Skip to content

Document Header

ОО Црвеног крста Врњачке Бање обележио крсну славу

ОО Црвеног крста Врњачке Бање обележио крсну славу published on

Свети Јован Крститељ, ког Српска православна црква слави 20. јануара, заштитник је кројача, крзнара, кожара, гостионичара, ножара, затвореника, осуђеника на смрт, али и певача и музичара.slava 11

Овај празник посвећен је светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа на реци Јордану. Јован је у реци Јордан крштавао свакога ко се покајао. Живео је једноставно и аскетски хранећи се инсектима и медом дивљих пчела, а одевао се у хаљину од камиље длаке. Убијен је за време римског цара Ирода који је наредио да се пророку одсече глава. У народу постоји обичај да се људи на Јовандан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Општинска организација Црвеног крста Врњачка Бања, обележила је своју крсну славу, Св. Јована Крститеља, у присуству активиста ове организације, општинског руководства на челу са председником  Скупштине општине Иваном Радовићем и бројних гостију, представника јавног живота Врњачке Бање. Славски колач је пресекао свештеник врњачког храма Рождества Пресвете Богородице, Саша Ковачевић. Колач, као и послужење за госте припремила је Рада Атанасковић из Липове, а колач је преузео Драгош Ђуровић из Грачаца. Уз жељу да се слави још дуги низ година, свештеник поручује да се шири љубав, хуманост и богољубље.

Слободан  Дишовић, секретар-волонтер  ОО ЦК Врњачка Бања, захвалио се прво домаћинима славе, председници Црвеног крста др Весни Малићанин и Ради Атанасковић за припремљено послужење, као и свим гостима који су дошли, да честитају славу Црвеном крсту и пожеле успех у раду. Хуманитарна организација Црвеног крста настојаће да увек буде ту за људе којима је помоћ потребна било да се ради о обезбеђивању крви, помоћи у несрећама или случајевима елементарних непогода.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial