Skip to content

Document Header

Обележен светски дан физиотерапеута

Обележен светски дан физиотерапеута published on

Светски дан физиотерапеута у свету се обележава од 1951. године. У Врњачкој Бањи традиционално се обележава у оквиру Специјалне болнице „Меркур“ која је организовала низ предавања за ученике основне школе.dan-fizioterapeuta

Предавања су одржана 6. и 7. септембра у Белој сали Школе „Попински борци“, као и 8. септембра  у школи у Пискавцу. Деца су имала прилику да вежбају заједно са тимом „Меркурових“ физиотерапеута, у циљу креирања добрих физичких навика код млађе популације.

Током интерактивног предавања ђаци су били у прилици да дефинишу чиме се то физиотерапеути баве, да сазнају како се правилно седи за компјутером, да се информишу о постури и постуралним поремећајима.

Резултати систематских прегледа деце у основним и средњим школама говоре да су деформитети кичменог стуба у порасту из године у годину. Коштано-мишићни систем деце у развоју под утицајем унутрашњих и спољашњих фактора подложан је деформацијама. Наслеђе и лоше навике у држању, претешке школске торбе, кратковидост, неадекватне школске клупе и столице, недовољна физичка активност доводе до поремећене статике кичменог стуба што за резултат има појаву кифозе, сколиозе и лордозе. Нагли раст деце у пубертету неповољно утиче на развој већ присутних деформација.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial