Skip to content

Document Header

ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ „ВРЊЦИ“

ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ „ВРЊЦИ“ published on

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Врњачка Бања, у Замку Белимарковић, у организацији Културног центра В. Бања, 8. септембра отворен је јубиларни 15. Међународни фестивал класичне музике „Врњци“ који ће трајати до 13. септембра.

– Оно што је програмски требало да се одржи током топлих јулских вечери, обично од 20. до 30, због пандемије која је захватила цео свет па и нашу земљу, претворило се у свеже септембарске предјесенске реминисценције. У протеклих петнаест година трудили смо се да организацијом, квалитетом гостију и програма промовишемо име Републике Србије и Врњачке Бање. Трудили смо се то и у овој години, али су донекле наши првобитни планови измењени. Но, остали смо доследни квалитету прилагођавајући се постојећим условима уз наду да се неки прописи неће мењати током Фестивала, рекла је Јелена Боровић Димић, управница Замка културе и ауторка пројекта Фестивала „Врњци“ и најавила наступ камерног оркестра Краљевски гудачи Светог Ђорђа који обележава 20 година успешног рада уз солистички наступ Уроша Дојчиновића, гитаристе.

У име Скупштине општине Врњачка Бања, као и у име председника општине Бобана Ђуровића, присутне је поздравио Дане Станојчић, заменик председника СО В. Бања.

– Добро дошли на 15. Фестивал класичне музике у Врњцима. Мислим да ће и ова 2020. година, таква каква јесте, показати да имамо капацитете и снаге да истрајемо, пре свега у очувању и културне традиције и великих културних манифестација, да покажемо да је септембар месец можда и право време да одржимо Фестивал класичне музике и наравно и Фестивал филмског сценарија. Желео бих да се захвалим организаторима, Културном центру и Замку културе који истрајавају у намери да Врњачка Бања остане културна престоница, и наравно, Министарству културе које нас здушно подржава у свим нашим пројектима, рекао је Станојчић и пожелео успешно одржавање Фестивала.

Пред Врњчанима и гостима наступио је део састава камерног оркестра Краљевски гудачи Светог Ђорђа: Иван Симеуновић виолина I, Марија Митровић, виолина II, Милија Бранковић виола I, Душан Стојановић виолончело I и Урош Николић виолончело II.

Публика је уживала у концерту Краљевских гудача и Уроша Дојчиновића чији је репертоар обухватио композиције Баха, Сора, Ферера, Тареге, Толсе, де Сарасате, Мелоа, Кардосоа, Флеурија, Мореса, Бонета, де Руеда, Канара.

Краљевски гудачи Светог Ђорђа настали су 1998. године, када је Краљевски дом Карађорђевића доделио титулу КРАЉЕВСКИ изворном оркестру Гудачи Светог Ђорђа, који је основала Агенција НАТАН 1992. године. Краљевски гудачи Светог Ђорђа наступају у земљи и иностранству под патронатом Њ. К. В. принца Филипа Карађорђевића. Овај камерни оркестар ретко мења своје чланове, тако да је његов уједначени звук и свирање без диригента карактеристична одлика, а уједно и сведочанство о врло високом квалитету и уиграности музичара. Први концертмајстор оркестра је већ петнаестак и више година познати виолиниста Сретен Крстић, а у његовом одсуству ансамбл води Иван Симеуновић. Оркестар је до сада одржао преко 1.000 концерата, а у сарадњи са Агенцијом НАТАН објавио је и двадесет дискографских албума снимљених са познатим солистима.

Урош Дојчиновић, гитарист, композитор, музиколог, педагог и публицист, уметнички директор Фестивала „Врњци“, започео је учење класичне гитаре и студије књижевности у Београду, дипломирао на Музичкој академији у Загребу, а потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музичким темама на Филолошком и Филозофском факултету Београдског Универзитета. Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3.500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања, мајсторских семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 70 дискографских издања за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 60 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial