Skip to content

Document Header

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви published on

Општинска организација Црвеног крста Врњачка Бања, 14. јуна организовала је свечаност у част добровољних давалаца крви и тако обележили Светски дан добровољних давалаца.crveni krst 1

Свечаност је одржана у великој скупштинској сали, добровољним даваоцима уручена су признања и награде, у присуству Ивана Џатића, заменика председника општине, активиста Црвеног крста, привредника и представника јавних установа и предузећа, ученика.

Др Весна Малићанин, председница Црвеног крста Врњачке Бање, позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим даваоцима крви а потом је упутила топле речи захвалности свим даваоцима крви и честитала светски Дан добровољних дваоца.crveni krst 2

Драган Миленковић, председник Координационог одбора добровољних давалаца известио је присутне о активностима овог Одбора у протеклих годину дана.

 – Пошовани даваоци, поштовани активисти, драги гости, желим да вас поздравим  и честитам Дан ДДК и изразим  најдубље поштовање у жељи да обезбедимо довољне количине крви и да крв чека пацијента, а не пацијент крв. Подсетио бих на принципе да се крв даје анонимно, добровољно и бесплатно. У протеклој години одржано је 14 акција добровољног давања крви на којем је прикупљено око шест стотина јединица, а том броју треба прикључити и велики број породичних давања, односно давања по позиву и према указаној потреби. Први пут крв је дало 132 особе, рекао је Миленковић.crveni krst 3

           Веома упечатљиво било је и излагање Ивана Џатића који је изнео лични пример када му је била потребна крв у лечењу.

– Данас ми је драго што шест последњих година делим активности са вама. Сигуран сам да човек, на жалост,  не може да цени оно што ви радите док не дође сам да му је крв потребна. Ја сам то имао прилике да видим на клиници где сам се лечио. Од тада још више уважавам и поштујем добровољне даваоце, иако сам то чинио и раније. Данашња свечаност треба да допринесе да видите колико вредите, рекао је Џатић.

           Уследио је најсвечанији део – уручење захвалница и признања за прво давалаштво, затим за пет, десет, двадесет, тридесет пет, педесет, седамдесет пет и сто давања.crveni krst 4

            Овом приликом  објављујемо да су 50 пута крв  дали: Радивоје Бацковић, Драган Миленковић, Славко Крстић, Горан Ђуровић, Радослав Манојловић, Зоран Топаловић, Александар Радаковић, Миломир Поповић и Александар Миљковић. Крв су 75 дали Славомир Атанасковић и Момир Башић.

Сто пута крв су дали Драган Станојчић и Зоран Тошковић. У знак захвалности они су на поклон добили ручни сат и захвалницу од организације Црвеног крста.

Свечаност су улепшали хор „Врњачки вез“ који је извео нумере „Чије је оно девојче“, „Анђи прођох поред двора“ и „У бој крените јунаци“, Мића Живојиновић казивао је делове говора Степе Степановића, а Даница Карамарковић, ученица Гимназије рецитовала је песму „Подари крв“.

 

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial