Skip to content

Document Header

ОСНИВАЧ БАЊЕ УСКОРО ДОБИЈА СПОМЕНИК

ОСНИВАЧ БАЊЕ УСКОРО ДОБИЈА СПОМЕНИК published on

СЈАЈ У БРОНЗИ ПАВЛА МУТАВЏИЋА

Жеља потомака Павла Мутавџића, оснивача Врњачке Бање, да њихов предак добије споменик у Врњачкој Бањи, поклопила се са интенцијама данашњих представника локалне самоуправе, па ће у догледно време, после 150 година од оснивања Врњачке Бање, коначно, главни „оснивател фундатор“ Друштва лековите киселе вруће воде у Врњцима добити бронзани споменик.

– Потомци Павла Мутавџића, јавили су се преко наших привредника, Компаније „Катић“ из Врњачке Бање, са жељом и интересом да донирају и буду учесници у изградњи споменика. Ми смо пре више од годину дана донели одлуку о изградњи споменика оснивачу Бање, Павлу Мутавџићу. Одлука о избору најлепше скулптуре по оцени комисије и позиције где ће споменик бити постављен, већ је донета и ми смо већ размишљали да ове године издвојимо средства за ту намену. Споменик ће се налазити на улазу у Врњачку Бању, између „Моста љубави“ и наше новоизграђене цркве. Поклопило се да су се сада јавили потомци Општини Врњачка Бања и да су изразили исту жељу. Ради се о људима који су веома успешни и остварени као привредници, који желе да својим донаторским средствима учествују у самој реализацији и изградњи тог споменика.

Очекујем, да ћемо имати успешну сарадњу, постоје неки рокови и ми заиста бринемо о традицији Врњачке Бање, да заслужна имена имају и заслужна места у Врњачкој Бањи, рекао је председник општине Бобан Ђуровић, после састанка са потомцима оснивача Бање и власником Компаније „Катић“, одржаног 22. фебруара.

– Ми смо дали могућност, с обзиром да би тај део финансија ишао на терет потомака, да наше општинске службе предложе пет вајара, који имају референце да могу  овакав споменик да извајају. Наравно, прво ћемо видети са добитником прве награде на конкурсу, тржишно ће бити одређено ко ће радити вајарски део, а што се тиче материјала и бронзе, биће одређен ливничар који ће на адекватан начин одрадити посао.  У самој изради постамента, у припреми терена и партерном простору, радиће наша Општинска стамбена агенција и Општина Врњачка Бања, тако да ћемо заједно испоштовати задате рокове, до Дана Општине Врњачка Бања и  добити споменик који је одавно требало да буде постављен. Али никад није касно када се овакве лепе ствари дешавају, закључио је са задовољством причу о споменику Павлу Мутавџићу, председник наше Општине Бобан Ђуровић.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial