Skip to content

Document Header

ОДРЖАН ПОМЕН-ПАРАСТОС ЖРТВАМА СВИХ РАТОВА

ОДРЖАН ПОМЕН-ПАРАСТОС ЖРТВАМА СВИХ РАТОВА published on

У Новом Селу, код Врњачке Бање 7. јуна 2016. године, одржан је ПОМЕН-ПАРАСТОС жртвама свих ратова. novo selo parastos

У Новом Селу, код Врњачке Бање 7. јуна 2016. године, одржан је ПОМЕН-ПАРАСТОС жртвама свих ратова, а поводом 7.јуна када је 1943.године у Јајинцима стрељано 73.најбољих, најмлађих и најјачих новоселаца од укупно 140., које су немачки окупатори 21.априла на Велику среду 1943 године у рацији покупили и одвели најпре пут Краљева, а онда у логор на Бањици и стратиште на Јајинце од којих је  страдало преко100. новоселаца. Од тада, новоселци ту среду називају ЦРНОМ јер се селом пролама јаук потомака.

Крај споменика, у центру села,на коме је уписано преко 380 жртава свих ратова одржан је Помен-Парастос у саслузжењу свештеника СПЦ из Врњачке Бање, положени су венци и цвеће, а са овог места упућено је писмо председнику Републике Томиславу Николићу и покренута иницијатива, прикупљањем потписа да се великом пријатељу и човеку браниоцу Веселину Шљиванчанину који је од 2013.године укључен у све активности потомака жртава Црне велике среде у Новом Селу додели чин Генерала војске Србије.                                

У писму се између осталог каже – Покретање иницијативе и прикупљањем потписа за унапређење Веселина Шљиванчанина у чин Генерала је уствари исправљање неправде, враћање угледа и достојанства бранилаца Српства попут Новоселског Генерала Шљиве, коме упркос написаног указа о унапређењу 2000. године, због страха од Хашкох трибунала и вероватно политичких разлога никада није спроведена. Херој Шљиванчанин се у Хагу доказао не само у сопственој, већ одбрани земље и свог народа, већ и у доказивању да српски народ није геноцидан. Жеља нас потомака жртава свих ратова је да  сви браниоци имају у нашем друштву бар приближан третман као бранитељи у неким другим бившим СФРЈ републикама.

            На самом скупу прикупљено је преко 40.потписа, а у УГ Новоселац, које је реализатор идеје предвиђено је да се настави и наредних дана а подршку у прикупљању потписа пружила су многа Удружења, савези, угледни појединци и институције.Прикупљање  подршке најављено је и преко друштвених мрежа.

Жарко Марковић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial