Skip to content

Document Header

Отпочела друга фаза уређења и заштите спомен парка “Попина”

Отпочела друга фаза уређења и заштите спомен парка “Попина” published on

После обележавања Дана попинске битке, 19. октобра, Иван Милутиновић, директор Завода за заштиту споменика културе из Краљева, Мирјана Славковић, дипл. инжењер архитектуре са својим сарадницима као и Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачке Бање са сарадницима посетили су спомен-парк „Попину“ где се интезивно изводе радови друге фазе уређења.Popina- otpocela druga faza radova 2

Да подсетимо, Прва фаза конзерваторско рестаураторских радова на спомен парку „Попина“ по пројекту Завода за заштиту споменика културе је изведена прошле године, а изведени су радови чишћења камених блокова, одстрањивање вегетације, скидање графита, уградња недостајућих камених лајсни. Из то обновљен је систем вентилације, саниране су стазе од гранитних плоча и шеталиште које води од магистралног пута до узвишења на коме се налази споменик и постављена је табла са основним информацијама о спомен-парку.

Спомен парк у чијем је средишту споменик у народу познат као „Снајпер“, рад је чувеног архитекте Богдана Богдановића, простире се на 12 хектара. Цео комплекс је осмишљен као троделна композиција од камених блокова са заједничком основом. Споменик је грађен од јабланичког гранита. Према речима Мирјане Славковић која из Оделења за пројектовање и техничку заштиту културних добара непосредно руководи пројектом, завршни радови изградње споменика нису никада до краја били завршени. Сада је права прилика да се све доведе у ред.  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије издвојило је за другу фазу радова четири милиона динара. Спомен парк „Попина“  налази се у процедури утврђивања статуса као непокретно културно добро – знаменито место. О спомен-парку стараће се Културни центар из Врњачке Бање. Комплекс би поново, истичу стручњаци, могао да се уврсти у програм ђачких екскурзија и могао би да постане значајни елемент туристичке понуде.Popina- otpocela druga faza radova 1

Туристички посленици Врњачке Бање би свакако требало да се позабаве укључивањрм „Попине“ у туристичке туре. Питање је да ли може, поред тура екскурзија, да се организује бициклистичка или чак пешачка тура што је у духу савременог туристичког тренда. Неспорно је да је локација споменика изузетно лепо и атрактивно место, ипак, простор од 12 хектара је озбиљан залогај за квалитетно одржавање.

У другој фази изводе се радови уређења партера око споменика, цео комплекс биће опремљен урбаним мобилијаром, изводе се радови електроинсталатерских радова ради креирања основног и декоративног осветљења.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial