Skip to content

Document Header

Одржано такмичење у припреми традиционалних јела

Одржано такмичење у припреми традиционалних јела published on

Центар за децу  и омладину Врњачка Бања реализује пројекат „Национална кухиња као обележје традиције и културе и шанса за запошљавање младих“ уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.takmicenje 1

Дана 26. маја одржано је такмичење угоститељских школа у кабинетима куварства и услуживања Угоститељско туристичке школе Врњачка Бања. Учесници такмичења су биле екипе из Угоститељско туристичкe школe Врњачка Бања – школа домаћин такмичења, Угоститељско туристичке школе Пожаревац, Туристичко угоститељске школе Лесковац и Угоститељско туристичке школе Нови Пазар.

Учесничке екипе су се такмичиле у припреми традиционалних јела која су карактеристична за крајеве из којих долазе. У оквиру овог такмичења свака школа је имала свој сто на коме је репрезентовала предјела и дезерте које су спремили претходног дана у својим школама, као и главна јела која су током такмичења припремали у кабинету куварства. Било је задовољства гледати разноликост и богатство кухиње која је карактеристична за лесковачке, пожаревачке, новопазарске и врњачке крајеве. Школа из Суботице је послала фотографије њихове учесничке екипе и предјела, јела и дезерт која су припремили у школи јер није било изводљиво да дођу са толике раздаљине да учествују на  тамичењу. У сваком случају, као партнери у пројекту учествоваће у изради Националног е-кувара који ће ускоро бити доступан на web сајтовима свих школа и Омладинског центра.takmicenje 2

Жири у саставу Станоје Михајловић, Ђорђе Стефановић и Марија Чкребо уз стручну подршку специјалног госта Набил Ахо из Јерусалима донео је одлуку да се прво место додели свим школама, и то Новом Пазару за предјело мантије са овчијим киселим млеком, Лесковцу за предјело спржу и трљаницу, Пожаревцу за сармице од виновог листа и Врњачкој Бањи за дезерт ванилице и кифлице. Највећи бенефит такмичења је размена искуства како између ученика, тако и између професора и директора. Сви учесници су изразили своје велико задовољство и пожелели да ово такмичење настави да се одржава и наредних година и прерасте у традиционално.

Као завршна пројектна активност предстоји израда е-Кувара са понудом националне хране карактеристичном за специфичне крајеве Србије са укључивањем традиционалне хране националних мањина.

 

Валентина Крстић

 

Менаџер пројекта

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial