Skip to content

Document Header

Одржана обука о примени Закона о заштити узбуњивача за представнике локалне самоуправе

Одржана обука о примени Закона о заштити узбуњивача за представнике локалне самоуправе published on

У  Хотелу „Соларис“ 29. и 30. новембра  УСАИД (Агенција САД за међународни развој)  у сарадњи са порталом „Пиштаљка“ (чији је издавач удружење „Еутопија“), одржао је   дводневну  обуку  о примени Закона о заштити узбуњивача за представнике локалних самоуправа у Србији.predavanje

Обуку је отворила представниса USAID-a, Ана Радомировић. Затим су се присутнима обратили представници „Пиштаљке“ Владимир Радомировић, новинар  и Јелена Стојановић, адвокат.

Специјални гост био је Том Дивајн, међународни експерт ,  правни директор Пројекта за одговорну власт из Вашингтона и међународни стручњак у области заштите узбуњивача. Пројекат подржава напоре на унапређењу учешћа грађана у доношењу одлука на локалном нивоу и надзору њиховог спровођења, подстичући локалне самоуправе да раде на транспарентнији и реактивнији начин.

Пројекат за одговорну власт је четворогодишњи пројекат вредан 8,5 милиона долара, који заједно са партнерима из Србије ради на унапређењу одоговрности локалне и националне власти. Структура пројекта састоји се од три главне компоненте: одоговрност локалне власти, независне надзорне институције, пресуђивање у предметима корупције:

Пројекат пружа техничку помоћ независним надзорним институцијама као што су Државна ревизорска институција (ДРИ) и Агенција за борбу против корупције, како би им помогли да оснаже праћење учинка државних институција и јавних званичника.

Пројекат сарађује са специјализованим одељењима судова за борбу против корупције како би им пружио подршку у доношењу одлука у предметима који су у вези са корупцијом и прикупљању статистичких података о таквим предметима.

На обуци су присуствовали и представници локалне самоуправе Врњачке Бање- Љиљана Радаковић, заменица начелника Општинске управе, Виолета Костић, саветница за послове информисања и протокола, представници ЈП „Белимарковац“ и вртића „Радост“.

Садржај обуке  састојао се од упознавања  са концептом и праксом узбуњивања, обавезама које локалне самоуправе имају према важећем законском оквиру, упознавање са примерима добре праксе из домаћег и међународног окружења, као и презентацију модела за организовање система узбуњивања који је прилагођен структури и потребама локалне самоуправе.

Циљ обуке је да оспособи локалне самоуправе да на прави начин одговоре не само на испуњавање законских обавеза, већ и да успоставе адекватан, ефикасан и ефективан систем управљања пријавама лица који указују на неправилности и сумњу на корупцију, што треба да буде од помоћи и користи самим локалним управама да унапреде свој рад.

Пројекат финансира: Америчка агенција за међународни развој; УСАИД/Србија

Том Дивајн је био и консултант на изради Закона о заштити узбуњивача у Србији.

Кључни партнери: Државна ревизорска институција (ДРИ), Агенција за борбу против корупције, локалне самоуправе, специјализована судска одељења за борбу против корупције.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial