Skip to content

Document Header

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“

ОСМИ BUSINESS INTERNATIONAL SUMMIT „BIST 2019“ published on

Осми Business International Summit „BIST 2019“ одржан је од 21. до 23. јуна у Хотелу „Фонтана“.

У оквиру догађаја одржана је 8. Међународна научна конференција о туризму „BIST 2019“, као и „Гегула“ Сајам туризма, хране и пића на локацији код Моста љубави ка Хотелу „Фонтана“, Grand Prix Business Summitа 2019. – уручење престижног признања појединцима и институцијама за допринос развоју Србије и региона и Куп Врњачке Бање 2019, национално такмичење за најбољу ракију и вино.

Самит је окупио преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области привреде, пољопривреде, туризма и угоститељства. Генерални покровитељи Конференције су Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије – сектор за туризам и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Званични партнер је Општина Лопаре, Република Српска (БиХ). Покровитељи су: Привредна Комора Србије, Кинолошки Савез Републике Србије, Општина Врњачка Бања, Град Краљево, Општина Трстеник и туристичке организације Општине Врњачка Бања, Општине Трстеник и Града Краљева.

Свечано отварање водили су Иван Голушин, Радио телевизија Пинк и Миша Ћирић, Diaspora group Београд, Москва, Америка.

Према речима Милана Јовичића, менаџера „BIST-а 2019“,  циљ ове манифестације је да се кроз четири програмске целине, мултидисциплинарним приступом и на јединствен начин представе бизнис, традиционалне, научне, културне, историјске и људске вредности, као и нове могућности и идеје за пословање.

Поздравне речи упутила је Марија Јовичић, председница Организационог одбора „BIST 2019“. Она је поздравила госте из Републике Српске, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, као и представнике локалних самоуправа Републике Србије, привреднике, научне раднике. „Ми као организатори не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут јесте пут снаге, пут знања и коначно, пут успеха“, рекла је М. Јовичић.

Присутнима су се обратили: Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Града Краљева, а потом и академик, проф. др Митар Лутовац (Балкански научни центар Руске академије природних наука Београд), академик, проф. др Славко Каравидић, емеритус Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци, Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Божана Пантовић, председница Удружења пословних жена „ Илинка Илић“ у Краљеву, Едита Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе, Зоран Љуботиња из Туристичке организације Зрењанина, др Љиљана Милошевић из Министарства здравља Р. Србије, доц. др Дејан Којић, проректор за научно-истраживачки рад на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бања Луци и Срећко Илић, заменик начелника општине Лопаре, Република Српска.

Манифестацију је отворио Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

– У име града домаћина позивам све вас који учествујете у радном делу и који ћете разменити искуства, говорити о иновацијама, давати нове предлоге, извлачити закључке из свега тога, да поред тога и обиђете Врњачку Бању, поготово они који су први пут овде, али и они који су посећивали Бању, јер ми из године у годину стварамо нове иновације, нове површине уређујемо, отварамо нове хотеле. Скоро смо отворили нови хотел са пет звездица,  један од драгуља не само Врњачке Бање већ и Србије. И заиста, В. Бања иде у корак са модерним туризмом. Једна је од девет чланица Европских римских бања.Туризам спаја људе, туризам даје општу слику о једној нацији. Најбоља слика ће бити кад страни гост дође у туристички центар као што је В. Бања и понесе лепе утиске и када о Србији говори у суперлативу. Србија улагањем кроз туризам улаже у приходну страну буџета. Општина В. Бања је 2012. године имала буџет 5 милиона евра, данас има 10 милиона евра, управо због улагања локалне самоуправе, али и државе  у туризам.

Ја желим да похвалим ентузијазам оних који на овакав начин организују скупове. Није лако окупити све вас, еминентне, који сте говорили пре мене, вас који ћете имати своја предавања наредних пар дана. Није лако направити добар програм који ће заинтересовати сваки пут све ширу и ширу клијентелу која ће бити присутна, а сами говорници су углавном у хвалоспеву говорили о Самиту, о породици Јовичић, о људима који раде, а ја знам да су људи од ентузијазма најбитнији овом друштву и најбољи и ја такве сараднике и волим, рекао је Ђуровић отварајући Самит.

Уследило је свечано уручење Grand Prix Business Summitа 2019 лауреатима.

Доц. др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора и руководилац Службе медијских услуга РТС-а била је модератор предавања „Нови медији и примена дигиталног маркетинга у туризму“. На тему „Туризам – регионална перспектива или кад може да буде видљив „туристички бум“ Србије и региона“  говорио је академик проф. др Славко Каравидић, уз бројне панелисте. „Држава и мали бизнис“ (Фондови ЕУ и актуелни национални програми) тема су чији су модератори били доц. др Срећко Бачевић, Алфа БК Универзитат, Београд и Александар Шароњић, директор Регионалне развојне агенције Расинског округа Крушевац. Академик проф. др Раде Биочанин , научни саветник Европског дефендолошког центра и експерт за еколошку безбедност и проф. др Селим Шаћировић са Природно математичког факултета у Нишу говорили су о „Заштити природе у концепту развоја туризма и тематским парковима“.

Последњи панел Самита био је „Формирање рурално-туристичке дестинације кроз умрежавање“ а модератори су били доц. др Срећко Бачевић и доц. др Саша Степанов, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, БАС ад Београд.

Три сајамска дана у Врњачкој Бањи и научне конференције и презентације и уоквирио је богат културно уметнички програм.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial