Skip to content

Document Header

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви published on

Координациони одбор ДДК и Црвени крст Врњачка Бања, 14. јуна организовали су свечаност у част добровољних давалаца крви и тако обележили Светски дан добровољних давалаца.ddk

Свечаност је одржана у великој скупштинској сали, добровољним даваоцима уручена су признања и награде у присуству Ивана Радовића, председника Скупштине општине, привредника и представника јавних установа и предузећа, ученика, и наравно, добровољних давалаца и активиста Црвеног крста.

„Ово је Србија“ је песма којом је свечаност отпочела у извођењу хора „Врњачког веза“ под управом Милана Миодраговића, а у  даљем току програма извели су још две композиције.

Др Весна Малићанин, председница Црвеног крста Врњачке Бање, позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим даваоцима крви,  а потом је упутила топле речи захвалности свим даваоцима крви и честитала светски Дан добровољних даваоца. Посебан поздрав упутила је ученицима ОШ „Бранко Радичевић“ из Подунаваца, Грачаца и Вранеша који су били најактивнији на ликовном и литерарном конкурсу „Крв – живот значи“.

Драгош Подовац, потпредседик Координационог одбора добровољних давалаца известио је присутне о активностима овог Одбора у протеклих годину дана. Он је говорио и пријему код председника Општине, Бобана Ђуровића који је одржан дан раније и на којем је делегација Црвеног крста разговарала са председником како подстаћи нове даваоце и на који начин се одужити вишеструким даваоцима крви. Договорено је да десеторо вишеструких даваоца буде награђено бесплатним десетодневним одмором у Буљарицама, а сви они који су крв дали више од 35 пута биће награђени бесплатним превозом на територији наше Општине.

            „Пошовани даваоци, поштовани активисти, драги гости желим да вас поздравим  и честитам Дан ДДК и најдубље поштовање изразим у жељи да обезбедимо довољне количине крви и да крв чека пацијента, а не пацијент крв. Подсетимо, крв се даје анонимно, добровољно и бесплатно. У протеклој години одржано је 12 акција добровољног давања крви на којем је прикупљено преко шест стотина јединица, а том броју треба прикључити и велики број породичних давања, односно давања по позиву и према указаној потреби. Први пут крв је дало 137 особа“- рекао је Подовац.

            Слободан Дишовић, секретар Црвеног крста захвалио се ученицима основних школа за ликовне радове и литерарне саставе од којих смо неке имали прилике да чујемо током свечаности. Дванаест најбољих је награђено књигом: Анђела Белоица, Андреј Елдић, Анђела Веселиновић,  Андрија Цветковић, Анђела Матовић, Сара Мутавџић  Александра Дукић, Жељана Думановић, Никола Влајковић, Анђела Андријашевић, Јасна Касалица и Бојана Дашић. Захвалницу је добила и наставница ликовне културе Марина Каровић Јеровић.

            Уследио је најсвечанији део – уручење захвалница и признања за прво давалаштво, затим за пет, десет, двадесет, тридесет пет, педесет, седамдесет пет и сто давања.

            Овом приликом  објављујемо да су 35 пут крв дали: Бојан Ђуровић, Мирослав Марковић, Владимир Иванчевић, Зоран Симовић и Добривоје Костић; 50 пута крв су дали: Бранко Узуновић, Драган Миленковић, Миломир Поповић, Радивоје Миленковић, Александар Миљаковић и Драган Арсић; 75 пута крв су дали  Момир Башић и Живорад Ћилерџић.

            Сто пута крв су дали Зоран Тошић и Драгутин Радаковић.

            М.В.

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial