Skip to content

Document Header

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације: Врњачка Бања спремна за зимску сезону

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације: Врњачка Бања спремна за зимску сезону published on

У Великој сали СО Врњачка Бања,  24. децембра одржана је седница Штаба за ванредне ситуације, на којој је председавао командант Штаба, Бобан Ђуровић, а присутни су били и начелник Штаба, Бојан Ратковић, као и чланови Штаба.stab 1

На дневном реду разматрана су питање стања , спремности и припреме субјеката заштите и спасавања за предстојећи зимски период на територији општине Врњачка Бања, а такође су разматрани и захтеви за помоћ лицима чија је имовина страдала.

По речима Бојана Ратковића, редовне активности и стање спремности субјеката за случај временских непогода су на високом нивоу.

-Установљена је евиденција машина које су у приватном власништву, а које могу да помогну у случају екстремних временских непогода и као помоћ машинама наших јавних предузећа. Тренутно је на лагеру 12 тона ризле и довољне количине соли за потребе зимске службе, а почетком 2019. године очекује се испорука остале уговорене количине. По евиденцији Центра за социјални рад  број људи који живе на обронцима планине Гоч, а који би могли у екстремним временским условима да  буду животно угрожени је око  205. За ове људе обезбеђене су животне намирнице и неопходни лекови. Достава ће се вршити теренским возилима Црвеног Крста, Спасилачке јединице, Бањског зеленила, Шуме Гоч, Белимарковац. Општина Врњаћка Бања за случај временским непогода има обезбеђене резрве хране и лекова за 5-7 дана, рекао је Бојан Ратковић.stab 2

Бобан Ђуровић је истакао да је механизација у исправном стању, спремна да одреагује у сваком тренутку.

-Читава општина Врњачка Бања је подељена на делове на којима одређени субјекти врше рад на чишћењу снега, и подељена је одговорност  инспекције и надзорних органа , да би се благовремено одреаговало на свим нивоима у истом моменту. Такође је и ЕПС доставио информацију да нема бојазни од спречавања дотока електричне енергије, чак и у случају временским непогода. Школе, Предшколска установа, Болница опремљене су енергентима, а такође би требала да се обнови механизација јавних предузећа, највише „Белимарковцу“ и „Бањском зеленилу“, рекао је Бобан Ђуровић.

 У даљем току седнице Штаба решавана су питања захтева по другој тачки дневног реда.

Зоран Гочанин из Вранеша, коме је у пожару изгорео велики  део домаћинства,  штета је процењена од стране Општинске стамбене агенције на 613 хиљада  динара. Одлучено је да помоћ буде 200 хиљада динара преко Центра за социјални рад и 100 хиљада динара преко Црвеног крста.

Александар Жерађанин из Новог Села, коме је 24. новембра у пожару је изгорео део домаћинства, тачније читава соба, ОСА је проценила штету на 106 хиљда динара. Захтев се предаје Центру за социјални рад. Биће му исплаћена одштета.

Драгану Дуњићу из Грачаца изгорела је пушница са 200 кг меса. Штаб за ванредне ситуације може да помогне само у случају  елементарних непогода, а Центар за социјални рад помаже само за стамбене објекте, Родољуб Џамић, члан Штаба дао је предлог да у буџету постоји ставка за помоћ приликом  неких ситуација код којих штета није изазвана елементарним непогодама, већ су последице несрећних случајева, више силе.

Бобан Ђуровић је за случај породице Дуњић, код којих несрећа није изазвана елементарном непогодом, истакао да  се издвоје новчана средства за животне намирнице у висни од по 10 хиљада динара у Центру за социјални рад и Црвеном крсту.

Реализација помоћи за ова три домаћинства биће до краја године.

За крај седнице командант Штаба рекао је да су сви новогодишњи аранжмани у Врњачкој Бањи распродати, и с обзиром да ће бити велики број гостију, међу којима и инвеститори „Цептер“, „Јужна Бачка“,  компанија „Банбус“, привредници, министри,  с тога ће  Полицијска управа имати појачан надзор током празника. Уколико буде снега, биће редовно одржавање, снабдевање водом уредно.

Закључак са седнице Штаба за ванредне ситуације је да је Врњачка Бања спремна за предстојеће новогодишње и божићне празнике.

 

Н.П.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial