Skip to content

Document Header

Отворена изложба “Шумови мора”

Отворена изложба “Шумови мора” published on

У музејском простору Замка Белимарковић 6. априла  отворена је  изложба „Шумови мора“ Природњачког музеја из Београда.sumovi mora

Овај музеј, са којим врњачки музеј има  дугогодишњу успешну сарадњу, је посвећен природном наслеђу и једини је те врсте у Србији. Вуче корене из „Јестаственичког музеја српске земље“ који је основан 1895. године и један је од водећих музеја југоисточне Европе како по богатству и разноврсности примерака у својим збиркама, тако и по резултатима у области музеологије и науке. Изложба ће бити део понуде у оквиру манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“ која ће бити одржана од 11. до 20. маја.

После инсеката, које смо имали прилику да видимо изложене прошле године у организацији овог музеја, мекушци су група животиња са највећим бројем врста на Земљи. Организатор и аутор изложбе су желели да публици открију и на популаран начин приближи лепоту мекушаца, скривену у морским дубинама и чувану и проучавану радом кустоса, унутар зидова музеја.

„Из Збирке савремених мекушаца која се чува у Природњачком музеју, на овој изложби је постављено више од 200 различитих врста мекушаца – пужева, шкољки и главоножаца. Обједињено су представљени становници отворених океана и мора: Индијског океана, Тихог океана, Јужног Атлантика, Медитерана, и других“.

Аутор изложбе и текста Др Биљана Митровић музејски саветник која је изложбу и отворила. Поред аутора поставку су радили и дипл. инж Александар Стојановић, дипл. инж Мирослав Јовановић кустоси овог музеја.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial