Skip to content

Document Header

ОТВОРЕН ВРТИЋ „ЧАРОЛИЈА“ У ГРАЧАЦУ

ОТВОРЕН ВРТИЋ „ЧАРОЛИЈА“ У ГРАЧАЦУ published on

После вртића у Пискавцу, Штулцу, Врњцима, „Принцеза Катарина“ у Новом Селу, Подунавцима и Вранешима, од 8. октобра и Грачац је добио вртић. „Чаролија“ има капацитет за 25-оро деце, једну припремну предшколску групу и једну мешовиту васпитну групу.

Једанаест предшколаца води Гордана Стаменчић, а дванаесторо деце у мешовито васпитној групи воде Марија Радосављевић и Александар Томић. Просторије за вртић који се налази поред ОШ „Бранко Радичевић“ обезбедила је МЗ Грачац која је уступила стотинак квадрата свог простора. Бобан Ђуровић, председник Општине В. Бања, свечано је отворио нови вртић у присуству бројних грађана, родитеља, представника локалне самоуправе, директора установа и предузећа.

У синергији добре воље врњачке локалне самоуправе, „Дино парка“ Златибор, Хуманитарне организације „Бисерни осмех“ Трстеник и МЗ Грачац, малишани из Грачаца добили су диван простор за безбрижно одрастање и део незаборавног детињства.

– Средства за грађевинске радове обезбедила је Општина Врњачка Бања, као и за опремање дистрибутивне кухиње, намештаја, постељине. Специјалне донације добили смо од „Дино парка“ Златибор посредством госпође Славице Марић – телевизор, ДВД, мини линију, играчке, јастучиће са мотивима диносауруса… Донатор је и ХО „Бисерни осмех“ из Трстеника. Они су нам поклонили душеке од меморијске пене, столице и сто за васпитаче. Месна заједница Грачац уступила је своје просторије, 96 квадрата и са ПУ „Радост“ потписала уговор о коришћењу тог простора. Захвални смо им на разумевању и помоћи.

Отварањем овог вртића заокружили смо причу ширења мреже вртића на територији целе Општине Врњачка Бања. Испунили смо наш циљ да млађи родитељи имају за своју децу исте услове какви су у граду, ако не и боље, рекла нам је Драгана Хаџи Ристић, директорка ПУ „Радост“.

Малишани из новоотвореног вртића захвалили су се на себи својствен начин: игром и песмом.

– Успели смо да заокружимо причу да сва сеоска подручја на територији Општине добију вртиће, пре свега да би нашим родитељима омогућили много лакши приступ и одвођење деце већ од друге године у вртиће, да би они могли да раде, а с друге стране да створимо базу и услове да наше школе опстану у селима. Услови су све бољи и бољи, али фале нам деца и у Бањи, и у селима, и у Србији и то је основни проблем са којим ће се држава борити у наредном периоду.

Поносни смо што смо успели на плану основе образовања, првој лествици. Нас следеће године чека ренесанса у улагању у основно образовање, пре свега мислим у школе. У неколико школских објеката потпуно ћемо променити физиономију: и у овој школи, и у „Попинским борцима“, у школи у насељеном месту Пискавац, и у школи у Новом Селу, дакле, побољшаваћемо услове за живот и боравак наше деце. Ја апелујем на све оне који живе, поготово у сеоским срединама, да не хрле ка градским срединама. Наша села су данас потпуно уређена са путевима, са спортским садржајима, са вртићима. Наше цркве данас изгледају другачије јер свуда на територији Бање улажемо, наши стари домови културе изгледају другачије, наше пешачке стазе поред путева, да би заштитили децу, изгледају другачије, наша стајалишта за нашу средњошколску децу која стоје на локалним путевима изгледају другачије, наши клубови и удружења изгледају другачије јер дајемо новац. Наша удружења као што су Ловачко, Риболовачко и друга имају своје просторије јер је Општина такође дала новац, чак у неким местима имамо и музеје. У Отроцима имамо балон салу. Свуда смо радили просторе да могу људи да се окупљају и организују по добру и у добру да доносе неке одлуке у интересу села, рекао је, поред осталог, Бобан Ђуровић након свечаног отварања вртића.

Објекат вртића има две радне собе за две дечије групе, просторан тоалет (посебно за девојчице и дечаке), тоалет за васпитаче, дистрибутивну кухињу, предсобље са гардероберима, а грејање ће бити парно са котлом на струју. До отварања овог вртића, Грачанци су децу возили у вртиће у Подунавцима, Врњачкој Бањи, Новом Селу и Отроцима.

– Велико нам је задовољство што смо допринели отварању овог вртића тако што смо обезбедили боље услове за малишане који ће овде моћи да се друже, да уче и да се развијају у правом смеру. Борис Рашковић, директор Удружења и Стеван Јаковљевић, оснивачи Удружења „Бисерни осмех“ несебично помажу реализације наших пројеката, а убудуће се надамо и неким другим спонзорима и донаторима. Ми настојимо да покажемо оваквим пројектима да је вредно да се улаже даље и да анимирамо потенцијалне донаторе на нова улагања, рекла нам је Андријана Лазаревић, координаторка пројеката у Удружењу „Бисерни осмех“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial