Skip to content

Document Header

Обележен Светски дан срца

Обележен Светски дан срца published on

Светски дан срца традиционално је обележен у Врњачкој Бањи, у организацији Патронажне службе Дома здравља „Др Никола Џамић“, Специјалне болнице за интерне болести, Општинске организације Црвеног крста.sv-dan-1

Испред ресторана „Истра“ мештани и гости Врњачке Бање имали су прилику да бесплатно обаве контролу крвног притиска и висину шећера у крви, као и да добију адекватне савете који се тичу здравља.

Циљ обележавања Светског дана срца је повећање нивоа свести становништва о томе да се обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продужити живот радно активног становништва, смањити трошкове лечења и  економске последице.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова умре 17,3 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на прво место.

Правилна исхрана, редовна физичка активност, престанак пушења, контрола телесне тежине и крвног притиска могу значајно да смање ризик за настанак болести срца и крвних судова.

Светска федерација за срце води глобалну борбу против срчаних болести и можданог удара, са фокусом на земље у развоју и неразвијене земље.

 

Н.П.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial