Skip to content

Document Header

Одржана јавна расправа поводом постављања споменика Павлу Мутавџићу

Одржана јавна расправа поводом постављања споменика Павлу Мутавџићу published on

У Великој сали Општине Врњачка Бања  9. марта одржана је јавна расправа поводом постављања споменика Павлу Мутавџићу.banjski odbor- javna rasprava

Павле Мутавџић био је крушевачки окружни начелник, који је 1868. године са неколицином добротвора и виђенијих људи из Крушевца, Карановца (Краљево) и Трстеника формирао Основателно фундаторско друштво кисело-вруће воде у Врњцима.  Исте године извршена је каптажа два извора топле минералне воде, а затим је почела изградња бањског купатила. 1868. година сматра се годином почетка модерне историје Врњачке Бање, као и  њен почетак бављења организованог туризма.razglednica v.b. 1

На иницијативу Бошка Руђинчанина, дугогодишњег  културног рад ника и публицисте, Скупштинско тело, Бањски одбор покренуо је иницијативу за постављање споменика Павлу Мутавџићу, поводом обележавања јувилеја – 150 година организованог бављења туризмом у Врњачкој Бањи. Његов предлог је да се биста постави у близини бивете „Топла вода“.

У дискусији је учествовао  и Драгиша Обрадовић, проф. и академски вајар, који је нагласио да је потребно направити разлику између бисте, која је једноставан камерни пројекта и споменика за који је неопходно укључити урбанистички, пејзажни, социолошки, архитектонски и вајарски став.

Дане Станоијчић, заменик председника СО Врњачка Бања, предложио је да се примени пример града Београда, који је за постављање спомен обележја, расписао јавни конкурс и формирао стручни жири за одабир.

Председник Бањског одбора, Драган Говедарица, нагласио је  да по Одлуци, Бањски одбор одлучује да ли се расписује јавни позив или ангажује аутор по позиву, тако да је одбор става да се распише јавни позив, а имајући у виду да су изнети још неки предлози за постављање споменика поводом јубилеја предложено је да се 16.3.2018. године одржи заједничка седница Бањског одбора и Одбора за спровођење одлуке о подизању споменика.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial