Skip to content

Document Header

Отворена изложба “Поруке Горње Мезије”

Отворена изложба “Поруке Горње Мезије” published on

У оквиру манифестације „Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10“, музеј у гостима у Замку културе био је Завичајни музеј Јагодине са изложбом „Поруке Горње Мезије“.mezija plakat

На задовољство посетилаца, изложбу је отворио аутор, Радован Петровић. У пријатном амбијенту изложбеног простора у приземљу Замка, пре и после самог отварања изложбе, посетиоци су имали прилику да обиђу изложене предмете и у неформалном разговору  са Радованом Петровићем сазнају нешто више о уметности и култури Горње Мезије.

Завичајни музеј Јагодине и римску провинцију Горњу Мезију представила је Јелена Боровић Димић. Део порука Горње Мезије пренео нам је Радован Петровић.

Горња Мезија, римска провинција настала је у доба Домицијана , 85. или 86. године. Обухватала је, приближно данашњу територију Србије без Војводине. Временски оквир приказаног материјала, око 700 артефаката, је од 1. до краја 6. века када се завршава антички период.izložba gornja mezija 1

– Материјална култура једног народа је одраз његове духовне културе и потребе душе да дође до хармоније свих Васељенских енергија у њему. Материјал приказан на овој изложби највећим делом је поклон Томице Стефановића из Рашевице код Параћина. Овај материјал најбоље приказује душу, потребе и страхова народа са територије Горње Мезије. Радећи на конзервацији и стручној обради постојећег материјала, проистиче закључак о великој жељи за лепотом и потребом за заштитом у култним представама и симболима на њима. Душом су осећали да је уметност једна од највиших фреквенција, а преко култа и симбола покушавали су да дођу у додир са Творцем и добију Његову заштиту.

Ова изложба је прилика да нас подсети на заборављени део нас, на нашу суштину и наше биће. Можда лепота приказаног материјала и његове енергије помогну некоме да крене у усклађивање Васељенских енергија у себи! Свако је позван, а одговори и разумевање порука Горње Мезије су у вама. Можда превелика жеља аутора, али упркос свему, расипај и зрачи, рекао је Радован Петровић приликом отварања изложбе.

Лепота изложених предмета, од култних, употребних, до накита, дугмади, коњске опреме и бронзаних огледала плени својом несвакидашњом лепотом и враћа нас у нестварни свет, у прошлост цивилизације Горње Мезије.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial