Skip to content

Document Header

Одржан састанак Фокус група са темом “Оснаживање предузетништва у руралним подручјима”

Одржан састанак Фокус група са темом “Оснаживање предузетништва у руралним подручјима” published on

Састанак Фокус група „Оснаживање привредника у руралним подручјима за ефикасније вођење бизниса“ одржан је 12. фебруара у сали Скупштине општине Врњачка Бања. Овај пројекат спроводи „Мрежа за пословни развој“ из Београда уз финансијску подршку Развојне агенције Србије.fokus 1

Учешће у овом састанку узели су проф. др Сретен Јелић, менаџер пројекта, проф. др Зоран Рајић, у претходном сазиву Владе заменик министра пољопривреде, Валентина Крстић, координатор пројекта за В. Бању и Трстеник. Затим, учешће су узели и представници других Фокус група – Душан Стевановић, помоћник председника Општине и стручни сарадници који су испред Општине укључени у овај пројекат; привредници, тј. неколико представника анкетираних ММСПП (Микро,мала и средња привредна предузећа), представници Регионалне агенције за развој Рашког округа. Састанак је отворила Валентина Крстић, а све присутне поздравио је Душан Стевановић уз жеље за успешан рад.

Циљ састанка био је да се, после завршеног анкетирања, кроз дискусију између наведених фокус група да допринос изради Студије о стању и потребама ММСПП.fokus 2

Од укупно 21 анкентираних врњачких привредника присутни су били: Дана Трмчић, произвођач ракије „Дана“, Милош Јовановић, власник винарије „Грабак“ и Љубиша Ђаковић, власник „Фудекса“. Из дускије се могло видети да ови привредници не наилазе на разумевање и подршку државе – Дана Трмчић је навела да се од привредника тражи огромна папирологија. Представници локалне власти и стручни сарадници Врњачке Бање дали су своје виђење ствари, из угла развоје туризма и изнели чињенице да се гради пет хотела у Врњачкој Бањи. Конкретних предлога, сугестија и идеја није било. Све у свему стиче се утисак да су присутни врњачки привредници успели захваљујући томе што су имали средстава и што су уложили своја средства. Успели су захваљујући свом умећу и смислу за организацију,  како и свом великом ентузијазму.

До краја марта требало би да се у Врњачкој Бањи одржи завршна конференција на којој ће бити презентована студија Мреже за пословни развој у којој ће бити обухваћене реалне потребе привредника у области пољопривреде и почетника у бизнису. Исто тако биће презентирани и закључци и препоруке Фокус групе.

 

М.В.

 

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial