Skip to content

Document Header

Основане нове задруге “Еко бразда” и “Еко бери”

Основане нове задруге “Еко бразда” и “Еко бери” published on

Прича о задругарству и задругама у протеклој години није мимоишла ни општину Врњачка Бања,   па су уз подстицаје Општине основане две просте и једна сложена земљорадничка задруга.

zarko markovic 1

Земљорадничка задруга “Еко бразда ” у Новом Селу окупила је произвођаче и газдинства из области производње и прераде воћа, поврћа, меса и задругара из области сточарства.

Концепт оснивања и развоја воћарске производње, пре свега боровнице, купине и малине реализован је удруживањем произвођача у оквиру Пољопривредне задруге “Агро бери” из Врњачке Бање што је резултирало подизањем неколико хектара савремених засада овог на светском тржишту траженог воћа. Размишљало се и у правцу обједињавања производње не само на територији Општине већ и Рашког округа,  па је формирана и сложена задуга “Еко бери” са циљем да се обезбеде услови за откуп, чување и организовани наступ на тржишту.

zarko markovic 2

Жеља ових задруга је да пре свега “заузму” значајан део локалног туристичког тржишта па би “здрави”локални пољопривредни производи  нашли места као својеврстан бренд овог краја који има капацитете и традицију производње одређених производа где се очекује логистичка подршка локалне самоуправе чијом би се реализацијом повећала запосленост на село, а самим тим и услови за “опстанак” младих на селу.

Круна ових наступа било је представљање Задруга и задругара на штанду Задружног савеза Србије у оквиру 13.Међународног сајма етно хране и пића крајем године на Београдском сајму. У конкуренцији  400 излагача са преко 2000 производа врњачки аграрци су осветлали образ па су у Ново Село стигла два престижна признања.

 Вредни задругари нису седели скрштених руку па су уз помоћ УГ “Новоселац”, током 2018.године, у склопу обележавања 150 година организованог туризма кроз учешће на сајмовима и специјализованим изложбама,  маркентишким приступом презентирали своје производе. Здравствено безбедни храна и сокови, намењени бањском госту, презентирани су на Јахорини, Билећи и Требињу у Републици Српској,у Словенији и Хрватској земљама ЕУ,  као и на смотрама у Новом Саду, Београду, Крагујевцу, Трстенику и на локалним манифестацијама у Врњачкој Бањи, Новом Селу, Грачацу и Станишинцима.

 Маријана Шибак је у категорији воћних сокова добила Специјално признање за сок од дивље боровнице,  док је Дејан Броћовић, у категорији производа од меса,добио Специјално признање за прерађевине од меса.

zarko markovic  3

 На Промотивном салону Врњачке Бање, у оквиру штанда, представљен је “Западноморавски сто” аранжиран сиром, кајмаком,чварцима, пројом, Броћиним ђаконијама од прасећег и свињског меса, са Мајиним дијететским соковима, медом и слатком  на бази фруктозе, вином из Винарије Грабак , ракијом из Даниног подрума и неизбежним ванилицама који је привукао пажњу угледних посетилаца Сајма почев од младих дипломата из Русије и Кине, преко параолимпијских репрезентативаца и легенди српског спорта, атлетичарком Вером Николић, кошаркашицом Бранком Милатовић и рукометашицом Радом Парезановић .    

 Био је то најлепши позив за посету Врњачкој Бањи.   

 Жарко Марковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial